Skip to content

Istoria Casei Albe (partea 1): Povestea lui James Hoban, arhitectul care a proiectat si construit cladirea.

foto: Profimedia Images

In momentul in care a inceput sa se gandeasca la proiectarea unei resedinte a Presedintelui american, George Washington si-a amintit de un tanar constructor irlandez pe care l-a intalnit intr-o vizita in Charleston, oras din statul Carolina de Sud. Era vorba despre James Hoban care a calatorit pana in Philadelphia pentru o intalnire cu primul presedinte al Statelor Unite ale Americii.

O noua carte lansata de Asociatia Istorica a Casei Albe prezinta pe larg povestea construirii uneia dintre cele mai importante cladiri din lume, avandu-l ca protagonist pe James Hoban. 

Cartea pleaca de la premiza ca numele lui Hoban este rareori asociat cladirii care a devenit unul dintre cele mai cunoscute repere din lume. A rezultat o antologie de texte si povesti care urmaresc viata lui Hoban, influentele vizuale si lucrarile realizate de acesta. Sunt prezentate sub forma unor esee alaturi de un catalog cu 100 de imagini cu creatiile sale dar si cu alte cladiri care l-au inspirat.

Primele capitole exploreaza copilaria si tineretea lui Hoban, influentele pe care le-au avut cladirile irlandeze in jurul carora a trait si modul in care a facut tranzitia la viata din SUA.

James Hoban s-a nascut in 1762 in Callan, Irlanda. In copilarie, a invatat mestesugul tamplariei prin repararea rotilor de lemn folosite pentru trasuri sau carute.

A devenit constructor de meserie si arhitect de profesie, obiceiul vremurilor fiind ca fiecare mester sa apartina unei bresle dedicate. 

In 1770, a studiat la Dublin Society School of Architectural Drawing. Rezultatul acestei perioade poate fi vazut in asemanarea fatadelor exterioare dintre Casa Leinster, cladirea care gazduieste Oireachtas, Parlamentul si Presedintele Irlandez si Casa Alba. Royal Exchange si Newcomen Bank sunt alte doua cladiri din Dublin care au influentat aspectul Casei Albe, alaturi de placa 51 din „Book of Architecture” a lui James Gibbs, carte publicata in Londra in 1728.

Hoban a emigrat in SUA imediat dupa Razboiul de Independenta. S-a stabilit mai intai in Philadelphia si apoi in Carolina de Sud unde, in 1791, a creat planurile pentru vechea cladire a Capitolului din Columbia care a ars in 1865.

In 1792, Hoban a castigat concursul pentru proiectarea Casei Presedintelui si a inceput sa lucreze pe santierul din Washington, oras federal emergent care nu avea inca importanta politica pe care o detine astazi. 

Prin castigarea proiectului, Hoban a primit 500 de dolari si un lot de pamant in Columbia.

George Washington l-a pus pe Hoban la conducerea intregului proiect, atat in ceea ce privea marile decizii dar si cele mai mici – tamplarie, zidarie, structura si designul interior. Piatra de temelie a fost asezata in 1793 si a continuat pana in 1801. Rezultatul muncii lui a fost gata in timp pentru Presedintele John Adams sa isi stabileasca resedinta in noiembrie 1800.

Cea mai mare parte a vietii si personalitatii lui Hoban ramane un mister din cauza unui incendiu din 1880 care a ars o mare parte din documentele si jurnalele familiei lui. Cateva dintre acestea au supravietuit prin desene imprastiate, documente legale si anunturi prin ziare.

Casa Alba si mosia din jur se intind pe 7,2 hectare. Oficial, cladirea era numita „Palatul Presedintelui” insa expresia „Casa Alba” era folosita concomitent prin prisma pietrarei albe folosite care intra in contrast cu caramizile rosii ale constructiilor din jur. In 1901, Theodore Roosevelet a schimbat denumirea oficiala cunoscuta astazi.

Cladirea este un conac Georgian asezat in stil Paladian. Se intinde pe 6 etaje cu 132 de camere si 35 de bai. Include 412 usi, 147 de ferestre, 28 de semineuri si 8 scari interioare. In vastele bucatarii lucreaza 5 chef-i care gatesc, in cazul unor dine oficiale grandioase, preparate pentru 140 de oaspeti. In ceea ce priveste antreurile servite la petrecerile din gradina, bucataria poate gati pentru pana la 1000 de invitati.

Cladirea include facilitati variate pentru rezidenti: un teren de tenis, o pista de alergari, un bazin de inot, un cinematograf si o sala de bowling.

Administrarea si decorarea cladirii a devenit un rol preluat de Primele Doamne care au locuit in Casa Alba de-a lungul timpului. Acestea au mentinut o traditie din schimbarea tapetului, a covoarelor si crearea unui serviciu de masa personalizat. 

Desi este una dintre cele mai prestigioase, impunatoare si elegante cladiri din lume, Abigail Adams, sotia lui John Adams, primul Presedinte american care a locuit in Casa Alba a descris conditiile de cazare pe care le-a gasit drept inacceptabile. A scris in jurnalul sau despre cum „nu exista nici macar un singur apartament terminat. Nu avem nici macar un gard mic, curte sau alte comoditati. Momentan, folosesc sala publica din Aripa de Est drept camera de uscare a hainelor.

James Hoban: designer and builder of the White House” este a doua carte dintr-o serie de trei publicatii menite sa acopere intreaga poveste a cladirii.

Prima a fost dedicata pietrarilor scotieni care au muncit la ridicarea constructiei iar a treia se va concentra asupra sclavilor care au cladit Casa Alba. 

Cartea poate fi comandata de aici, va fi livrata incepand cu 17 martie. Toate incasarile obtinute din vanzari vor fi utilizate pentru a conservarea, restaurarea si finantarea unor lucrari de arta si mobilier pentru colectia permanenta a Casei Albe.

Citește în continuare