Skip to content

Un muzeu olandez vinde sticlute cu mirosurile din Amsterdam, din urma cu 400 de ani. Proiectul promoveaza o expozitie multisenzoriala care va fi deschisa in luna august.

Muzeul Mauritshuis din Haga a pregatit o experienta multisenzoriala prin care va explora simturile olfactive. In asteptarea redeschiderii, evenimentul are menirea de a atrage vizitatorii inapoi in muzeul olandez. 

Expozitia „Miroase arta: In trecere – parfumurile in culoare” isi propune sa recreeze modul in care mirosea un canal de navigare olandez din secolul al XVII-lea? Este descrisa ca un „spectacol care te invita sa adulmeci mirosurile istoriei artei.”

In pregatirea spectacolului, muzeul a livrat catre jurnalisti truse cu flacoane parfumate care redau doua dintre cele opt parfumuri din expozitie. Pentru public, se lucreaza la o cutie cu patru parfumuri care vor fi livrate curiosilor din intreaga lume.

In curand vor fi puse in vanzare pachete cu pretul de 25 de euro care vor include si o invitatie la un tur digital exclusiv al vernisajului. Aici va puteti inscrie pentru a primi noutati despre momentul lansarii acestora.

Curatoarea Ariane van Suchtelen a declarat ca expozitia este „ceva ce nu s-a facut inainte, sa poti mirosi ceva acasa. Trebuie sa vedem cum functioneaza. Cutia cu mirosuri este un experiment, momentan.”

Dozele de parfum vandute vor reface mirosul unui dulap de lenjerie proaspat spalata, campuri de albire, chihlimbar, smirna si, bineinteles, canalele cu miros urât.

Expozitia va fi disponibila in Mauritshuis incepand cu 29 august 2021 si va reda mirosurile unui canal din Amsterdam de acum 400 de ani. Vor exista difuzoare de parfum in fata fiecarui tablou.

Descrierea muzeului este sumbra: „excremente, deseuri si murdaria care ar fi fost aruncata in apa. Aceeasi apa in care femeile mai sarace isi spalau hainele. Igiena personala si generala erau departe de ceea ce stim astazi.” Scopul este acela de a crea o experienta noua de vizitare a muzeului, cat mai aproape de realitatea in care erau privite tablourile in vremurile in care au fost create.

Expozitia care include 50 de picturi, desene si obiecte exploreaza portretizarea mirosului in arta secolului al XVII-lea, atat dintr-o perspectiva istorica dar si mai generala. Prezinta rolul parfumului in povesti si perceptia senzoriala a vremurilor. 

In urma cu 400 de ani se credea ca mirosurile urate sunt daunatoare sanatatii si pot fi suprimate cu alte parfumuri care resping bolile.

In vremurile respective, au existat tot felul de trucuri pentru a masca mirosurile si situatiile neplacute. Femeile bogate purtau un pomander pe un lant, un accesoriu gandit precum o bijuterie pretioasa care includea esenta de parfum sau a unor arome florale.

Un alt exemplu explorat in expozitie este rolul mirosurilor din religie. Se considera ca divinitatea se propaga in randul enoriasilor prin fumul parfumat din timpul ritualurilor.

Citește în continuare