Skip to content

Expozitii de arta contemporana care pot fi vizitate in galeriile bucurestene: Stefania Batoeva, Darie Dup, Florica Prevenda si Biserika

Sezonul expozitional dedicat anului 2021 este in perioada de lansare, treptat se deschid expozitii noi in majoritatea muzeelor si galeriilor bucurestene. Va invitam sa descoperiti mai jos patru expozitii de la Galeria Nicodim, Strata, AnnArt si Rezidenta BRD Scena9.

Mai jos puteti gasi si alte expozitii din muzeele capitalei, dedicate atat unor artisti consacrati dar si noului val de tinere talente.

„Le Marteau sans maître”, cea de-a treia expozitie a artistei Stefania Batoeva de la Galeria Nicodim din Bucuresti se deschide astazi.

View this post on Instagram

A post shared by @stefaniabatoeva

Expozitia „Le Marteau sans maître” prezinta o serie de desene si picturi inspirate de compozitiile lui Pierre Boulez si poeziile lui Rene Char. Lucrarile sunt expuse in rame Brobdingnagian reciclate din anii ’80 si sunt compuse din figuri pe hartie, printre care doua figuri de tip Klimt-ian din tabloul „Femeie singura” (2021).

Stefania Batoeva si-a finalizat studiile la Royal Collage of Art, Londra, unde traieste si lucreaza in continuare. Cele mai recente expozitii ale sale au fost „When You Waked Up The Buffalo” (2020, Los Angeles); „Marc Chagall” (Londra, 2019), „Devoted Iota Elusion” (Londra, 2017); Total Devotion (Turin, 2017) si „Speeding to the corner” (Los Angeles, 2015).

„Le Marteau sans maître” se poate vizita din 18 martie pana in 1 mai, de marti pana sambata intre orele 12:00 și 18:00 la Galeria Nicodim (str, Baiculesti, nr. 29).

Galeria Strata, cea mai noua galerie de arta contemporana din Bucuresti, prezinta expozitia ALLreadymade, curatoriata de Horea Avram.

ALLreadymade este un solo show al artistului vizual Darie Dup, membru al Royal Society of Sculpture din Londra. Expozitia este un parcurs de lucrari de sculptura, obiect, pictura, print digital si instalatie in situ. Burlane, galeti si jucarii din plastic, devenit mediu de lucru si ‘sursa’ de culoare, trimit cu gandul la miscarea „arte povera”, la care se adauga optiunea autentica pentru „ecologism”. Artistul nu doar recicleaza, exploatand obiectele in sine, ci si investigheaza, recontextualizeaza si deleaga obiectelor noi functii.

Darie Dup este artist vizual, absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Sectia Sculptura, in 1983. Din 1992, preda la Catedra de Sculptura a Universitatii Nationale de Arte Bucuresti. In anul 2013, a primit Bursa Brancusi oferita de Institutul Cultural Roman din Paris, urmata, in 2016, de Premiul National „Brancusi”. Lucrarile lui se gasesc in colectii private din Olanda, Germania, Belgia, Italia, Franta, S.U.A. si Romania.

Expozitia „ALLreadymade” poate fi vizitata intre 11 martie si 11 mai, de luni pana vineri intre orele 12:00 si 18:00 la galeria STRATA (str. Parangului 76, in curtea Luxten).

Post Punk, expozitia curatoriată de Raluca Oancea (Nestor) si Mihai Laurentiu Fuiorea deschide noul sezon cultural la Rezidenta BRD Scena9.

PostPunk face o descindere in arhivele foto, video, muzicale si tiparite ale unei miscari mai putin cunoscute publicului larg si propune o expozitie-investigatie a scenei artistice recente din perspectiva unor chestionari ale culturii punk din Romania anilor 1990.

Expozitia propune astfel un traseu coerent si detaliat prin ce a insemnat miscarea punk pentru generatia anilor 90, completat cu interventii din 2021 ale unor artisti contemporani influentati de estetica culturii punk ca Megan Dominescu, Bandi Sasha Robert si o parte din colectivul Biserika (MR, pnea & Sergiu Sas).

Expozitia se deschide pe 26 martie intre orele 18:00 și 21:00, in prezenta artistilor. Programul de vizitare al expozitiei in continuare va fi de marti pana vineri, intre 16.00 si 20.00, si in weekend, intre 13.00 si 20.00 la Rezidenta BRD Scena9 (str. I. L. Caragiale 32)

Noua expozitie de la Galeria AnnArt, Anonymous a artistei Florica Prevenda este curatoriata de Magda Predescu. Expozitia reuneste, sub forma unei instalatii, o selectie de peste 30 de lucrari de pictura realizate in perioada 2017 – 2018 in atelierul din Pangratti al artistei.

In seria de lucrari reunita sub titlul „Anonymous”, artista exploreaza teme majore care o preocupa inca din anii 90 legate de comunicarea în lumea digitala, reprezentarea de sine a omului generator si consumator de informatie instantanee. In expozitie veti gasi tehnica mixta pe panza – acril, pasta de modelaj si insertii de lemn – prin care construieste geometrii umane de o expresivitate cromatica aparte.

Florica Prevenda locuieste in Bucuresti si New York si lucreaza in desen, pictura, colaj, obiect si asamblaj. Foloseste juxtapuneri de materiale si serii conceptuale care cerceteaza identitatea individului in contextul contemporan al globalizarii si comunicarii tehnologice. Are in palmares: Premiul UAP in 1986 si 1992, Marele Premiu pentru pictura de la Chisinau, 2003, Ordinul cultural in 2005 si Premiul de onoare 2011 la Nowy Sacz, Polonia. In 2015, artista a primit Premiul Uniunii Artistilor Plastici pentru Pictura. 

Expozitia se poate vizita de luni pana vineri intre orele 13:00 – 19:00, din 17 martie pana in 1 mai la Galeria AnnArt (str. Andrei Muresanu, nr.1).

Mai jos puteti citi un interviu exclusiv cu Florica Prevenda.

Citește în continuare