Skip to content

Turismul de croaziera revine. Marile companii anunta cerintele de vaccinare obligatorii pentru calatoriile din vara.

Pe masura ce turismul de croaziera se pregateste pentru o revenire in vara acestui an, mai multe linii majore anunta cerintele de vaccinare care le vor permite calatorilor sa se bucure de o vacanta fara griji.

In ultima saptamana, 7 linii individuale de croaziera au anuntat mandatele de vaccinare pentru oaspeti: Celebrity Cruises, Royal Caribbean, UnCruise, Crystal Cruises, Virgin Voyages, American Queen Steamboat Company si Victory Cruise Lines.

Cerintele se aplica navigatiilor care ar putea incepe inca din luna mai, dupa o pauza in operatiuni care a durat mai mult de un an din cauza Coronavirusului.

UnCruise necesita ca intregul echipaj si pasagerii sa fie complet vaccinati pentru a putea naviga la plecarile din vara anului 2021 din Alaska si nu numai. Prima croaziera pleaca pe 10 mai, fiind urmata de alte cinci nave care vor trece prin portul american in acest sezon. Celebrity Cruises a anuntat ca linia de croaziera va reveni la navigatie cu plecari din Caraibe incepand cu 5 iunie, in timp ce Crystal Cruises si Virgin Voyages intentioneaza sa reia croaziera in iulie. 

Oaspetii adulti cu varsta peste 18 ani vor fi rugati sa prezinte la imbarcare documentul original eliberat de autoritatea de sanatate din tara de origine care confirma vaccinarea Covid-19.

Pentru majoritatea companiilor de croaziera, oaspetilor li se va cere si un rezultat negativ al testului Covid-19 inainte de imbarcare. Pasagerii pot naviga si cu un test PCR realizat in termen de 72 de ore pana la imbarcare.

Cruise Lines International Association (CLIA), principalul grup comercial din industria turismului de croaziera, spune ca industria este gata sa reia navigatiile dupa eforturi enorme de a implementa noile standarde care permit functionarea in siguranta pentru oaspeti si echipaj. Urmatoarele zone vizate in reluarea navigatiilor sunt Meditarana si Caraibe. 

In ultimul deceniu, turismul de croaziera din Marea Neagra a avut de suferit din cauza conflictelor geopolitice din zona Ucrainei. Anul trecut, nu au existat nave acostate in portul Constanta.

In luna februarie, Florin Goidea, directorul general al Companiei Nationale „Administratia Porturilor Maritime”, citat de Adevarul a declarat ca in vara anului 2021 si-au anuntat sosirea in Portul Constanta 26 de nave de croaziera, dintre care 17 maritime si 9 fluviale: „Prima nava maritima de croaziera programata in anul 2021 este Artania, cu pavilion Bahamas, pe data de 1 mai iar ultima ar inchide sezonul pe 16 octombrie, tot maritmima, Aegean Odyssey.”

Citește în continuare