Skip to content

Daca erati la Paris cand a luat foc Catedrala Notre Dame, puteti sa apareti in noul film al lui Jean-Jacques Annaud. In film vor fi si videouri realizate de martorii incendiului, asa ca turistii sunt rugati sa trimita inregistrari

Filmul “Notre-Dame brûle” regizat de Jean Jacques Annaud va cuprinde imagini de arhiva intr-o proportie de 5% de la incendiul din anul 2019.

Regizorul cauta secvente video care prezinta atmosfera de la fata locului: ambuteiajele create pe strazi, scandarile celor care ii incurajau pe pompieri sau reactii ale strainilor la vederea catedralei cuprinse de flacari. 

Annaud face apel la oricine are asemenea filmari sa le trimita, accesand site-ul www.notredamebrule.com.  

Imaginile selectionate vor putea fi integrate, contra cost, in filmul „Notre-Dame brule”, a carei lansare este programata pentru anul 2022. 

In prezent, regizorul Jean-Jacques Annaud lucreaza la realizarea filmului. Vor fi si reconstituiri ale incendiului din 15 aprilie 2019, realizate in studio, dar si la catedrala din Bourges.

„Nu vom spune povesti, este suficient sa urmaresti realitatea, care este infinit mai baroca, uneori burlesca”, a afirmat regizorul Jean-Jacques Annaud in luna martie, la inceputul filmarilor.

„Nu as fi indraznit sa-mi imaginez asemenea rasturnari de situatie dramatice, daca ele nu ar fi fost incrustate in adevar. Nu am scris niciodata un scenariu cu atat de multa bucurie si atat de repede”, spune regizorul francez.

Jean-Jacques Annaud este unul dintre cei mai important regizori francezi din toate timpurile.

Este autorul filmelor  In numele trandafirului (1986), L’ours (1988), Amantul (1992), Deux Frères (2004), 7 ani in Tibet (1997). Este castigator al unui premiu Oscar pentru cel mai bun film strain cu filmul Black and White in color.

Reconstructia catedralei Notre Dame a fost intarziata din cauza vremii, a ingrijorarii legate de poluare si de pandemia de coronavirus.

Anul trecut, la inceputul lunii iunie, muncitorii au deschis santierul din catedrala Notre-Dame si au inceput sa indeparteze tone de schele din metal care au fost topite in incendiu. 

Dupa luni intregi de dezbateri si controverse despre reconstructia catedralei intr-un stil contemporan, cu elemente din sticla si gradini verzi pe acoperise, Guvernul Francez a aprobat o lege, pe 16 iulie 2020, prin care catedrala va fi refacuta intocmai dupa planurile anterioare, urmand sa arate identic ca inainte.

Reconstructia va fi realizata pana in primavara lui 2024 pentru a fi gata pentru Jocurile Olimpice de Vara care se vor desfasura in Paris.

Cu o lungime de 128 de metri, inaltimea maxima de 91 de metri si 10 clopote, Catedrala Notre Dame era cel mai apreciat monument din Paris cu peste 12 milioane de vizitatori anual. Dupa reconstructia din secolul al XIX-lea, catedrala a preluat rolul de gazda a celor mai importante evenimente din istoria Frantei: incoronarea lui Napoleon I si inmormantarile Presedintilor.

In urma teribilului incendiu din 2019, turla si acoperisul Catedralei Notre Dame au ars si s-au prabusit, insa structura de rezistenta nu a fost distrusa. Statui importante si artefacte precum Coroana de Spini a Mantuitorului si Tunica Sfantului Ludovic au fost salvate si mutate in atelierul unde urmeaza sa fie reconditionate. 

Acum doi ani, imaginile catedralei Notre Dame cuprinsa de flacari au starnit emotii, dar si un un val de solidaritate peste tot in lume. 

Parizienii au iesit in strada pentru a-si exprima tristetea in fata tragicului eveniment.

La finalul anului trecut, a inceput restaurarea “vocei” celebrei catedrale – cunoscuta drept Marea Orga. 

Instrumentul dateaza inca de la inceputul secolului al XV-lea si a mai fost renovat de-a lungul secolelor.

Puteti citi mai multe aici:

Citește în continuare