Skip to content

In culisele Domeniului Regal Savarsin care va putea fi vizitat incepand din luna mai. De-a lungul istoriei, domeniul a trecut printr- un incediu, a fost refacut din temelii, a fost pradat de hoti.

Domeniul Regal Savarsin va fi deschis publicului intre 1 mai si 1 octombrie 2021 si va putea fi vizitat in fiecare sambata si duminica, intre orele 09:00 şi 18:00. Vizitarea parcului se va face in prezenta unui ghid, arata un anunt postat pe siteul savarsinregal.ro.

De asemenea, domeniul poate fi vizitat de grupuri organizate si in restul lunilor anului, precum si in alte zile ale saptamanii, daca solicita in prealabil, prin e-mail sau telefonic, o vizita speciala.

“Primul lucru care imi vine in minte cand vorbesc despre Savarsin este armonia castelului si a parcului. Proportii frumoase, culori extraordinare, o lumina calda si plina, spatiu si tihna. Armonia a fost completata – fara indoiala – de mana bunicii mele, Regina-Mama Elena, care a transformat edificiul intr-un camin placut, cald si elegant”, arata un mesaj postat de Majestatea Sa Margareta pe siteul savarsinregal.ro

Incepand cu ziua de 10 mai 2021, Satul regal si Parcul regal sunt deschise vizitelor in grupuri ghidate.

Satul regal cuprinde opt cladiri: Muzeul Regal al Automobilului, aflat in cladirea restaurata a garajului regal, Atelierul Auto al Regelui Mihai, situat in aceeasi cladire in care a fost in anii 1940, Spalatoria si Calcatoria, aflate si ele in cladirea lor din anul 1940, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului (care inca nu a fost restaurata), Casa Intendentului (ramasa aceeasi cu cea din anii 1940), Casa Tehnica si Magazinul de Suveniruri.

Parcul regal cuprinde o gradina ascunsa, un pavilion, un lac si o insula, un teren de tenis din 1945, o gradina de trandafiri si bolta de glicine.

Documentele arata ca prima mentiune a numelui de Zawasyn dateaza din anul 1479, intr-o transcriptie de cancelarie a unui notar regal. Dupa anul 1718, an in care Banatul a fost anexat Imperiului austro-ungar, localitatea care peste ani se va numi Savarsin a primit rangul de targ.

La mijlocul secolului al XVIII -lea, in centrul domeniului pe care se află în prezent Castelul Regal, se afla o cladire construita in stil baroc occidental, ce data de la 1680 si care apartinea asa-zisului ‘domn de pamant’ Edelspacher. Imparateasa Maria Tereza i-a donat acestuia Savarsinul si alte trei localitati. Edelspacher a vandut domeniul unei mici familii de nobili maghiari, familia vicecontelui Andras Forray. Pe 9 iunie 1784 de aici a fost rapit vicecomitele Andras Forray de catre haiducii condusi de Petre Baciu. Acesta a fost eliberat numai dupa satisfacerea revendicarilor haiducilor de catre insusi imparatul Iosif al II-lea.

In 1760, localitatea primeste numele de Soborszin (de la cuvintele maghiare soo – sare, bor – vin, szin – sopron).

In noiembrie 1784, castelul a fost incendiat de coloana rasculatilor condusi de Horea, Closca si Crisan si a trebuit refacut din temelii.

Dupa acel an, a avut diversi proprietari, iar in anul 1858 a intrat in proprietatea lui Leopold Nadasdy. In 1860, acesta a reconstruit castelul in forma lui actuala. Tot el a construit un ingenios sistem de retele subterane de colectare a apei freatice si a izvoarelor subterane. In plus, a adus un specialist caruia i-a comandat reamenajarea parcului. Lucrarile de reamenajare au fost finalizate in 1876. În 1941, in urma unui schimb de proprietati, Castelul ajunge in proprietatea familiei Mocioni – Starcea, iar in 1943 castelul a intrat in proprietatea lui Mihai I de Romania, pe atunci Regele Romaniei.

Dupa abdicarea de la 30 decembrie 1947, in drumul spre exil al lui Mihai I, trenul cu care calatorea acesta a facut la Savarsin o ultima oprire pe pamant romanesc.

Dupa nationalizare, Castelul de la Savarsin a gazduit, pe rand, spital de boli interne, sanatoriu TBC si sanatoriu de boli nervoase.  In anul 1967, Nicolae Ceauşescu a decis transformarea Castelului de la Savsrsin in Casa de oaspeti – resedinta pentru sefi de stat. Tot atunci au fost facute lucrari de reparatii capitale.

Din anul 1990, Castelul de la Savsrsin, impreuna cu parcul inconjurator avand o suprafata totala de aproape 16 hectare, a trecut in administrarea RAPPS – Sucursala Olanesti. In primii ani dupa revolutie, castelul a fost deschis vizitatorilor, acestia putand chiar inopta in el. Au existat curiosi care au dorit sa petreaca o noapte in dormitorul familiei Ceausescu. Castelul oferea conditii foarte bune de cazare in cele sapte garsoniere si trei apartamente de care dispunea. In anul 2001, Castelul de la Savarşsin a fost retrocedat catre Regele Mihai I. Vizitele turistilor au luat sfarsit, acesta putand fi admirat de la distanta. Totusi, de-a lungul anilor, portile Domeniului Regal s-au deschis pentru vizitatori, la anumite ocazii, cum ar fi sarbatorile de iarna.

In anul 2015, au fost incheiate lucrarile de restaurare a Castelului regal Savarsin, executate dupa informatii din jurnalul Reginei Elena. Lucrarile s-au intins pe dura a opt ani, au fost realizate din fonduri private si au costat peste un milion de euro.

Principesa Margareta a declarat atunci ca dupa ce imobilul a fost confiscat, la mijlocul secolului trecut, totul s-a furat si a fost nevoie de ajutorul unor localnici, care au donat obiecte vechi, pentru a se reconstitui aranjamentul interior original.

„Totul a fost furat, absolut totul, dar sunt sateni care ne-au donat, mai o masa, un scaun, o oglinda si, incet-incet, am gasit lucruri vechi, iar daca nu au existat, le-am copiat”, a declarat in anul 2015 principesa Margareta.

Ea a mai precizat ca un ceas adus de la Florenta, de la Regina mama Elena, este cel mai vechi obiect din castel, dar mai exista si o poarta din lemn care dateaza din jurul anului 1500. In plus, aceasta a precizat atunci ca tatal sau, Regele Mihai, a supravegheat de la distanta derularea lucrarilor si a oferit informatii despre cum aratau interioarele pentru a putea fi reconstituite.

Castelul este inconjurat de un parc prevazut cu lac si debarcader. Parcul dendrologic din jurul castelului a fost infiintat de vicecomitele Andras Forray.

Acest parc are o suprafata de 6,5 hectare si contine cateva specii rare de arbori si arbuști, declarate monumente ale naturii: brad argintiu, molid, tuia piramidala, chiparoși de balta, salcam chinezesc, pin de Himalaya, alun turcesc, stejari seculari.

De asemenea, tot in parc poate fi admirata o superba bolta de glicina.

Pe siteul savarsinregal.ro, Casa Regala a facut public un album cu fotografii realizate in parcul ce inconjoara Castelul Săvârşin, fiind surprinse principalele zone: helesteul, aleea care duce la helesteu si podul de peste apa, arcada cu glicine, Micul Pavilion ridicat in secolul al XVIII-lea, Poarta Romana, Gradina Ascunsa, Aleea Lunga, Fantana Toscana, Casa Gradinarului, Gradina de trandafiri a Reginei.

In aceste fotografii apare si Alma, cainele cuplului regal.

Citește în continuare