Skip to content

De vazut: Quiz – o miniserie dramatizata a celei mai mari fraude la “How to win a million?”. Actorii versus personajele reale

Pentru toti cei care lucreaza in televiziune au sunt pasionati de culisele unei emisiuni tv, dar si pentru cei care au urmarit si la noi show-ul Vrei sa fii milionar, o recomandare de pe HBOgo: Quiz – o miniserie despre unul dintre cele mai mari scandaluri de frauda la aceasta emisiune.

Minieria Quiz are trei episoade de cate  ora fiecare, e inspirata de fapte reale, chiar daca sunt dramatizate pentru o mai buna dinamica a serialului, si pleaca de la momentul in care a fost creat formatul de emisiune. Va fi interesant pentru spectatori sa vada cum se gandeste un asemenea format, cum se testeaza si ce effect a avut Vrei sa fii milionar la vremea lansarii lui in UK.

Miniseria e regizata de Stephen Frears, geniul din spatele unor filme ca “The Queen”, “Dangerous Liaison”,   “Philomena” sau “Victoria and Abdul”, un regizor care stie sa faca foarte atractiv si placut de privit subiectele istorice sau cu importante implicatii in realitate.

Quiz e povestea reala a unui ofiter al armatei britanice care a fost acuzat ca a trisat in concursul How to win a million si a castigat marele premiu. Maiorul Charles William Ingram a inregistrat emisiunea castigatoare pe 9 septembrie 2001, cu doar 2 zile inainte de caderea turnurilor gemene la New York.

El a atras atentia producatorilor pentru ca in prima parte a inregistrarii nu stia sa raspunda la nimic, iar in partea a doua a devenit peste noapte geniu. S-a dovedit de fapt ca a fost in complicitate cu sotia sa, profesor universitar, si cu fratele acesteia, ambii pasionati de jocuri de cultura generala, alaturi de care a creat un sistem sofisticat de frauda.

Procesul lor a durat 2 ani si a fost punctul de atractie al presei britanice, Ingram fiind nevoit sa-si dea demisia din armata.

In miniseria de pe HBOGO maiorul Ingram e interpretat de Matthew MacFadyen (pe care l-ati vazut in “Frost/Nixon”, dar si in “Succession” tot la HBO), prezentatorul concursului Chris Tarrant e interpretat de Michael Sheen, iar sotia lui Ingram este actrita Sian Cliford.

In Romania am avut si noi acelasi format de televiziune sub numele Vrei sa fii miliardar si era prezentat de Virgil Iantu.

In miniseria lui Stephen Frears e un moment foarte frumos cand studiourile DisneyTV vin sa cumpere formatul tv de la cei doi britanici care l-au creat si care si-au amanetat casele ca sa-i convinga pe patronii televiziunii lor sa puna primul premiu de un million de lire la un concurs tv.

Citește în continuare