Skip to content

Litografii si gravuri Pablo Picasso, Gustav Klimt, Pierre-Auguste Renoir, Henri Matisse, Salvador Dali, Toulouse Lautrec sunt expuse la Castelul Cantacuzino

Peste 60 de litografii şi gravuri ale unora dintre cei mai mari artisti ai lumii, printre care Pablo Picasso, Gustav Klimt, Pierre-Auguste Renoir, Henri Matisse, Salvador Dali, Toulouse Lautrec, Edvard Munch si Marc Chagall, vor fi expuse, incepand cu 16 aprilie, in Castelul Cantacuzino. Expozitia se numeste „Great artists of the world – colecţia av. George Şerban”.

Printre lucrarile ce vor prezentate publicului se afla si celebrele „Scream/ Strigatul”, de Edvard Munch, „Domnisoarele din Avignon”, de Pablo Picasso, „Jazz”, de Henri Matisse, „Decalcomanie/ Decalcomania”, de Rene Magritte si „The Seated Clowness”, de Toulouse – Lautrec.

“Expoziția va da publicului posibilitatea ca pe parcursul a sase luni sa poata admira lucrari ale artistilor de renume mondial. Pe langa peisajul deosebit si arhitectura Castelului, vizitatorii vor putea observa lucrari de Dali, Chagall, Picasso, Miro și mulți alții! Expozitia puncteaza inceputul colaborarii noastre cu avocatul George Șerban, cel mai mare colecționar de arta din Romania. Ne bucuram sa fim parte a minunatului sau proiect si speram sa realizam impreuna expozitii inedite”, afirma Raluca Polea, unul dintre curatorii expoziției și Art Manager al Castelului Cantacuzino.

Colectia, ce apartine avocatului George Serban, unul dintre marii colectionari de arta a Romaniei, va fi deschisa vreme de sase luni, pana pe 1 septembrie. Pretul unui bilet de intrare va fi de 30 de lei.

Castelul Cantacuzino a fost deschis spre vizitare în anul 2010, iar în 2015 a fost inaugurata Galeria de Arta. Prima expozitie a fost dedicata pictorului spaniol Salvador Dali.

Au urmat expozitii cu lucrari grafice semnate de Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec, dar si expozitii de arta contemporană cu lucrari ale artistilor Andrei Gamart, Nadine Kseibi, Mirela Iordache, ale Societatii Artistilor Figurativi din Romania. Centenarul Marii Uniri a fost marcat printr-o expozitie in cadrul careia au putut fi admirate lucrarile a 100 de sculptori romani.

Castelul Cantacuzino, o bijuterie a arhitecturii romanesti, este amplasat in cartierul Zamora din Busteni si a fost construit in anul 1911 in stil neobrancovenesc de catre arhitectul-inginer Grigore Cerchez.

In parcul din jurul edificiului au fost amenajate o serie de grote, cascade, fantani arteziene, un turn de vanatoare si o biserica. Proprietarul initial a fost Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino. Supranumit „Nababul” datorita averii sale fabuloase, a construit Palatul Cantacuzino din Bucuresti (Muzeul George Enescu) si Castelul Cantacuzino din Busteni. Era cel mai mare latifundiar roman al vremurilor.

Interiorul castelului prezinta pictura ornamentala si figurativa, vitralii, tamplarie sculptata, balustrade sculptate in piatra sau pardoseli din dale de gresie decorativa.

In sala de receptie a monumentului din Busteni pot fi vazute blazonul si o fresca a celor mai importanti membrii din familia Cantacuzino.

O vizita la castelul Cantacuzino transpune turistii intr-o lumea a marilor nume care s-au aflat la conducerea Romaniei la un moment dat.

Citește în continuare