Skip to content

In Franta, sute de arbori in varsta de peste 100 de ani au fost doborati, iar lemnul lor va fi folosit la reconstructia turnului catedralei Notre-Dame, distrus in incendiul din 2019

Autoritatile franceze au decis doborarea a 1000 de stejari batrani, iar lemnul lor va fi folosit la reconstructia catedralei Notre-Dame.

Dupa incendiul devastarator din anul 2019, arhitecti din intreaga lume au venit cu idei despre reconstructia catedralei. Au fost idei potrivit carora ar trebui folosit plastic adunat si reciclat din oceane, in vreme ce o idee mai putin obisnuita prevedea transformarea acoperisului catedralei intr-o piscina in forma de cruce.

Totusi, autoritatile franceze au decis in cele din urma ca turnul catedralei sa fie reconstruit asa cum fusese initial realizat.

Acum, fiind in urma cu lucrarile de reconstructie, guvernul francez a luat o masura destul de controversata: 1000 de stejari istorici din peste 200 de paduri din intreaga Franta vor fi doborati, pentru a le fi folosit lemnul, scrie Associated Press.

Stejarii au fost selectionati din paduri publice si private si fiecare are o varsta cuprinsa intre 150 si 200 de ani. Acestia au fost insemnati cu vopsea in lunile ianuarie si februarie. Autoritatile spun, insa, ca acei arbori ar fi fost oricum doborati, inainte ca umiditatea sa le patrunda in lemn.

Pentru a gasi copacii potriviti, padurile Frantei au fost analizate cu ajutorul dronelor, pentru a fi identificati cei care nu prezinta defecte. Opt din cei mai inalti copaci au fost doborati din padurea Bercé, din regiunea Loire. Acestia au fost plantati in timpul domniei regelui Louis al XIV-lea, intre anii 1643–1715. Copacii sunt usor curbati asa ca au fost considerati perfecti pentru turnul catedralei.

Unul dintre stejarii doborati zilele acestea avea o inaltime de aproape 19 metri si avea o varsta de peste 230 de ani.

Totusi, exista voci care condamna actiunea de taiere a arborilor vechi de sute de ani. O petitie ce a strans pana acum peste 40.000 de semnaturi circula in mediul online, fiind semnata de oameni furiosi ca autoritatile au decis punerea la pamant a arborilor.

De cealalta parte, oficialii francezi subliniaza ca au fost selectati arbori care oricum nu ar mai fi rezistat mult timp in picioare si care ar fi fost taiati oricum in timpul actiunilor de intretinere a padurilor.

Arhitectii Philippe Villeneuve si Rémi Fromont sunt cei care se ocupa de lucrarile de reconstructie ale turnului catedralei de la Notre Dame, inalt de 93 de metri.

Inca din 2019, echipe de muncitori se ocupa de curatarea in interior a catedralei, pentru a inlatura resturile ramase in urma dupa incediu.

Lucrarile de reconstructie sunt insa in urma, spun multe voci, care cred ca planul de a redeschide catedrala pana in anul 2024 sunt nerealiste, avand in vedere ca arborii care sunt acum taiati, au nevoie de aproape 18 luni pentru ca lemnul sa se usuce. Iar in aceste conditii lucrarile nu vor putea incepe decat in 2022.

Regizorul francez Jean Jacques Annaud realizeaza in prezent un film despre incendiul care a cuprins catedrala in 2019.

 Acesta cauta secvente video care prezinta atmosfera de la fata locului: ambuteiajele create pe strazi, scandarile celor care ii incurajau pe pompieri sau reactii ale strainilor la vederea catedralei cuprinse de flacari.

Cu o lungime de 128 de metri, inaltimea maxima de 91 de metri si 10 clopote, Catedrala Notre Dame era cel mai apreciat monument din Paris cu peste 12 milioane de vizitatori anual.

Dupa reconstructia din secolul al XIX-lea, catedrala a preluat rolul de gazda a celor mai importante evenimente din istoria Frantei: incoronarea lui Napoleon I si inmormantarile Presedintilor.

In urma teribilului incendiu din 2019, turla si acoperisul Catedralei Notre Dame au ars si s-au prabusit, insa structura de rezistenta nu a fost distrusa. Statui importante si artefacte precum Coroana de Spini a Mantuitorului si Tunica Sfantului Ludovic au fost salvate si mutate in atelierul unde urmeaza sa fie reconditionate.

Citește în continuare