Skip to content

Sala Radio prezinta un concert online gratuit cu Alexandru Tomescu. Va interpreta Mendelssohn pe vioara Stradivarius sub bagheta lui Josef Horvath

Miercuri, 21 aprilie, de la ora 19.00, Alexandru Tomescu va interpreta pe celebra vioara Stradivarius Elder-Voicu unul dintre cele mai cunoscute si mai des interpretate in intreaga lume concerte de vioara compuse vreodata: Concertul in mi minor a lui Felix Mendelssohn.

Concertul este o creatie revolutionara pentru timpurile in care a fost compus si pune la incercare virtuozitatea solistului inca de la primele acorduri. Mendelssohn a conceput lucrarea pentru bunul sau prieten, violonistul Ferdinand David, care a si cantat-o la premiera absoluta din 1845, la Leipzig.

In partea a doua a programului este programata o lucrare rar interpretata: Simfonia in Re Major, creatie a compozitorului ceh Jan Vorisek (1791 – 1825). Acesta si-a construit o parte din drumul sau muzical in Viena, unde l-a cunoscut pe Beethoven, pe care il admira foarte mult, si pe Schubert, care i-a devenit foarte bun prieten. Singura sa simfonie este compusa la doar 30 de ani, din cei 34 de ani de viata de care s-a bucurat.

Alexandru Tomescu este solist concertist al Orchestrelor Radio Romania din anul 2002. Violonistul a obtinut burse de studii in SUA si Elvetia, avand o serie de competitii nationale si internationale castigate se numara: Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) si Concursul „George Enescu“ (1999).

Pana acum, Alexandru Tomescu a concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, ca Kurt Masur si Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, in sali celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.

In noiembrie 2018, Alexandru Tomescu a castigat pentru a treia oara, in urma concursului national, dreptul de a canta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu pentru urmatorii 5 ani, pana in 2023, singura vioara Stradivarius din Romania. Vioara este una dintre putinele ramase functionale in lume, fiind un model cu sunet incredibil, considerata cea mai buna din lume.

Desi exista numeroase studii si s-a incercat copierea exacta a tehnicii pe care o folosea maestrul lutier Antonio Stradivari, nicio vioara nu are aceeasi sonoritate ca cele facute de acesta acum mai bine de 400 de ani. Vioara a apartinut colectiei Joseph Joachim, iar timp de patru decenii a fost folosita de maestrul Ion Voicu.

Vioara pe care canta in prezent Alexandru Tomescu Este consideratA a fi unul din cele mai bine conservate Stradivariusuri si a fost achizitionata de statul roman, in 29 august 1956, de la firma Henry Werro, la pretul de 80.000 de franci elvetieni.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro, si pe pagina de Facebook a Radio Romania Muzical.

Citește în continuare