Skip to content

Documentarul “Plácido Domingo. Back to The Bolshoi” este disponibil online gratuit

Tenorul Placido Domingo, cunoscut lumii intregi pentru rolurile spectaculoase jucate pe scene lumii reprezentand personaje celebre ca Don José din Carmen de Bizet, a anuntat recent pe conturile de social media ca documentarul “Plácido Domingo. Back to The Bolshoi” este disponibil online gratuit pe Youtube.

Documentarul a fost publicat in toamna anului trecut, fiind parte din gala organizata de Teatrul Bolshoi, acesta amintindu-si debutul sau pe scena ruseasca acum mai bine de 40 de ani, astfel: „Au fost multi, multi oameni. Securitatea i-a impins putin si am spus niet niet niet si au ramas aproximativ o ora si jumatate, oferindu-mi flori, ciocolata. A fost uimitor, uimitor”, a spus Plácido Domingo, citat de Euronews.

Alaturi de Plácido Domingo, in documentar sunt mai multi laureati ai prestigioasei competitii Operalia, ca soprana de origine rusa Aida Garifullina sau tenorul Javier Camarena.

Recent, in urma unei investigatii, Placido Domingo a inceput sa fie inlaturat din lumea artistica. 27 de femei au facut dovada agresiunilor sexuale la care au fost supuse de catre artist.

Numele lui Placido Domingo a fost inlaturat din programul Operei Nationale din Washington ca urmare a dezvaluirilor despre comportamentul nepotrivit in relatie cu femeile din companie.

O ancheta privata a Operei din Washington a demonstrat ca, in perioada in care Placido Domingo era directorul Operei, acesta ar fi agresat sexual mai multe dintre femeile din companie– artiste sau din aparatul administrativ.

Domingo a fost directorul artistic al Operei Nationale din Washington intre 1996 si 2011, iar din 2002 a creat un program destinat tinerilor artisti care ii purta numele Domingo-Cafritz Young Artist.

Domingo, care a refuzat multa vreme sa comenteze acuzatiile care au venit din partea mai multor companii in care a lucrat, si-a cerut scuze public “ As vrea sa stie toate aceste femei ca, sincer, imi pare rau si imi asum responsabilitatea tuturor faptelor mele.”

Reactiile au inceput insa sa vina in lant pentru ca si companiile de opera din Spania, care il sustineau inca de la inceputul zvonurilor legate de asemenea acuzatii, au anulat spectacolele in care Domingo ar fi trebuit sa cante in perioada urmatoare.

Tenorul a avut peste 700 de aparitii pe scena ca interpret si mai mult de 150 in calitate de dirijor, o mare parte dintre acestea fiind la Metropolitan Opera. De-a lungul carierei, angajamentele lui Placido Domingo se numara cu miile.

S-a nascut in Spania pe 21 ianuarie 1941, parintii lui fiind cantareti de zarzuela. In adolescenta sa familia a decis sa se mute in Mexic, loc in care a studiat muzica de la varsta de 14 ani. 10 ani mai tarziu reusea deja sa obtina importante contracte in Statele Unite, unul din ele fiind pentru opera Madama Butterfly sustinuta la New York City Opera In deceniul urmator reusea deja sa urce pe marile scene din Verona, Hamburg, Viena, Berlin, Houston, Baltimore, Lima, Santiago, Chicago, Los Angeles si Madrid, orasul sau natal. In timp a reluat numeroase roluri de anvergura, printre care Pagliacci de Leoncavallo. Numai la MET l-a cantat de 20 de ori timp de trei decenii. In paralel, tot in aceeasi perioada, si-a facut debutul ca dirijor la New York City Opera.

In 1982 presa de peste ocean il consacra drept „Regele operei”, dupa ce a jucat in versiunea cinematografica a operei La Traviata de Verdi, in regia lui Zeffirelli, iar in anii 90 a devenit directorul artistic al Operelor din Washington si Los Angeles interpretand una din operele semnificative ale carierei sale Simon Boccanegra de Verdi. 2018 a marcat al 149-lea rol din cariera sa la Metropolitan, cel al tatalui din Luisa Miller (de Verdi).

Citește în continuare