Skip to content

Glenn Close va lansa primul album de jazz din cariera, in colaborare cu Ted Nash. Inainte de a juca in filme, a avut o cariera de succes pe Broadway.

La cateva zile dupa ce a atras atentia publicului prin dansul jucaus  „Da Butt” din timpul galei premiilor Oscar, Glenn Close a profitat de valva pentru a anunta primul album jazz din cariera.

Celebra actrita va lansa vineri un album cu Ted Nash, compozitor si saxofonist de jazz, castigator al unui premiu Grammy.

Dupa ce a mai lucrat cu Nash pentru albumele sale anterioare, Glenn Close l-a cooptat pentru proiectul „Transformation: Personal Stories of Change, Acceptance, and Evolution”. Este un album de jazz cu 11 melodii cu versuri care abordeaza subiecte sensibile care tin de rasa, politica, identitatea sexuala. Ted Nash, cunoscut membru al orchestrei de jazz de la Lincoln Center, a fost insarcinat sa compuna muzica pentru a se potrivi versurilor scrise alaturi de Close. Pe langa textele originale, actrita a ales versuri ale unor poeti precum Ted Hughes si Conrad Aiken, biologul E.O. Wilson si dramaturgul Tony Kushner.

Close, care va fi solista pe trei melodii, si-a sunat prietenii pentru a contribui la completarea albumului. Printre ei s-au numarat Wynton Marsalis, celebrul interpret de jazz si director artistic de la Lincoln Center impreuna cu ceilalti membrii ai orchestrei de jazz. A marturisit pentru Variety ca „Eram intimidata de jazz inainte. Acum mi se pare ca e un mod de exprimare absolut a ceea ce inseamna sa fii om.” Albumul a fost inspirat de spectacolul „Transformation” care a fost jucat de trei ori inainte pandemiei la Lincoln Center. 

Castigatoare a premiilor Emmy si Tony, Glenn Close este obisnuita cu filme, seriale si productii Broadway si pe West End. Insa lansarea unui album este o premiera despre care a declarat: „Sunt foarte, foarte incantata ca o sa fie lansat un album, mai ales in aceste vremuri”.

„Simt ca de fiecare data cand exista un proiect nou, este o oportunitate de a creste ca artist si de a imbratisa idei noi. Cred ca pe masura ce imbatranesc, imi dau seama ca este mai important pentru mine. Nu este doar „Oh, vreau sa scriu niste piese”, a spus Nash. Acesta joaca mai multe roluri pe album, de la compozitor la instrumentist, la producator si dirijor.

Close a avut o cariera fulminanta in musical-uri, fiind multipremiata atat pentru aparitiile din anii ’90 cat si pentru cele mai recent de pe scena Operei Nationale britanice.

Inainte de a juca in filme, Close a jucat aproape 10 ani pe scenele teatrelor din New York. Si-a inceput cariera in 1974 cu un rol in „Love for Love” si a jucat in spectacole de teatru pana in 1980 cand a luat auditiile pentru productii de pe Broadway. In ’82 a fost nominalizata pentru primul Tony dupa prestatia din „Barnum” iar anul urmator a castigat trofeul pentru cea mai buna actrita cu „The Real Thing”. Debutul ei in film a venit in acelasi an prin „The World Conform Garp” si a fost urmat de roluri secundare in „The Big Chill” si „The Natural”, toate trei i-au adus nominalizari pentru actorie insa, nici pana acum, nu a castigat un Oscar. Ulterior, a fost nominalizata pentru „Fatal Attraction”, „Dangerous Liaisons”, „Albert Nobbs”, „The Wife” si, cel mai recent, pentru „Hilbilly Elegy„.

Unul dintre cele mai notabile roluri din musicaluri a fost ca Norma Desmond in productia lui Andrew Lloyd Webber din „Sunset Boulevard”. Prestatia din 1993 si 1994 i-au adus lui Close al treilea trofeu Tony din cariera. In aprilie 2016, a revenit in rolul Normei Desmond intr-o productie a Operei Nationale Engleze si a fost primita cu recenzii extraordinare, 23 de ani mai tarziu. Ulterior, Close a castigat Evening Standard Theatre Award pentru cea mai buna interpretare muzicala si a fost nominalizata pentru primul ei premiu Olivier pentru cea mai buna actrita intr-un musical.

Dupa ridicarea restrictiilor pandemice, Close a declarat pentru Variety ca spera sa reia rolul Normei Desmond in adaptarea cinematografica pe care studiourile Paramount o pregatesc.

Andrew Lloyd Webber lucreaza in prezent la piese noi pentru ecranizare iar Glenn Close se arata „foarta pasionata de acest proiect. Cred ca as putea sa aduc rolul la un alt nivel in film. Nu-mi pasa ce voi face pentru restul vietii. Nu conteaza. Voi juca roluri de bunici pana mor.”

Citește în continuare