Skip to content

Tom Cruise a inapoiat cele trei Globuri de Aur, in semn de protest fata de lipsa de diversitate in interiorul Asociatiei Presei Straine de la Hollywood. Scarlett Johansson isi roaga colegii sa nu mai participe la activitatile acestei asociatii

Hollywood Foreign Press Association – HFPA, aociatia care acorda Globurile de aur, e parte dintr-un scandal urias la Hollywood in care actori foarte influenti fac presiuni pentru ca aociatia sa-si schmbe regulile de functionare.

Cea mai importanta dintre reactii a venit ieri de la Tom Cruise care a returnat cele Globuri  obtinute pentru rolurile din „Born on the Fourth of July” (cel mai bun actor, drama), „Jerry Maguire” (cel mai bun actor, comedie sau musical), si „Magnolia” (cel mai bun actor in rol secundar).

Reactia lui Cruise vine dupa ce mai multi actori – inclusiv Scarlett Johansson si Mark Ruffalo – au solicitat industriei sa se distanteze de Asociatia care acorda Globurile de Aur pâna ce  vor fi implementate reforme substantiale in cadrul organizatiei. 

Actrita Scarlett Johansson (nominalizata de 5 ori la aceste premii, dar fara sa castige vreun trofeu) a indemnat industria sa se indeparteze de HFPA: „HFPA este o organizatie care a fost legitimata de unii ca Harvey Weinstein pentru a avea amploare in vederea recunoasterii din partea Academiei si a industriei. Pâna ce nu va exista o reforma fundamentala in organizatie, cred ca este momentul sa facem un pas inapoi de la HFPA si sa ne concentram pe importanta si puterea unitatii in sindicatele noastre si in industrie ca intreg”.

Intr-un comunicat transmis Variety, Johansson a dezvaluit ca ea s-a indepartat de conferintele de presa ale HFPA din cauza „intrebarilor si remarcilor sexiste” si crede ca industria ar trebui sa se distanteze de organizatie pâna ce vor fi implementate alte reforme.

Netflix, Amazon si WarnerMedia au anuntat toate ca boicoteaza HFPA, iar NBCUniversal a transmis luni ca NBC nu va mai difuza gala premiilor in 2022. 

„Continuam sa credem ca HFPA se angajeaza la reforme semnificative. Cu toate acestea, o schimbare de asemenea amploare necesita timp si munca si credem cu putere ca HFPA are nevoie de timp sa o faca corect. Prin urmare, NBC nu va mai difuza gala din 2022 a Globurilor de Aur. Presupunând ca organizatia isi va continua planul, speram ca vom fi in masura sa difuzam spectacolul in ianuarie 2023”, au comunicat reprezentatii potului de televiziune NBC.

Asociatia Presei Straine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA), formata din 86 de jurnalisti, care acordata anual Globurile de Aur, a votat spre aprobare o serie de reforme radicale pentru organizatie propuse de consiliul director luni. Vineri, peste 100 de publicisti si-au exprimat ingrijorarea cu privire la revizuirea HFPA. Ei au spus ca vor evita evenimentele Asociatiei, inclusiv conferintele de presa, pâna ce va fi facut lumina in cazul acesteia.

Consiliul director a transmis o scrisoare membrilor HFPA in care explica faptul ca a petrecut ultimele 60 de zile punând la punct o propunere care sa sublinieze „schimbari structurale in organizatie” si a promis ca va lua „masuri mult mai serioase”, inclusiv ca va demisiona, dar fara a se limita la asta, daca membrii nu aproba si implementeaza reformele in timp oportun.

Propunerea consiliului, adoptata de toti membrii, indeamna organizatia sa primeasca „cel putin 20 de noi membri in 2021, cu accent pe recrutarea de membri de culoare” si „cu obiectivul de a creste numarul membrilor cu 50% in urmatoarele 18 luni”, relateaza The Hollywood Reporter.

Asociatia Presei Straine de la Hollywood se afla in centrul atentiei dupa ce, in luna februarie, o ancheta Los Angeles Times a dezvaluit ca in rândul membrilor ei nu a existat nicio persoana de culoare timp de mai mult de doua decenii.

Articolul respectiv a detaliat si faptul ca organizatia a platit sume mari membrilor pentru a face parte din comitete si pentru a accepta calatorii de lux. In luna aprilie, o alta problema a aparut – fostul presedinte Phil Berk, membru al asociatiei, a trimis un e-mail colegilor lui cu un articol in care Black Lives Matter era descrisa drept „miscare de ura”. Berk a fost ulterior dat afara din HFPA.

Citește în continuare