Skip to content

Londra va avea o campanie globala dedicata incurajarii consumului cultural. Pictorul David Hockney este unul dintre artistii invitati care a creat deja controverse

O data cu ridicarea restrictiilor din capitala Marii Britanii, autoritatile au facut front comun pentru a reporni sectorul cultural si de entertainment, atat prin oferirea de fonduri substantiale, dar si prin campanii de incurajare a populatiei sa consume din nou acte culturale si sa iasa in oras – la restaurante, cinema, teatre sau galerii de arta. Campania valoreaza 6 milioane de lire sterline, bani oferiti de primarie, iar institutiile culturale suplimenteaza suma cu inca un milion de lire sterline, astfel incat sa reporneasca sectorul grav afectat de criza pandemica.

Campania de incurajare a londonezilor si a vizitatorilor sa redescopere centrul Londrei include un program de evenimente create in parteneriat cu cele mai cunoscute institutii culturale din Londra si atractii turistice.

Proiectul inaugurat chiar de primarul Londrei are in prim-plan campania #LetsDoLondon, o initiativa globala de a readuce turistii si de a sustine totodata sectorul creativ, atat cel din zona ospitalitatii, cat si cel cultural. Campania a debutat saptamana trecuta, iar una dintre actiuni este comisionarea de lucrari de arta contemporane.

O prima astfel de lucrare a aparut deja si creeaza controverse: artistul David Hockney a reinterpretat semnul de la metrou care mentioneaza statia Piccadilly Circus, ceea ce a starnit o serie de reactii pe internet, in special pe Twitter.

Desi Hockney este printre artistii contemporani cei mai apreciati de catre britanici, locuitorii au ales sa critice lucrarea, chiar daca aceasta a fost oferita in mod gratuit municipalitatii de catre artist, o parte dintre ei aratand ca pot face desene similare. De altfel, s-a creat o miscare online paralela care se poate descoperi sub hashtagul #LetsDoLondonBetter, in care artisti independenti demonstreaza ca si desenele lor sunt la fel de valoroase ca noua inscriptie a celebrei statii de metrou.

David Hockney este unul dintre fondatorii artei pop, cunoscut si ca fotograf, scenograf, grafician, cel mai bine cotat artist contemporan in viata, cu peste 1000 de expozitii pana in prezent.

Artistul s-a facut remarcat in comunitatea de arta din timpul studiilor la Royal College of Art, fiind parte din miscarea timpurie a artei pop britanice care a prezentat elemente expresioniste. Absolvirea sa de la Royal College of Art i-a oferit sansa de a invata la Maidstone College of Art pentru o scurta perioada de timp inainte de a se muta la Los Angeles in 1964, unde si-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale.

Celebrul artist este cunoscut si pentru interesul special pentru portrete, avand in portofoliu peste 700 dintre ele, peste 300 dintre ele fiind portrete ale lui. Alte surse numara peste doua mii de panze pictate de acesta, multe de mari dimensiuni, artistul continuand sa picteze zilnic, fiind des vazut facand fotografii sau desenand direct pe iPad – o parte dintre lucrarile pe care le realizeaza pe iPad fiind obiectul expozitiilor in ultimii ani. De-a lungul carierei sale, David Hockney a avut peste 400 de expozitii solo de picturi si desene si peste 500 de expozitii de grup.

David Hockney a devenit cel mai bine contat artist in viata, dupa ce, la sfarsitul lui 2018, unul dintre tablourile sale, „Portretul unui artist” (Pool with two Figures) a fost vandut pentru 90,3 milioane de dolari la o licitatie din New York.

Tabloul a fost pictat in 1972 si ilustreaza un barbat imbracat in costum la marginea unei piscine, privind un alt barbat care inoata. Artistul britanic David Hockney, in varsta de 83 de ani, a fost inspirat de doua poze pe care le-a gasit pe jos in atelierul lui si pe care le-a imaginat alaturate intr-un tablou. Unul dintre personaje este inspirat de Peter Schlesinger, fost iubit al lui Hockney. Tabloul a fost pictat in anul in care marea lor poveste de iubire s-a incheiat.

In prezent, artistul s-a retras in Normandia, de unde recent declara ca „Am 83 de ani, nu mai am chef sa calatoresc, sunt bine aici. Nu am niciun vizitator, este fantastic. O izolare benefica creatiei. Am ceva de facut: sa pictez”. 

Citește în continuare