Skip to content

MNAR celebreaza 140 de ani de la nasterea pictorului Iosif Isler cu expozitie temporara. Isler era indragostit de Dobrogea, calatorea foarte mult pentru inceputul secolului trecut, iar Arghezi spunea ca, in pictura, e “singurul novator necontestat”

La cei 140 de ani de la nasterea artistului Iosif Iser (1881 – 1958), Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) deschide publicului o noua expozitie temporara, din 21 mai 2021, prin care se va evidentia o selectie de lucrari ce abordeaza un gen mai putin cunoscut din creatia artistului: peisajul.

Expozitia aniversara este structurata pe trei sectiuni – Dobrogea si Orientul apropiat, Franta, Spania – si include 66 de lucrari in tempera, goasa si ulei, lucrarile fiind atat din patrimoniul MNAR, cat si din colectiile Iser si Moise Weinberg pastrate la Muzeul Colectiilor de Arta. Unele dintre lucrări sunt expuse acum pentru prima dată publicului.

Iosif Isler este unul dintre artistii care calatorea foarte mult, atat in spatiul european, cat si in tara, de unde se inspira pentru teme de analiza concretizate apoi in compozitiile sale. „In contextul unor deplasari succesive, cele mai multe dedicate studiului, in spatii culturale total diferite ca exprimare si formare, peisajul devine pentru artist o adevarata punte de comunicare, subliniind prin compozitiile sale idei, sentimente, impresii pe care le cunoaste si le simte in tot acest timp”, noteaza reprezentantii muzeului in deschiderea expozitiei.

Peisajul dobrogean exprimat in lucrarile „Zi de targ la Turtucaia”, „Case in Dobrogea”, dar si lucrari de pemalurile Bosforului si cele din Balcic ca „Vedere de pe Bosfor”, „Vapoare in portul Constantinopol”, „Peisaj din Balcic”, peisajele din Franta – „Rue des Saules”, „Peisaj din Franta”, „Plaja la Saint-Malo”- si experienta oferita de Spania – „Peisaj din San Felice”, „Miranda del`Ebro”- sunt o parte dintre lucrarile care pot fi descoperite in expozitie.

„Pictezi pentru ca asa iti cer sufletul si privelistea. E o trebuinta care porneste din ceea ce privesti si din tine. Arta nu e o distractie agreabila. Arta e o intelegere suprema… Pictura e o suferinta indarjita, prin care fulgera bucurii nebanuite… e cea mai sfanta dintre dureri… e cea mai deplina dintre bucurii”, explica Iosif Iser cand era deja un pictor cunoscut, citat intr-un articol omagiu publicat de Ziarul Metropolis.

Artistul pleaca in 1899 la München ca sa studieze arhitectura, insa abandoneaza studiile pentru a urma cursurile Academiei de Arta si totodata incepe sa colaboreze cu Jugend si Simplizissimus, reviste satirice cu caracter social.

In 1906, Iosif  Iser devine membru al societatii „Tinerimea Artistica” si apoi deschide, la inceputul lui decembrie, prima expozitie personala in Pasajul Roman la nr. 15. Doi ani mai tarziu, acesta pleaca la Paris, unde va colabora cu ziarele satirice Le Témoin si Le Rire si cu revistele Simplizissimus, Lustige Blätter (Berlin), El Papitu (Barcelona) si El Paco (Madrid). Mai mult, acesta frecventeaza Academiile libere Ranson din Montmartre si Humbert din Montparnasse, unde ii cunoaste pe Pablo Picasso, Juan Gris, André Derain, Dunoyer de Segonzac.

Revine apoi pentru scurt timp in tara, iar din 1920 pana 1940, parcurge o serie de calatorii de studii in Franta, Italia, Spania, ocazie cu care lucreaza si expune printre altele, la Salon des Tuileries, Salon dʼAutomne si Galeria Bernheim. Pentru o perioada, lucreaza si la Adevarul, unde continua desenul satiric. Despre desenele sale, Tudor Arghezi spunea ca artistul „rasturna tot ce se ingaimase pana la el in materie de pagina ilustrata. Pana atunci desenul fusese un spatiu prost manjit si se chema caricatura. […] De cum s-a vadit, Iser a fost o autoritate si poate ca singurul novator necontestat”, dupa cum citeaza Ziarul Metropolis.

Din 1950 participa la expozitii de arta romaneasca peste tot in Europa, iar din 1955, devine membru titular al Academiei Romane. La implinirea varstei de 75 ani, Muzeul de Arta al R.P.R. ii dedica o ampla expozitie retrospectiva, cu 388 de lucrari de pictura si grafica.

Expozitia este curatoriata de Alina Petrescu si va fi disponibila publicului pana pe 29 august 2021, in Salile Kretzulescu din cadrul MNAR. Programul este de miercuri pana duminica, de la 10.00-18.00, iar ultima intrare se face la ora 17.30.

Citește în continuare