Skip to content

La Ateneul Roman revin spectacolele cu public. Saptamana aceasta aveti un program integral Mozart condus de dirijorul Christian Badea.

Filarmonica „George Enescu” a pus in vanzare biletele pentru primele doua concerte simfonice cu public pentru zilele de joi, 27 si vineri, 28 mai 2021. Orchestra va sustine un program integral Mozart si va fi condusa de dirijorul principal Christian Badea.

Programul il va avea ca solist pe pianistul spaniol Josu de Solaun, castigator al concursului George Enescu, si va fi alcatuit din compozitiile lui Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertura operei „Don Giovanni”Concertul nr. 21, in Do major pentru pian si orchestră, KV 467, Simfonia nr. 41, in do major, KV 551, Jupiter.

Reprezentantii filarmonicii au ales cele trei lucrari foarte cunoscute in mod special pentru a intampina publicul cu slagarea iubite, dupa indelunga asteptarea de revenire la normalitate in privinta spectacolelor.

Maestrul Christian Badea a declarat ca „Odata cu primavara, atat de frumoasa in Bucuresti, reinnoim si bucuria de a reveni la muzica, la cultura, la viata normala. Vom incepe cu Mozart, vom continua cu alti compozitori, pe masura ce restrictiile sanitare se vor ridica si vom putea augmenta componenta personalului orchestrei. Avem alaturi de noi solisti de mare talent.”

Biletele sunt deja disponibile incepand de joi si costa intre 100 si 110 lei. Din cauza restrictiilor impuse de pandemie, vor fi puse in vanzare aproximativ 350 de bolete, Sala Mare a Ateneului fiind ocupata in proportie de 50 la suta din capacitate.

Pentru primele doua prestatii, biletele pot fi cumparate de pe site-ul Filarmonicii (aici) din sectiunea calendar. In mediul online, numarul maxim de bilete care pot fi achizitionate intr-o sesiune este de sase bilete. De asemenea, le puteti cumpara si de la casa de bilete a Ateneului Roman, de marti pana vineri intre 12:00 si 19:00, plata se face doar in numerar.

Christian Badea, consilier artistic si prim-dirijor al Filarmonicii George Enescu a concertat pe toate continentele si in cele mai mari sali si teatre de opera: Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio) sau Concertgebouw (Amsterdam).

Maestrul Badea a studiat vioara la Conservatorul de muzica din Bucuresti si dirijat de orchestra la Bruxelles. A continuat studiile de dirijat la Mozarteum din Salzburg, sub indrumarea lui Herbert von Karajan si s-a perfectionat la Juilliard School din New York, unde principalul sau mentor a fost faimosul ompozitor, dirijor, pianist si pedagog american Leonard Bernstein.

A condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care Royal Philharmonic si BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Ceha, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). 

Vastul sau repertoriu include cele mai diverse epoci si stiluri, de la Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, integrale Bruckner si Mahler, pana la compozitori din secolul XXI. Din muzica secolului XX prezinta frecvent lucrari de Stravinski, Sibelius, Sostakovici, Prokofiev, Bartok, Janacek, Schönberg, Berg, Webern, Honegger, Zemlinsky, Walton, Britten, Vaughan Williams, Lutoslawski, Dutilleux, Messiaen, Ligeti, Henze şi Berio.  Cariera maestrului a fost marcata de colaborari importante cu artisti de referinta ai muzicii clasice: Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. 

Pentru contributia adusa in peisajul cultural national a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural decernat de catre Presedintia Romaniei.

Citește în continuare