Skip to content

Ghid de vizitare pentru Romanian Design Week 2021. Din 4 iunie muzeele, galeriile si studiourile multor artisti isi deschid portile

A noua editie a Romanian Design Week incepe in weekend si se desfasoara in perioada 4-13 iunie 2021, la Bucuresti, expozitiile fiind disponibile publicului la Combinatul Fondului Plastic, un spatiu cu o istorie speciala, Galeria Senat, UNA Galeria, Galeria Phenomenon, Design House si Muzeul National de Arta al Romaniei.

Sub tema #TOGETHER, festivalul reuneste in organizatii, designeri, initiative si evenimente, atat online cat si offline, care impreuna propun un demers despre importanta, succesul si contributia pe care industriile creative le au in societate. 

Muzeul National de Arta al Romaniei va gazdui expozitia “Shaping Design. Together” ce investigheaza evolutia designului contemporan de obiect din Romania.

Expozitia va prezenta traiectoria creativa a cinci dintre cele mai prolifice studiouri de design de produs din Romania, investigand aportul acestora la creionarea scenei locale de design contemporan, a carei dezvoltare isi propune sa o prezinte. 

Proiectul investigheaza evolutia designului contemporan din Romania, prezentand peste 40 de proiecte lansate in ultimii 9 ani, alaturi de povestile designerilor si a studiourilor Agnes Lukacs, Dare to Rug, Radu Abraham, Dragos Motica (AȘKIA R&D) si Stardust Architects. 

RDW Selection 2021 este locul unde publicul poate descoperi cele mai bune proiecte de design realizate in ultimii doi ani si care va fi prezentata intr-o expozitie desenata de Attila Kim Architects, la Galeria SENAT. 

Aceasta a fost dezvoltata sub tema RDW de anul acesta, #together, si isi propune sa aduca in lumina complexitatea si diversitatea proiectelor semnate de creativii romani, precum si sa celebreze colaborarea si dialogul dintre discipline. Peste 60 de proiecte au fost selectate de catre juriul RDW.

Artistul Obie Platon a realizat un nou mural spectaculos in centrul capitalei. Proiectul este sustinut de IQOS la initiativa Romanian Design Week 2021.

„Impreuna mergem inainte” – „Together.Forward” este tema pe care IQOS o abordeaza in acest an in cadrul Romanian Design Week 2021 prin intermediul parteneriatului pe care l-a realizat cu doi artisti romani experimentali: Obie Platon si Adrian Damian.

Ultimul an a dezvaluit importanta puterii comunitatii, a conexiunii interumane si modului in care trebuie privit spre viitor, in plus, in zona experientelor culturale s-a simtit nevoia unor proiecte multisenzoriale care implica mai mult decat privitul ecranului.

Noile instalatii de arta pe care le puteti experimenta in cadrul colaborarii IQOS si Romanian Design Week 2021 vor avea ca scop reconectarea oamenilor cu designul, cu tehnologia si cu arta gandita ca o realitate care deschide o fereastra spre viitor.

Expozitia Stradal este un proiect dedicat designului grafic, prezentata de Local Design Circle, la UNA Galeria.

Stradal este un proiect conceput de Asociatia Local Design Circle si prezentat in cadrul Romanian Design Week 2021, care are ca obiectiv principal dialogul. Pe de o parte, un dialog interdisciplinar intre designeri, arhitecti, urbanisti, antropologi si autoritati publice, iar pe de alta parte un dialog intre cetateni si spatiile publice pe care le traverseaza zi de zi.

Proiectul propune o plimbare printr‑un oras modern ideal, cu tot ceea ce acesta contine, de la indicatoare de informare si orientare pana la anunturi prestari servicii cum ar fi lectii de chitara sau reparatii tapiserii.

Rethinking Plastic va aduce in prim plan o colectie de obiecte inovatoare si sustenabile, dezvoltate si realizate din plastic reciclat, de designeri si companii din intreaga lume. 

Lucrarile din proiect se pot vedeala Galeria Phenomenon, iar expozitia este curatoriata de Yksi Connect in Eindhoven (Olanda). Aceasta expozitie itineranta face parte dintr-un amplu program pe tema plasticului compus din diferite expozitii, conferinte, workshop-uri si proiecte ale studentilor. 

In cadrul editiei de anul acesta, pentru al doilea an consecutiv, una dintre destinatiile Romanian Design Week este RDW Design House. 

Aici publicul se va putea delecta cu o serie de patru expozitii de design contemporan international, reunite sub umbrela Design Flags, reusind sa-l introduca intr-o experienta imersiva. Cele patru expozitii Design Flags care vor putea fi vizualizate au ca tari de origine Suedia – „Sustain Able Voices – Young Swedish Design”, “The exhibition Sustain Able Voices is a co-production by Svensk Form and the IKEA Museum and is shown internationally in collaboration with the Swedish Institute”, Italia – “Singolare Plurale” – project by Graphic Days®Torino, curated by Fabio Guida, Ilaria Reposo, Spania – “Madrid Design Portrait” organised by La Fábrica, Spania – „Carteles de Barcelona”.

Peste 50 de spatii si evenimente fac parte din programul Design GO, dintre care cateva zeci de studiouri de design si arhitectura, ori galerii, sunt pregatite sa isi deschida usile si sa isi prezinte proiectele, cercertarile, colaborarile si povestile. 

Biletele pentru Romanian Design Week se pot achizitiona de aici.

Citește în continuare