Skip to content

De vineri, 11 iunie, 60 de filme vor rula in cadrul One World Romania. Editia de anul acesta are ca tema lupta femeilor pentru egalitate, iar regizoarele Ada Pistiner si Florica Holban vor fi celebrate

Editia a-14-a a Festivalului One World Romania (OWR14) care incepe 11 iunie are ca tema experienta feminista si luptele feministe, cu focus pe filmele romanesti contemporane, dar si a unor titluri de arhiva care au fost foarte rar sau chiar niciodata valorizate, contextualizate si prezentate publicului actual la o calitate adecvata.

Festivalul se va desfasura fizic, la Bucuresti, intre 11 si 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului si alte locuri indoor si outdoor din Capitala si online in toata tara, intre 21 si 27 iunie. Tema principala din acest an surprinde instante diferite ale feminitatii si feminismului din intreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale si epoci diferite. Biletele pentru cea de-a 14-a editie One World Romania sunt disponibile pe Eventbook.

Cea de-a 14-a editie One World Romania va incepe cu proiectia simultana a doua dintre cele mai asteptate titluri ale editiei din acest an: pe 11 iunie, de la ora 19:00, la Cinema Elvire Popesco va rula cel mai recent film al cineastei Ulrike Ottinger – „Paris Calligrammes” – careia OWR ii dedica in acest an o retrospectiva – iar de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Taranului Roman va rula „Petit Samedi”, documentarul cineastei belgiene Paloma Sermon-Daï.

In cel mai recent film al sau, „Paris Calligrammes” Ulrike Ottinger rememoreaza anii de tinerete petrecuti in Parisul anilor ’60, inaintea revenirii in Germania si inceperii unei cariere cinematografice.

Un portret frontal al adictiei de heroina, „Petit Samedi” prezinta relatia complexa dintre Samedi, un barbat ducand o viata linistita undeva intr-un sat din Belgia, departe de tentatiile tineretii, si mama lui, o femeie care, in incercarea de a-l ajuta sa se vindece trebuie sa se confrunte nu doar cu demonii interiori ai fiului, ci si cu propriile ei emotii de culpabilitate.

In aceasta editie, vor fi celebrate si doua regizoare importante ale genului nonfictional, Ada Pistiner si Florica Holban. Majoritatea filmelor celor doua vor fi disponibile doar cu aceasta ocazie, a proiectiei unice din cadrul festivalului, in proiectii rare din 35 mm.

Mai mult, vor fi proiectate in cadrul festivalului filme documentare romanesti din perioada interbelica si din cea comunista, cu scopul de a contribui la o mai buna si sistematica cunoastere a directiei nonfictionale a istoriei filmului romanesc. 

Vor fi reluate, pentru prima oara la cinema, filmele din primele patru editii ale Cineclubului, dedicate lui Paul Calinescu, Jean Mihail si contributiilor ca scenaristi ale Ninei Cassian, ale lui Radu Cosasu si ale lui Geo Bogza, la care se adauga si o retrospectiva, desfasurata pe parcursul intregii luni la Cinemateca Eforie, a filmelor de fictiune ale celui dintai, printre care se numara: „Rasuna Valea”, „Pe raspunderea mea”, „Desfasurarea”, „Porto Franco” si „Titanic Vals”.

Tot in cadrul OWR14 vor fi prezentate si cea mai recenta realizare a lui Radu Jude, premiata cu Ursul de Aur la Berlin, „Babardeala cu bucluc sau porno balamuc”, si, in premiera mondiala, debutul Ralucai Durbaca – „Certitudinea probabilitatilor”, care analizeaza modul in care anul 1968 s-a reflectat in productia audiovizuala a vremii.

One World Romania pastreaza sectiunile tematicilor traditionale ale festivalului: legate de statul de drept si justitia sociala, drepturile persoanelor LGBTQ+, refugiati si imigranti, persoanele marginalizate din motive economice, culturale, rasiale, precum si o retrospectiva dedicata unei cineaste legendare si mai multe focusuri legate de tema principala a festivalului.

Tema centrala a editiei din acest an fiind lupta femeilor pentru egalitate, multe dintre evenimente o vor aborda din perspective variate.

Un eveniment conex din cadrul festivalului este al Asociatiei A.R.T Fusion, printr-o expozitie interactiva si o dezbatere cu experti in jurul Conventiei de la Istanbul, privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice (luni, 14 iunie, Atriumul Institutului Francez).

Sistemul judiciar in ansamblul lui va fi pus sub lupa in cadrul evenimentului „Justitie Nevazuta”, care subliniaza subiecte precum increderea cetateanului de rand in justitie si accesul lui la aceasta, digitalizarea sau reintegrarea fostilor detinuti cu scopul de a porni un dialog public (luni 14 iunie, Cinema Muzeul Taranului). Iar cu ocazia proiectiei documentarului „Eroii discreti”, initiat de Una Clara Sigheti, Cristina Barticel si Adina Torje, vor discuta chiar cu protagonistii, oameni pentru care integritatea reprezinta o valoare fundamentala (miercuri, 16 iunie, Cinema Muzeul Taranului).

Citește în continuare