Skip to content

Astazi incepe Festivalul de Film de la Berlin pentru public. 60.000 de bilete au fost scoase la vanzare in cele 16 cinematografe unde va rula festivalul

Pentru editia de anul acesta a Festivalului de Film de la Berlin, 16 cinematografe sunt pregatite sa isi asteptate cinefilii. Deschiderea Berlinale Summer Special va fi sarbatorita cu un eveniment festiv pe 9 iunie 2921, iar publicul poate urmari o parte din filmele din festival pana pe 20 iunie.

Pentru acest eveniment, organizatorii au creat un spatiu nou de proiecte de filme in zona Museum Island, locul unde se va desfasura si gala de premiere a castigatorilor de anul acesta a Ursilor.

“The Mauritanian”, in regia lui Kevin Macdonald cu Jodie Foster, Tahar Rahim, Shailene Woodley si Benedict Cumberbatch va deschide Festivalul de Film de la Berlin.

Cetateanul mauritan Mohamedou Ould Slahi este capturat de guvernul SUA in urma atacurilor teroriste din 11 septembrie. Suspectat ca a fost implicat in ajutorarea sau chiar recrutarea celor care au condus avioanele in World Trade Center, el petrece ani in lagarul de detentie din Guantánamo Bay fara a fi acuzat sau judecat.

Filmul este o adaptare a cartii lui Slahi din 2015, “Guantánamo Diary”. La cea de-a 78-a editie a Globurilor de Aur, filmul a primit doua nominalizari: Cel mai bun actor – Drama cinematografica (pentru Rahim), si Cea mai buna actrita in rol secundar, premiu castigat de Jodie Foster.

In cadrul festivalului, vor fi mai multe premiere cu covor rosu, toate fiind filme nemtesti care se prezinta in cadrul Berlinale.

O premiera este debutul in regie al actorului Daniel Brühl, o comedie intunecata intitulata “Next Door”. Brühl joaca, de asemenea, in filmul sau, alaturi de Peter Kurth.

Filmul lui Dominik Graf bazat pe romanul din 1931 al lui Erich Kästner va avea premiera oficiala tot la festival. Tom Schilling il interpreteaza pe un tanăr care se lupta sa-si gaseasca locul intr-un Berlin in decadere morala, chiar inainte ca nazistii sa preia puterea.

Comedia “I’m Your Man”, in regia Mariei Schrader (“Unortodox”), spune povestea unui robot umanoid, interpretat de Dan Stevens, conceput pentru a fi partenerul romantic perfect al unui academician sceptic, interpretat de Maren Eggert, care a castigat Ursul de Argint pentru cel mai bun actor.

In total, 332 de regizori invitati si membri ai echipelor de film au confirmat ca vor fi la Berlin pentru a-si prezenta personal filmele in timpul Berlinale Summer Special.

La editia de anul acesta a Festivalului de Film de la Berlin, lungmetrajul “Babardeala cu bucluc sau porno balamuc” regizat de Radu Jude a fost castigatorul Ursului de Aur a celei de-a 71-a editii a Festivalului International de Film de la Berlin, la sase ani distanta de la primul Urs primit la competitie, unde a luat Ursul de Argint pentru regia „Aferim!”.

Juriul international, alcatuit din sase regizori premiati in trecut cu marele trofeu la Berlinala, intre care Adina Pintilie, a anuntat in martie castigatorii competitiei, iar trofeele vor fi acordate intr-o gala ce va avea loc pe 13 iunie la Berlin. Din juriu au mai facut parte si cineastii Mohammad Rasoulof (Iran), Nadav Lapid (Israel), Ildikó Enyedi (Ungaria), Gianfranco Rosi (Italia) si Jasmila Žbanić (Bosnia si Hertegovina). Ei au fost premiati cu Ursul de Aur in perioada 2006 – 2020.

Actuala pandemie a schimbat formatul festivalului. In martie, cand are loc traditional Berlinale, cinematografele din Germania erau inchise, asadar organizatorii au decis ca festivalul sa aiba loc in doua etape: prima etapa a fost exclusiv online,  numai pentru publicul de specialitate, iar a doua, pentru perioada 9-20 iunie, cu public in sala. Publicatia Deutsche Welle noteaza ca in prima parte a festivalului, fiind o editie online, numarul celor interesati din industria filmului au fost de peste 470 de firme din 60 de tari.

Citește în continuare