Skip to content

O localitate finlandeza a creat o bere care are in componenta fecale de gasca. Berea a devenit bautura oficiala pentru Capitala Europeana Verde in 2021

Localitatea finlandeza Lahti este in prezent Capitala Europeana Verde pentru 2021, iar microberaria din oras, Ant Brew, a dus ideea de grija pentru natura si compost la un alt nivel. Acestia au creat Wasted Potential Imperial Stout, una dintre cele trei beri care vizeaza initierea conversatiilor despre „risipa de alimente, utilizarea deseurilor, agricultura urbana si mancarea locala in randul pasionatilor de bere”, spune Kari Puttonen, de la Ant Brew, citat de publicatia Time Out.

Berea face parte din celebrarea orasului pentru obtinerea titlului de capitala verde. „Deseurile de la gasca sunt adunate din parcurile locale, unde gastele fac destul de multa mizerie. Acum, parcurile locale devin mai curate, iar bauturile de vara din editia speciala sunt perfecte pentru un picnic in parc,” explica un anunt initiativa micro-berariei, citati de Time Out.

Excrementele de gasca sunt folosite pentru a afuma maltul din bere, ceea ce o transforma intr-o bere stout unica.

Berea finlandeza nu este singura bautura neconventionala de pe piata. Exista mai multe tipuri de alcool in care se conserva diferite vietuitoare – ca serpi si insecte, dar si prin regurcitarea boabelor de cafea a unui mamifer denumit zibete.

In zone ca Asia de Sud-Est, China si Vietnam se consuma vin cu sarpe veninos, iar reteta acestei bauturi presupune fermentarea in vin de orez a unui sarpe veninos, de regula cobra, tip de cateva luni. Ideea este ca etanolul sa dizolve veninul pentru a obtine o bautura despre care se crede ca este buna pentru mentinerea sanatatii si ofera vitalitate celui care o savureaza.

Mezcalul mexican are in componenta si o larva de molie sau un mic scorpion, pe langa distilarea propriu-zisa ca agavelor sau a sucului de cactus.

In Indonezia, exista tipul de cafea denumit Kopi Luwak, care in traducere inseamna „cafea de la zibete”. Zibetele sunt niste mamifere de talie mica, care mananca si digera boabele de cafea, care sunt apoi colectate din excrementele acestora. Aroma speciala a cafelei Kopi Luwak este data de procesul de fermentatie care are loc in stomacul zibetelor. In timpul digestiei, pulpa si invelisul boabelor de cafea sunt indepartate, dar bobul nu este distrus de sucurile gastrice. Dupa colectare, boabele de cafea sunt spalate, uscate, presate, apoi prajite, fiind astfel cea mai scumpa cafea din lume.

Citește în continuare