Skip to content

Reteta Le Gâteau Vert, tortul preferat al lui Claude Monet. Este un tort cu lamaie si fistic acoperit cu glazura verde colorata in mod natural cu suc din frunze de spanac

Un aspect mai putin cunoscut, dar intens documentat legat de viata artistului impresionist Claude Monet, este pasiunea pentru gatit si pentru mancarurile fine. Dupa o copilarie si o adolescenta modesta in care meniul zilnic era potrivit cu veniturile reduse ale familiei sale, Monet si-a permis, in a doua parte a vietii, sa-si angajeze un bucatar pe faimoasa mosie de la Giverny. Obisnuia sa fie rasfatat cu un meniu bogat iar unul dintre deserturile preferate a devenit obiect de fascinatie pentru cofetarii din intreaga lume.

„Le Gateau Vert” este un tort cu lamaie si fistic acoperit cu glazura verde colorata in mod natural cu suc din frunze de spanac.

Ziua de nastere a lui Claude Monet este pe 14 noiembrie si, desi pictorul prefera mancarurile mai simple, „Le Gateau Vert” are un proces de preparare destul de laborios, va trebui sa invatati sa gatiti marzipan si blat génoise si sa gasiti flori comestibile pentru decor. 

Ingrediente Le Gateau Vert:

Pentru martipanul de fistic:

300 de grame de fistic decojit

225 de zahar pudra

1 albus de ou batut

1 lingurita de esenta de fistic

Pentru blatul génoise:

50 grame de fistic decojit

75 grame de faina

125 grame de zahar cristalizat

4 oua mari

25 grame de unt nesarat, topit

coaja de la o lamaie

Pentru crème au beurre:

300 de grame de spanac

100 grame de fistic decojit

1 lingura de Kirsch (lichior transparent de cirese amare)

150 grame de unt moale

80 de grame de zahar cristalizat

2 galbenusuri de la oua mari

Pentru decoratiune:

250 grame de zahar pudra

3-4 linguri de suc de spanac

1/2 de lingurita de esenta de fistic

25 grame de fistic decojit

flori comestibile (pot fi inlocuite si cu zmeura proaspata)

Mod de preparare Le Gateau Vert:

Pasul 1: Martipanul de fistic

Macinati fisticul intr-un robot de bucatarie. Adaugati zaharul pudra si macinati-l pana este fin, apoi rasturnati intr-un castron. Se adauga albusul de ou si esenta de fistic si se amesteca bine. Pe un blat de lucru, presarati zahar pudra si framantati aluatul pana se omogenizeaza. Infasurati in folie alimentara si lasati deoparte.

Pasul 2: Blatul genoise

Incalziti cuptorul la 180 ° C / 160 ° C ventilator / Gaz 4. 

Macinati fisticul si faina intr-un robot de bucatarie. Asezati zaharul si ouale intr-un castron mare si amestecati pana devin groase si au o culoare cat mai deschisa. Adaugati treptat  faina, untul si coaja de lamaie.

Pasul 3

Se toarna amestecul intr-o forma de tort si se coace timp de 20-30 de minute, pana cand a crescut si este elastic la atingere. Lasati deoparte sa se raceasca timp de 5-10 minute, apoi puneti-l pe un gratar pentru a se raci complet.

Pasul 4: Crème au beurre

Fierbeti 125 ml de apa intr-o tigaie mare. Adaugati spanacul si lasati-l sa fiarba timp de 2-3 minute. Se transfera intr-un blender si se amesteca intr-un piure.

Pasul 5

Scurgeti piureul printr-o bucata de tifon, strangand toata apa de spanac intr-un castron. Ar trebui sa aveti 160-170 ml pe care o puneti deoparte.

Pasul 6

Macinati fisticul intr-un blender. Adaugati kirschul, 1 lingura de apa de spanac si 50g de unt. Amestecati pana devine o pasta si puneti deoparte.

Pasul 7

Puneti zaharul si 100ml apa de spanac intr-o tigaie (pastrati restul deoparte). Dizolvati usor zaharul, apoi fierbeti 2-3 minute pana cand siropul este limpede si formeaza un fir atunci cand este tras intre 2 lingurite.

Pasul 8

Bateti galbenusurile intr-un mixer, apoi turnati siropul intr-un jet subtire, amestecand tot timpul. Bateti pana amestecul este gros si se raceste, apoi adaugati restul de 100g de unt moale si amestecati in pasta de fistic.

Pasul 9

Feliati blatul in trei straturi egale. Intindeti pe stratul inferior o treime din crème au beurre, apoi stratul mediu cu inca o treime, apoi acoperiti cu al treilea blat. Intindeti un strat subtire de crema deasupra si pe laterale. Rulati martipanul deasupra si folositi-l pentru a acoperi intregul tort.

Pasul 10

Pentru a face decoratia finala, puneti glazura fondantului intr-un castron si, pe rand, adaugati 3-4 linguri din apa ramasa de spanac, pana cand aveti un fondant mai gros, care curge. Se adauga esenta de fistic si se amesteca bine pana se omogenizeaza complet.

Pasul 11

Asezati tortul pe un gratar si turnati peste glazura fondanta. Se lasa sa se scurga 2-3 minute, apoi se transfera intr-un suport pentru prajituri. Presarati fisticul tocat in jurul bazei tortului, apoi decorati-l cu flori comestibile.

Felurile culinare preferate ale lui Monet sunt prezentate si in cartea „The Monet Cookbook: Recipes from Giverny” (2016) culeasa de Florence Gentner si ilustrata cu imagini si picturi din viata artistului traita la Giverny. Poate fi cumparata de aici.

La Giverny, Monet organiza des mese pentru prieteni, cine si picnicuri, avand ca meniu bucate crescute chiar in gradina sa sau cumparate local.

Printre oaspetii sai se numarau Renoir, Pissarro, Sisley, Degas, Cézanne, Rodin, Whistler sau Maupassant.  Pranzul era servit cu regularitate la orele 11:30 ca apoi Monet sa poata lucra in lumina dupa-amiezilor. Ceaiul se servea mai tarziu si niciodata nu erau invitati la cina pentru ca Monet se culca devreme ca sa se trezeasca in zorii zilei si sa lucreze. Se treazea la 4-5 dimineata, iar micul dejun preferat era format din branza de capra, felii de friptura rece sau somon afumat, carnati proaspat prajiti, omleta cu ierburi, paine prajita, marmelada si ceai fierbinte.

Mai multe despre pasiunile altor artisti pentru gatit puteti descoperi mai jos.

Mai multe despre casa de la Giverny si un tur virtual gratuit prin gradinile atent decorate de Monet puteti descoperi mai jos.

Citește în continuare