Skip to content

Au inceput filmarile pentru seria de televiziune care prezinta viata Imparatesei Sisi. Aceasta venea deseori la Baile Herculane si avea o prietenie stransa cu Regina Elisabeta a Romaniei

Filmarile pentru seria de televiziune Sisi au inceput deja in Vilnius, iar productia germana va fi difuzata de RTL. Unele dintre cele mai renumite locuri din Vilnius si din alte orase lituaniene au fost alese pentru asemanarea lor cu palatul regal al dinastiei habsburgice, Palatul Hofburg.

Palatul regal va fi “inlocuit” de unele dintre cele mai faimoase locuri din Vilnius: exteriorul Societatii Filarmonice Nationale Lituaniene, construit la inceputul secolului al XX-lea si ansamblul arhitectural al secolului al XVI-lea al Universitatii Vilnius, vor forma decorul Palatului.

Dominique Devenport (Night Train to Lisbon) va fi Sisi , iar Franz Joseph va fi interpretat de actorul german Jannik Schümann (Charité). Cea mai celebra dintre ecranizarile despre Imparateasa Sisi a fost realiza in 1955 si a avut-o protagonista pe actrita Romy Schneider

Unul dintre motivele pentru care a fost aleasa Lituania ca loc de filmare pentru seria istorica are legatura si cu stimulentele fiscale pentru cinematografie.

„Nu este un secret faptul ca Lituania a fost o alegere atractiva pentru multi creatori de filme si televiziune in ultimii cativa ani datorita personalului extrem de profesionist, logisticii convenabile, diverselor locuri arhitecturale si stimulentelor fiscale pentru cinematografie”, a declarat Jūratė Pazikait, directorul Vilnius Film Office, intr-un comunicat remis urban.ro.

„Pentru ca proiectul sa fie finalizat in regiunea noastra si sa puna in aplicare ideile creative ale seriei, lituanienii au cooperat cu letonii. Stim ca, daca primul sezon al seriei va avea succes, nemtii vor reveni cu siguranta in ambele tari anul viitor.”

Seria TV povesteste in 6 episoade despre viata extraordinara a imparatesei austriece Elisabeta – cunoscuta publicului larg ca Sisi – o tanara fara indeledniciri de printesa, care se indragosteste de unul dintre cei mai puternici barbati din lume, imparatul austriac Francisc Iosif.

„Este o poveste despre emancipare. O poveste a unei femei, care ajunge intr-o pozitie in care trebuie sa lupte pentru respectul de sine si pentru rolul ei nu numai ca politician, ci si ca femeie”, a spus Sven Bohse, un celebru cineast german si regizor al serialul.

Momentan, nu exista informatii despre felul in care au ales sa spuna povestea frumoasei imparatese si daca urmeaza sa fie portretizati si Carol I si Regina Elisabeta a Romaniei sau vizitele acesteia la Baile Herculane.

Imparateasa Sisi era o apropiata a Reginei Elisabeta a Romaniei si venea des la baile cu apa termala din localitatea Baile Herculane.

Regina Elisabeta a Romaniei si Imparateasa Sissi a Austriei erau unite de pasiunea pentru poezie, fiind amandoua pasionate de creatiile poetului german Heinrich Heine. Regina a cunoscut-o pe Sisi chiar in prima ei vizita la Herculane, unde a ajuns la recomandarea doctorului care ii trata reumatismul.

In jurnalul ei, În jurnalul ei, Regina Elisabeta a amintit-o pe Sissi si a redat cateva dintre conversatiile purtate cu aceasta. Printre altele, lui Sisi nu ii placeau indatoririle de regina si nici ritualurile si ceremoniile fastuoase pentru ca nu ii placea sa fie privita de mase de oameni.

Ultima vizita a Imparatesei Sisi in Romania a avut loc in 1896, la inaugurarea canalului navigabil Portile de Fier, unde l-a insotit pe Franz Josef. Acestia, impreuna cu Alexandru I al Serbiei si Carol I, regele Romaniei, s-au intalnit la Orsova, iar apoi cele trei familii regale au sarbatori la un bal organizat la Cazinoul din Baile Herculane. De altfel, in Orsova se afla singurul monument din tara dedicat Imparatesei Sisi, realizata din marmura de Ruschita, in 1914 si inaugurata abia in 1918.

Citește în continuare