Skip to content

Cristian Mungiu, presedintele juriului Semaine de la Critique, interviu in presa franceza despre perioada pandemiei: „Am scris un scenariu si o carte despre bunica mea. A trait o viata mai dificila decat a noastra si am vrut sa ramana povestea pentru copiii mei”

Intr-un interviu acordat publicatiei Paris Match, regizorul si creatorul de filme Cristian Mungiu a vorbit despre revenirea la Cannes, despre amintirile pe care le are din editiile trecute ale festivalului, despre cat de important e un premiu castigat la Cannes pentru un regizor aflat la inceput de drum, dar si despre perioada pandemiei si proiectele sale viitoare. 

Interviul a fost realizat in contextul in care Cristian Mungiu este presedintele juriului Semaine de la Critique, selectia paralela de la Cannes dedicata exclusiv descoperirii de noi talente.

Evenimentul urmareste munca cineastilor din intreaga lume de 60 ani si cauta atat filme de arta dar si noi tipuri de filme. A lansat regizori precum Juan Antonio Bayona (The Orphanage), Jonas Alexander Arby (When Animals Dream) sau mai recent Julia Ducournau (Raw), Gabriel Abrantes si Daniel Schmidt (Diamantino, Marele Premiu Nespresso din 2018) si Just Philippot (The Swarm).

Pe 15 iulie, la finalul celei de-a 60-a editii a Semaine de la Critique, regizorul roman va inmana Marele Trofeu Nespresso pentru cel mai bun film, premiul Louis Roederer Foundation Rising Star pentru cel mai bun actor sau cea mai buna actrita si premiul Leitz Cine Discovery pentru cel mai bun scurtmetraj.

Cristian Mungiu, despre revenirea in festival si amprenta pe care acest eveniment il are asupra cineastilor dar si a lumii intregi: „Cannes este prima mea calatorie dupa Covid. Cred ca nu ar fi trebuit lasat sa treaca inca un an fara sa reunim familia restransa si cea larga a cineastilor si iubitorilor de film. Festivalul reprezinta ideea ca cinematografia este importanta, atat pentru cei 10.000 de oameni care vin aici dar si pentru milioanele de oameni din intreaga lume care urmaresc filmele difuzate si vedetele de pe covorul rosu.”

Despre prima participare la Cannes, Mungiu a declarat ca isi aminteste foarte bine anul 2002 cand a lansat „Occident”: „nu stiam nimic despre Cannes, am fost cazati la 10 kilometri de Croisette, eram 6 dintre noi intr-un mic apartament inchiriat de CNC. Am fost uimiti de tot ce vedeam: vedetele, filmele, emotiile lor. Citesti multe inainte de a veni dar descoperi Cannes numai in viata reala. E foarte important pentru un regizor sa-si inceapa cariera aici. Insa e si o chestiune de noroc, selectionerii vad 2000 de filme pentru a alege 20 iar cariera ta prinde avant daca esti inclus in lista lor.”

Mai multe amintiri despre acel moment veti descoperi si in seria speciala Urban.ro de anul trecut, cand festivalul de la Cannes a fost anulat din cauza pandemiei.

Despre perioada pandemiei, a povestit ca a fost un moment dificil dar prolific: „Am 2 baieti iar scoala lor a fost inchisa, asa ca mi-am petrecut cea mai mare parte a timpului cu ei. Cel mic are 11 ani si e greu la varsta asta sa lucrez acasa printre jucarii si jocuri video. Insa am gasit timp si am scris un scenariu si o carte despre bunica mea, despre viata ei. A trait o viata mai dificila decat a noastra si am vrut sa ramana povestea pentru copiii mei si pentru public, pentru ca se stie prea putin despre ce s-a intamplat in Europa de Est la inceputul secolului al XX-lea. Este greu sa scrii despre cineva pe care l-ai iubit si care nu mai este astazi. De asemenea, am scris un pilot pentru o mini-serie, scenarii pentru mai multe productii si o comedie, „Amintiri din Epoca de Aur partea a 3-a” in care sper sa il implic pe unul dintre regizorii tineri.”

Mai jos puteti urmari un alt interviu acordat de Cristian Mungiu zilele trecute pentru contul de YouTube „Semaine de la Critique”. Regizorul vorbeste intr-o franceza perfecta, puteti folosi optiunea de subtitrare de pe YouTube pentru a intelege mai bine.

Cariera regizorului roman este strans legata de Festivalul de la Cannes. Toate cele 5 lungmetraje pe care le-a regizat au fost lansate si nominalizate sau premiate in cadrul evenimentului.

Cristian Mungiu e cel mai premiat regizor roman la Cannes din toate timpurile cu marele premiu Palm D’Or castigat in 2007 (pentru 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, film care a fost nominalizat si la Globurile de aur in acelasi an), premiu pentru cel mai bun scenariu in 2012 pentru filmul “Dupa Dealuri” ( actritele din rolurile principale Cristina Flutur si Cosmina Stratan au castigat atunci premiu pentru cea mai buna interpretare feminina), dar si premiul cel mai bun regizor pentru “Bacalaureat” in 2016.

In 2013, Cristian Mungiu a facut parte din juriul pentru competitia principala a Festivalului de Film de la Cannes. Presedintele juriului a fost Steven Spielberg iar colegii sai au fost Nicole Kidman, Ang Lee, Christoph Waltz, Naomi Kawase, Vidya Balan, Lynne Ramsay si Daniel Auteuil.

De 10 ani, Mungiu si echipa lui aduc publicului iubitor de cinema filmele premiate la Cannes intr-o saptamana speciala, la inceputul toamnei: Les Films de Cannes a Bucharest. 

Am mentionat doar premiile legate direct de Cannes dar filmele lui Cristian Mungiu au multe alte premii in festivaluri internationale. Printre altele, a fost primul roman care a avut un film de lungmetraj pe lista scurta pentru nominalizarile la Oscar – „Dupa Dealuri”.

Citește în continuare