Skip to content

Special URBAN TIFF: Tudor Giurgiu, Presedintele Festivalului „Alain Delon a fost extrem de impresionat de ce a vazut la Cluj, de energia fantastica a multimii care a venit sa il vada. Efectiv nu ii venea sa creada.” Fragment din cartea “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati”

Urban.ro a lansat prima carte despre un festival, “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati”, care poate fi descarcata gratuit de aici.

“20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati” contine zeci de povesti emotionante de la Tudor Giurgiu, Mihai Chirilov, Oana Bujgoi Giurgiu si multi membri ai echipei TIFF, dar si ale actorilor invitati si este un proiect realizat cu sprijinul Mercedes, masina  oficiala a festivalului cea care i-a purtat pe toti marii invitati din festival catre premiere, intalniri cu publicul sau serile de gala.

Iata cateva dintre marturisirile lui Tudor Giurgiu, Presedintele Festivalului, despre lucruri din culisele TIFF.

Ce inseamna munca ta in perioada festivalului, cu cât inainte de debutul festivalui incepi sa lucrezi la proiect? Câte ore muncesti sau câte ore mai ai timp sa dormi in timpul festivalului?

Lucrez la urmatorul TIFF de prin septembrie, analizam ce nu a mers bine, ce trebuie schimbat si tot asa. Cel mai greu imi e in cele 2 saptamâni de dinainte de start, când dorm cam 5 ore pe noapte. In timpul festivalului stiu ca e esential sa dorm bine in primele zile, cam pâna miercuri, pentru ca apoi urmeaza niste nopti foaaaarte lungi.

Te ajuta cineva? Ai un asistent care sa spuna “nu poti asta pentru ca esti antamat in alta parte?”

Am o asistenta doar la Cluj, in timpul TIFF. Ma rog, intra in “pâine” cu câteva zile inainte de start. Dar cred ca nu mai fac fata de unul singur. Am nevoie de a good angel care sa ma protejeze mai bine decât stiu eu sa o fac.

Care a fost cel mai dificil moment de administrat in timpul festivalului de-a lungul anilor?

Gestionarea cresterii anvergurii festivalului. Marirea echipei. Sentimentul ca echipa mica de odinioara nu mai are cum sa poata gestiona un eveniment mare de tot. Asta a venit la pachet cu tristeti, nostalgii si multa nevoie de dialog si terapie.

Care e proiectul la care te gândesti si astazi cu bucurie ca “ti-a iesit” asa cum ti-ai propus desi parea greu sau imposibil?

Atunci când Lucian Pintilie m-a pus sa regizez un moment (din filmul Prea târziu) in care peste 400 de figuranti mineri (reali) protestau intr-o piata, mai si bumbaceau niste cameramani. Trebuia sa iasa foarte bine si credibil, ori si acum imi amintesc cum am coborât in multime, le-am explicat ce au de facut, i-am condus pe cât s-a putut sa joace bine, sa nu fie fake. A fost un challenge incredibil.

Care e invitatul sau premiantul din festival care te-a facut sa te simti mândru ca faci parte din acest proiect?

Alain Delon. Pentru ca a fost extrem de impresionat de ce a vazut la Cluj, de energia fantastica a multimii care a venit sa il vada. Efectiv nu ii venea sa creada. A meritat din plin sa parcurg toata calatoria TIFF, de la nastere pâna acum, pentru acele clipe fantastice.

Care e sectiunea care a aparut “pe drum” in astia 20 de ani, care a avut rezultate mai mari decât te asteptai?

Probabil sectiunea EducaTIFF, dedicata programelor educationale, proiectiilor de filme pentru copii, atelierelor pentru cei mici. Nu mi-as fi imaginat sa aiba un impact atât de mare in comunitate, stiu multi tineri, studenti la Media, Film (si nu numai in România) care au prins drag de film dupa ce au trecut prin programele EducaTIFF.

In cartea Urban.ro “TIFF – 20 de ani. Echipa, actori & Invitati”, prima carte despre un festival, aflati si care sunt filmele si concertele care i-au ramas aproape de suflet lui Tudor Giurgiu precum si locul unde se “ascunde” in timpul zilelor de festival cand vrea putina liniste, unde ii place sa manance micul dejun in Cluj si ce era de neimaginat pentru el in urma cu 20 de ani in privinta evolutiei Clujului.

Cartea o puteti descarca de aici.

Multumim Mercedes, masina oficiala TIFF, pentru sprijinul la realizarea acestei carti.

Citește în continuare