Skip to content

7 reprezentanti ai Familiilor Regale care au participat la Jocurile Olimpice

Pentru fiecare dintre marile Familii Regale europeane a devenit un obicei sa aiba cel putin un membru pasionat de sport care atinge performante olimpice. Inca din copilarie, nobilii sunt incurajati sa urmeze un sport, atat ca activitate fizica menita sa le tina tonusul potrivit si sa le pastreze un stil de viata sanatos dar si ca o pasiune aristocrata si mediu de socializare. Printre cele mai populare alegeri se numara calaria, polo, hochei de camp sau sailing. Sporturile alese trebuie sa poata fi practicate in spatiul public fara a pune persoana respectiva in ipostaze care ar putea fi stanjenitoare, periculoase sau ridicole, aceasta regula fiind una care se aplica la majoritatea activitatilor desfasurate de acestia.

In cazul Regatului Unit, practicarea unui sport pare aproape esentiala pentru fiecare dintre urmasii Reginei Elizabeta. In timp ce Regina a fost dintotdeauna pasionata de echitatie, fiind surprinsa inclusiv dupa varsta de 90 de ani calarind unul dintre caii preferati – mai multe despre ei puteti citi aici – alti membrii ai Familiei Regale sunt mult mai atletici. Printul Charles a jucat polo, Printul Harry era in echipa de rugby de la Colegiul Eton iar Kate Middleton, Ducesa de Cambridge este un jucator de hochei de camp priceput, fiind surprinsa chiar recent in cadrul unui joc desfasurat la un centru pentru dezvoltarea tinerilor defavorizati.

Cu ocazia Jocurilor Olimpice desfasurate zilele acestea la Tokyo, va prezentam grupul select al membrilor Familiilor Regale care au participat la evenimentele internationale de-a lungul timpului, unii dintre ei obtinand inclusiv medalii si un loc pe podium.

Pasionata de calarie, Printesa Anne, fiica Reginei Elizabeta a fost primul membru al Familiei Regale Britanice care a participat la Jocurile Olimpice.

Evenimentul a avut loc la Jocurile Olimpice din 1976 de la Montreal (cand Nadia Comaneci a scris istorie cu primul 10 din gimnastica). Printesa Anne, supranumita Printesa Regala, si-a urmat pasiunea pentru echitatie pana in Canada unde l-a calatorit pe Goodwill, unul dintre caii preferati ai mamei sale, fiind sustinuta din public de catre Regina Elizabeta si restul familiei Regale.

Printesa a participat la cursele olimpice timp de 3 zile iar la final s-a clasat pe locul 24. A concurat si la Campionatele Europene unde a castigat o medalie de aur in 1971 in cadrul probei individuale si doua medalii de argint atat in cursa individuala dar si in cea de grup.

La finalul anilor ’80, Printesa Anne a fost invitata sa devina membru al Comitetului Olimpic International si a fost numita presedinta Asociatiei Olimpice Britanice, fiind implicata in campania care a adus Jocurile Olimpice la Londra in 2012. Ulterior, a zburat pana in Atena unde a preluat torta olimpica pe care a dus-o la Londra unde a pornit intr-un tur de aproape 13.000 de kilometri prin insulele britanice.

Cu un an inainte de casatoria cu Printesa Anne, Capitanul Mark Philips a castigat o medalie de aur cu echipa nationala britanica de echitatie la Jocurile Olimpice de la Munchen.

Fostul sot al Printesei Anne este una dintre cele mai importante personalitati ale echitatiei britanice, fiind implicat atat in realizarea curselor de cai si in organizarea evenimentelor adiacente dar si in presa unde scrie constant articole pe aceasta tema in care este considerat un specialist. 

Capitanul Mark Philips a fost rezerva a echipei de echitatie britanice la Jocurile Olimpice din 1968 si a concurat oficial in 1972 la Munchen unde si-a ajutat echipa sa castige medalia de aur. La invididual, s-a clasat pe locul 35. Prin intermediul evenimentelor de echitatie a cunoscut-o pe Printesa Anne si s-au casatorit cateva luni mai tarziu.

In 1988, Philips a repetat experienta olimpica si a castigat medalia de argint alaturi de echipa britanica. Pana in acest moment, este cel mai premiat membru al Familiei Regale la Jocurile Olimpice cu doua medalii in palmares.

Printesa Charlene din Monaco a fost inotatoare olimpica inainte de a face parte din Familia Regala a Principatului de Monaco.

Inainte de casatoria cu Printul Albert de Monaco din anul 2011, Charlene Wittstock a devenit cunoscuta ca o inotatoare olimpica si a facut parte din echipa de 4 x 100 de metri a tarii natale, Africa de Sud. Evenimentul cel mai important al carierei sale au fost Jocurile Olimpice de la Sydney din anul 2000 unde s-a clasat pe locul al cincilea. In acelasi an, l-a intalnit pe viitorul sot, Printul Albert de Monaco, in cadrul unei competitii sportive Mare Nostrum care a avut loc pe riviera franceza.

Chiar daca nu a castigat o medalie olimpica, Printesa Charlene a avut o cariera de succes, castigand 3 medalii de aur si una de argint la Jocurile All Africa din 1999 din Johannesburg si o medalie de argint la Jocurile Commonwealth din 2002 unde a reprezentat Africa de Sud. Ulterior planuia sa concureze si la Jocurile Olimpice din 2008 din China insa nu s-a calificat asa ca si-a dedicat timpul lectiilor de inot pe care le-a oferit gratuit copiilor defavorizati din mai multe centre si orase din Africa de Sud.

Printul Albert al II-lea de Monaco a participat la 5 editii consecutive ale Jocurilor Olimpice de Iarna.

Printul Albert a avut din copilarie o pasiune pentru sporturile olimpice, in special pentru cursele de bob. Mostenitorul Coroanei Regatului Monaco a participat la cinci editii consecutive ale Jocurile Olimpice de Iarna din 1988 pana in 2002, atat in competitiile de 3 dar si cele de 4 membri.

Prima editie olimpica in care a concurat a fost in 1988 la Calgary unde a terminat pe locul 25. A doua editie a fost in 1992 la Albertville unde a iesit pe locul 43, la  Lillehammer in 1994 pe locul 26 si la Nagano in 1998 si Salt Lake City in 2002, amandoua finalizate pe locul 28.

Demonstrandu-se a fi un adevarat entuziast al sporturilor in aer liber si in sala deopotriva, Printul Albert a participat la competitii de aruncarea sulitei, handbal, judo, inot, tenis, canotaj, sailing, schi, squash si scrima. Are centura neagra la carate si provine dintr-o familie in care atat bunicul matern cat si cel patern au fost castigatori olimpici la canotaj.

Din partea Familiei Regale Britanice, Zara Tindall, fiica Printesei Anne si a capitanului Mark Philips, a castigat o medalie de argint la Jocurile Olimpice din Londra.

Considerata a fi una dintre nepoatele preferate ale Reginei Elizabeta, fiind tot timpul in proximitatea monarhului in toate iesirile publice, Zara Tindall s-a remarcat ca un sportiv renumit in echitatie.

Dupa ce a absolvit Universitatea din Exeter cu o diploma de fizioterapist, Zara a mers pe urmele parintilor sai si s-a dedicat pasiunii pentru echitatie, fiind sponsorizata inca de la inceput de cea mai mare companie britanica de pariuri. A castigat mai multe medalii de aur si argint in cursele nationale, europene si competitii la nivel mondial. Punctul culminant al carierei sale a fost participarea in Jocurile Olimpice din Londra in 2012 unde a concurat ca membru al echipei britanice si a castigat o medalie de argint care i-a fost inmanata chiar de mama ei, Printesa Anne.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a fost membru al echipei de navigatie la Jocurile Olimpice din 1992 de la Barcelona.

Pe vremea cand era Printul Mostenitor al Coroanei Spaniole, Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y Grecia s-a remarcat ca membru al echipei nationale de navigatie la Jocurile Olimpice din Barcelona din 1992. Echipa spaniola s-a clasat pe locul al 6-lea si a obtinut o diploma olimpica. In plus, monarhul spaniol a fost si purtatorul steagului national in cadrul ceremoniei de deschidere. 

Pasiunea pentru sporturile olimpice a provenit din familie. In timp ce tatal sau, Regele Spaniei, a fost parte din echipa de navigatie spaniola la Jocurile Olimpice, mama si unchiul sau, Regele Konstantinos al II-lea au fost in echipa Greciei la Jocurile din 1960 de la Roma.

Sheikha Maitha Almaktoum a scris istorie in 2008 cand a devenit prima femeie care a purtat steagul Emiratelor Arate Unite la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Sheikha Maitha Almaktoum, fiica Sheikh-ului Mohammed bin Rashid Al Maktoum (vice-presedintele si premierul Emiratelor Arabe Unite si Emirul Dubaiului) a luptat in competitia de taekwondode la Jocurile Olimpice din 2008 unde nu a castigat medalii dar a marcat un pas important in drepturile femeilor din Emirate, devenind prima femeie care a purtat drapelul in cadrul ceremoniei de deschidere.

De-a lungul timpului si-a reprezentat tara in numeroase competitii sportive in care a castigat medalii de aur pentru arte martiale, karate, polo si taekwondo. Din cauza unor accidentari care au impiedicat-o sa-si continue cariera in arte martiale, Sheikha s-a dedicat competitiilor de polo. Recent a ajutat echipa nationala sa castige marele trofeu la Polo Masters Cup 2021.

Citește în continuare