Skip to content

(foto) Inovatie in arhitectura: primul pod printat 3D din otel a fost inaugurat la Amsterdam de catre Regina Olandei

Primul pod printat 3D din otel a fost inaugurat la Amsterdam de catre Regina Olandei, acesta avand o structura lunga de 12 metri care a fost construita de roboti folosind 4,5 tone de otel. Constructia a fost realizata de un startup olandez, care a folosit patru roboti pentru crearea podului, prin incalzirea materialului la 1.500 de grade Celsius, folosind tehnici de sudura pentru a crea designul complex al acestuia.

Podul a fost amplasat peste unul dintre cele mai vechi si mai aglomerate canale din Cartierul Rosu din Amsterdam ca o constructie temporara pentru repararea unui alt pod. Lucrarea a durat mai mult de trei ani pentru proiectare si construire, insa acum este deja folosit zilnic de pietoni si biciclisti.

De asemenea, podul este echipat cu o serie de senzori pentru a monitoriza tensiunea, miscarea, temperatura si vibratiile din structura, cu date introduse intr-un modul digital care va ajuta la imbunatatirea proiectelor viitoare. Datele vor ajuta arhitectii si inginerii din intreaga lume sa inteleaga mai multe despre comportamentul pe termen lung al otelului printat 3D si utilizarea potentiala a acestuia in viitoarele proiecte de constructii.

Micha Mos, consilier al municipalitatii din Amsterdam, a declarat ca podul ar putea contribui la atragerea de noi turisti, mai ales pentru ca orasul incearca sa schimbe imaginea Cartierului Rosu cunoscut pentru cluburile de noapte, vitrinele cu prostituate si petrecerile zgomotoase.

Citește în continuare