Skip to content

“Oda Bucuriei” continua sa se auda in Turneul Stradivarius pana pe 11 august, intr-o interpretare pentru vioara si pian a lui Alexandru Tomescu alaturi de pianistul Josu De Solaun.

Sub numele de “Oda Bucuriei”, Turneul Stradivarius unde solist este Alexandru Tomescu a inceput deja, in tara, concerte fiind programate in fiecare seara pana pe 11 august 2021, intr-o serie de 13 concerte in 11 localitati din Romania.

Acum 14 ani, Turneul Stradivarius a pornit ca un experiment care trebuia sa se intample macar o singura data, Vioara Stradivarius Elder Voicu-Obiect de Patrimoniu National, Categoria Tezaur sa ajunga la cat mai multi spectatori, adevaratii proprietari ai instrumentului. Turneul continua si astazi.

Din programul muzical al turneului face parte si “Oda Bucuriei”, cunoscuta si ca Simfonia 9-a, compusă de Ludwig van Beethoven, intr-o transcriptie pentru vioara si pian de Hans Sitt.

Aceasta este o oda scrisa in 1785, renumita si pentru grandiosul final coral pe versurile poetului si istoricului german, Friedrich Schiller, si este una din cele mai renumite compozitii ale lui Ludwig van Beethoven.

In timpul Razboiului Rece, „Oda Bucuriei”, segmentul de simfonie, a fost cantata ca imn la Jocurile Olimpice pentru echipa unita a Germaniei intre 1956 si 1968. In 1972, o parte a simfoniei a fost adoptata ca imn al Europei de catre Consiliul Europei si, ulterior, de catre Comunitatile Europene, in 1985.

„Este un proiect muzical provocator, in care doi muzicieni isi asuma intreaga incarcatura emotionala si muzicala a Simfoniei a 9-a de L.v.Beethoven. Transcriptia incredinteaza viorii si pianului vocile celor peste 100 de muzicieni prezenti, in mod normal, pe scena la un asemenea program: orchestra simfonica, corul, cei patru solisti, dirijorul. Mesajul pe care ni-l transmite celebra oda este clar si dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este sa poti fi prietenul cuiva. Dupa mai bine de un an de distantare sociala, muzica lui Beethoven ne indeamna sa regasim latura noastra generoasa si celesta. Pana in momentul de fata, nu exista tiparita o varianta completa in limba romana a Odei Bucuriei a lui Schiller. Va multumim ca iubiti muzica si va asteptam la concerte cu tot dragul, pentru a sarbatori bucuria si prietenia”, a declarat Alexandru Tomescu.

Seria de concerte continua cu Sebes- 3 august, ora 19,30 – Catedrala Evanghelica-Reformata; Brasov – 5 august, ora 19,30 – Biserica Neagra; Ghimes-Faget/Bacau – 6 august, ora 19,30 – Biserica Catolica Mica; Mihaileni/Botosani – 8 august, ora 12,00 – Caminul Cultural; Targu-Jiu – 11 august, ora 20,00 – Parcul Coloanei Fara Sfarsit a lui Brancusi si Bucuresti cu doua concerte: 9 august, ora 19,30 – Catedrala „Sfantul Iosif” si 10 august, ora 19,00 – Sala Radio.

Josu de Solaun este un pianist cu dubla cetatenie spaniola si americana, castigatorul Premiului I la cea de-a XIII-a editie a Concursului International de pian George Enescu (2014), devenind astfel primul spaniol care a castigat acest concurs.

A absolvit Manhattan School of Music din New York, unde a studiat timp de 12 ani sub tutela pianistei ruse Nina Svetlanova si a pianistului cubanez Horacio Gutierrez. In Spania, a studiat cu María Teresa Naranjo si Ana Guijarro (pian) si cu compozitorul si dirijorul Salvador Chuliá Hernández (armonie, contrapunct, fuga si compozitie). Profesorii sai de muzica de camera, care au avut o mare influenta asupra lui, au fost David Soyer si Michael Tree (din cvartetul Guarnieri), Isidore Cohen (de la Beaux Arts Trio) si Robert Mann (Juilliard Quartet).

Vioara Stradivarius Elder-Voicu este o raritate in lume, fiind sculptata in 1702 si inca functionala.

Cel mai cunoscut violonist roman contemporan, Alexandru Tomescu, a castigat dreptul de a canta, pana in 2023, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu National, categoria Tezaur, in urma concursului organizat in noiembrie 2017, de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Filarmonica „George Enescu”.

Tomescu a castigat, pentru a treia oara, dreptul de a canta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, instrument care a fost folosit timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu.

Vioara pe care interpreteaza Alexandru Tomescu este una dintre ultimele zece viori din lume create de celebrul lutier Antonio Stradivari. Realizata in 1702, intr-una dintre cele mai bune perioade ale maestrului, vioara a fost cumparata in 1956, prin ordinul liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, pentru unul dintre cei mai mari violonisti romani, Ion Voicu.

Desi atunci cand a fost cumparata, pe actul de proprietate a fost trecut numele lui Ion Voicu, statul roman, cel care a platit banii, a facut un contract de comodat pe durata vietii sale. Cu cativa ani inainte de caderea regimului comunist, între 1984 si 1985, Nicolae Ceausescu i-a luat vioara lui Ion Voicu si a dat-o spre pastrare Muzeului National de Arta. Vioara i-a fost inapoiata maestrului Voicu dupa 1990, si acesta a folosit-o pana in 1997, cand s-a stins din viata. Vioara a ramas Fundatiei Internationale “Ion Voicu” si nu a mai fost folosita pana la initierea concursului pe care Alexandru Tomescu l-a castigat in 2007, in cadrul Festivalului International George Enescu.

Totodata, Turneul International Stradivarius 2021 este dedicat si in acest an unei cauze de interes public – se lanseaza Bursa „Adrian Tomescu” (reputat pianist, tatal violonistului Alexandru Tomescu) si va fi acordata unui tanar muzician activ al Fundatiei Culturale „Remember Enescu”, in urma deciziei unui juriu.

Citește în continuare