Skip to content

FITS 2021: La Sibiu se construieste din carton o replica uriasa a cladirilor din centrul istoric. Initiativa apartine artistului francez Olivier Grossetête, iar publicul e invitat sa ajute

Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS), care va avea loc intre 20 si 29 august 2021, cu tema „Construim speranta impreuna”, include in programul sau o constructie de carton care reprezinta o replica a cladirilor din centrul istoric al orasului.

Artistul francez Olivier Grossetête si Les Bâtisses Soeurs vor construi, alaturi de publicul FITS, o replica de dimensiuni impresionante, care va fi amplasata in Piata Mica. Proiectul a inceput deja, artistii francezi au creionat deja constructia pieselor care vor forma ansamblul, ce ulterior va fi ridicat in centrul istoric al orasului, fara interventia utilajelor, ci doar prin contributia oamenilor.

„Trupa Les Bâtisses Soeurs si artistul francez Olivier Grossetête vin in premiera la Sibiu, incercand sa redea comunitatii o particica din frumosul nostru centru istoric. Constructia are 20 de metri inaltime, se intinde pe o suprafata de mai mult de 100 de metri patrati si este construita fara niciun fel de utilaj special, doar cu ajutorul oamenilor care vor sustine ridicarea ei, impreuna vom realiza aceasta constructie. Este un proiect pe care il gandim de mult timp si ne bucuram ca se va intampla”, a declarat Dan Bartha-Lazar, selectioner outdoor FITS 2021.

Lucrarile pentru acest proiect au inceput deja de luni. „Facem un apel catre sibieni – catre cei care sunt, in primul rand, vaccinati – sa vina impreuna cu copiii si sa participe la aceasta actiune unica. Intregul Festival este dedicat publicului nostru, toate gandurile si eforturile noastre sunt indreptate catre public, catre comunitate, iar acest proiect este modalitatea noastra de a construi impreuna frumosul, de a construi impreuna speranta. Este un moment deosebit, care se intampla foarte rar intr-o comunitate si este dovada faptului ca la Sibiu se pot intampla minuni”, spune Constantin Chiriac, presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu.

Constructii monumentale participative cu Olivier Grossetête si Les Bâtisses Soeurs sunt o intalnire propusa publicului pentru a construi impreuna o arhitectura utopic un spectacol colectiv.

Atelierul de constructie a orasului de carton va dura aproape cinci zile si de desfasoara in sala de sport a Clubului Sportiv Scolar, din Parcarea Teatrului din Sibiu. „ Acest proiect, deopotriva arhitectural si participativ, invita toti cetatenii unui oras sa participe la o aventura – adulti, copii, varstnici, oameni din medii diferite, sunt chemati sa ia parte la acest proiect gigantic si nebunesc, sa construiasca impreuna o constructie din cutii de carton inspirata din arhitectura locala, doar cu ajutorul unor cutii si banda adeziva. Constructia poate ajunge pana la 25 metri inaltime, poate cuprinde 1500 de cutii si poate cantari peste 1,5 tone”, explica reprezentantii companiei franceze experienta.

Fiecare instalatie efemera, la care Grossetête se refera ca o „cladire utopica, temporara si inutila”, apare doar pentru o zi sau doua inainte de a fi distrusa tot cu ajutorul publicului, caruia i se cere sa calce si sa distruga cartonul. „Aceasta este o parte integranta a proiectului”, spune artistul intr-o declaratie. „Acest moment simbolic este distractiv.” In timp ce sunt expuse, lucrarile arhitecturale sunt adesea legate intre baloanele cu aer cald si cladirile existente, ceea ce le face sa para visatoare in timp ce plutesc deasupra peisajului urban.

Grossetête foloseste material ieftin si flexibil de mai bine de zece ani, deoarece este usor de manipulat, permitand instalatiilor sa iasa si sa fie distruse relativ rapid. „Este simbolul falsului si al aparenței. Imi place sa fac aceasta paralela intre arhitectura, un instrument al puterii si falsul, infatisarea,” povesteste Grossetête pe website-ul propriu.

Totodata, acesta explica ca aceste constructii ale cartonului reprezinta mai intai o gluma la care copiii si adultii participa cu acelasi entuziasm. Apoi vine etapa de asamblare a elementelor, un fel de joc colectiv orchestrat de artist. Apoi intervine partea de maretie, in care trecatorii stau, privesc si viseaza, dupa cum descrie chiar artistul in pagina sa de prezentare. Iar la sfarsit, exact ca in cazul realitatii, cand o cladire falimenteaza, cade intr-un moment la care contribuie toti. „Si in cele din urma, acele cutii devin gramezi, aproape cenusa”, conchide artistul.

Citește în continuare