Skip to content

Orasul Alhaurin de la Torre este acoperit de zeci de metri de macrameuri colorate. Prelata crosetata a devenit una dintre cele mai surprinzatoare instalatii de arta din Spania.

In orasul Alhaurin de la Torre care face parte din provincia Malaga din Spania, comunitatea locala alaturi de autoritati au gasit o modalitate de a se feri de soarele puternic: o prelata textila, formata din patrate distincte si colorate.

Autoarea acestei lucrari de arta textila este Eva Pacheco, profesoara de crosetat, care alaturi de 12 dintre studientii ei au creat pana acum 500 de metri patrati de instalatie, folosita deja pe strazile principale din oras. Proiectul a inceput initial acum trei ani, cand Departamentul de Mediu al consiliului municipal a decis sa schimbe o prelata mare din plastic cu o solutie mai ecologica si mai colorata.

Noile copertine au inlocuit prelatele de plastic si au adus un plus de culoare orasului, care a devenit foarte popular si printre localnici, si pentru turisti.

Acoperisul gigantic este alcatuit din piesele realizate de studenti in primul si al doilea an de studiu, iar actuala instalatie acopera o sectiune de aproximativ 60 de metri lungime. Practic, in fiecare an se adauga noi bucati de material care sa completeze zona centrala a orasului.

Municipalitatea se declara foarte incantata de aceasta instalatie pentru ca micul oras a ajuns astfel sa fie cunoscut in intreaga lume prin numeroasele premii obtinute pentru idee, dar si pentru ca reprezinta un angajament de respectare a mediului. Mai mult, este vorba si de promovare a comertului local si traditional, copertina fiind punct de atractie pentru turistii care astfle descopera si centrul istoric din Alhaurín de la Torre si magazinele localnicilor.

Proiectul nu este unic, mai exista o astfel de instalatie textila si in La Linea de la Conception, tot o localitate din Spania.

Arta crosetatului se presupune ca a patruns in Europa din Arabia si s-a extins spre est in Tibet, apoi spre Vest in Spania, ajungand prin caile de comert arabe spre alte tari mediteraneene si cel mai probabil, acestia si-au pastrat indemanarea crearii lucrurilor manuale inca din acele timpuri.

Citește în continuare