Skip to content

Gradina Alhambra se redeschide dupa aproape 30 de ani. Florina Parvan, manager evenimente Alhambra: „In perioada interbelica a fost unul dintre cele mai luxoase si elitiste spatii de teatru si film din sud-estul Europei”

Teatrul Elisabeta a anuntat inceperea serilor de evenimente culturale gazduite in Gradina Alhambra, care sarbatoreste anul acesta 105 ani de la inaugurarea ei, in 1916. Deschiderea oficiala are loc pe 26 si 27 august, cu doua evenimente, un concert de pop-opera si o petrecere cubaneza cu muzica live si dans.

Gradina Alhambra din strada Constantin Mille nr. 13 face parte dintr-un ansamblu de monumente istorice, alaturi de fostul Cinematograf Capitol. Cele doua spatii au avut momentul lor de glorie in perioada interbelica, atunci cand se numarau printre cele mai ravnite locuri de petrecere a timpului liber. In prezent, ansamblul se pregateste sa intre intr-un proces de reabilitare, menit sa pastreze si sa puna in valoare arhitectura originala, modernizand totodată spatiile prin intermediul tipurilor de evenimente prezentate.

Gradina de Vara va functiona ca terasa-restaurant, avand o bucatarie proprie cu specific international. Saptamanal va gazdui concerte, seri tematice si piese de teatru care vor reda atmosfera de altadata, aducand totodata un suflu nou, prin  specificul evenimentelor. „Intentionam sa o pastram deschisa atat cat vremea ne va permite, urmand ca din iarna sa reinceapa reabilitarea ei si sa fie redeschisa publicului din primavara”, adauga Florina Parvan, event manager Teatrul Elisabeta.

Gradina de Vara „Alhambra”, initial purtand numele Teatrul de Vara „Alhambra” si-a facut aparitia pe harta culturala bucuresteana in anul 1916. Construita in stil eclectic dupa planurile arhitectului Nicolae Nenciulescu, cel care a lucrat in perioada interbelica si la Palatul Regal, gradina a fost proiectata ca un templu al artei. „Ea devine in scurt timp unul dintre cele mai luxoase si elitiste spatii de teatru si film din sud-estul Europei. Inaugurarea a avut loc in vara lui 1916, cu celebra pelicula “Voiage dans la lune, de Georges Méliès, cu putin timp inainte ca Romania sa intre în Primul Razboi Mondial. Premiera a fost urmata de pelicule romanesti celebre acelei vremi, precum si de spectacole de variete, comedii si vodeviluri”, mentioneaza Florina Parvan.

In perioada interbelica, Gradina de Vara „Alhambra”  isi schimba numele in Gradina Capitol, avand acelasi nume cu cinematograful din spatele teatrului, Cinema Capitol, ce fusese inaugurat in 1912 sub numele Cinema Clasic, avand iesire la Bulevardul Regina Elisabeta.

„Cele doua cladiri au reusit sa devina un intreg, dar fiecare cu specificul ei: daca Gradina Capitol te fascina cu o arhitectura eleganta, à la française, pe cealalta parte, cinematograful oferea o imagine vie, desprinsa parca din New York, cu numele CAPITOL scris mare, luminos, minimalist, ce purta semnatura arhitectei Henriette Delavrancea-Gibory. Avand atuul unei arhitecturi complet diferite, cat si a evenimentelor variate ca stil, cele doua spatii Gradina si Cinema Capitol reusesc sa devina un simbol pentru viata culturala bucuresteana”, adauga Florina Parvan.

In anul 1948, ansamblul Cinema si Gradina de Vara Capitol este nationalizat de catre regimul comunist si in 1960 este denumit I.C. Frimu (erou al miscarii comuniste). Intre 1977-1989 se fac o serie de modificari si reparatii, cinematograful Capitol se redeschide si functioneaza pana dupa Revolutie.

In anul 1991, Cinema Capitol si Gradina de Vara Capitol intra in administrarea Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor „RomaniaFilm”, iar la scurt timp, ambele sunt inchise si, din acel moment, nu s-a mai facut niciun fel de investitie.

In prezent, Teatrul-Cinema Capitol si Gradina Alhambra apartin statului roman si sunt administrate de R.A.D.E.F. „RomaniaFilm”. Spatiile au fost inchiriate de la ei si vor fi reabilitate de Asociatia Culturala Teatrul Independent Elisabeta, din dorinta de a le salva de la degradare si de a le reda valoarea istorica pe care au avut-o in epoca.

„Pentru acest demers, asociatia va cauta finantare, investitia ridicandu-se la peste un milion de euro. In acest moment, Gradina Alhambra a fost reparata astfel incat sa poata primi publicul in conditii de siguranta, urmand sa intre alaturi de intregul ansamblu intr-un proces de reabilitare din acesta iarna,” povesteste Florina Parvan.

Suprafata pe care se intinde ansamblul de cladiri este de1.040 mp, dintre care gradina de vara ocupa aproximativ 410 mp si are 200 de locuri, iar cinema Capitol are 630 mp, cu circa 550 de locuri. Recent, o serie de cladiri noi au aparut in zona, ceea ce punea in pericol disparitia gradinii si a cinematografului lasate abandonate de stat.

Printre primii care au atras atentia asupra arhitecturii si conservarii cladirilor din zona centrala si cu precadere asupra Teatrului de Vara Capitol au fost initiatorii platformei de cultura underground feeder.ro, care au organizat mai multe evenimente si open-calls pentru a gasi o destinatie noua Teatrului de Vara Capitol, sub umbrela Save or Cancel, inca din 2008.

Proiectul de reabilitare apartine acum Asociatiei Culturale Teatrul Independent Elisabeta, care a revitalizat cladirea istorica din Bulevardul Regina Elisabeta 45, in prezent sediul Teatrului Elisabeta.

Citește în continuare