Skip to content

Robert Powell, Maia Morgenstern si Vlad Ivanov, in premiera pe scena Festivalului Enescu

Trei actori mari urcă in premieră pe scena Festivalului International George Enescu in 2021 – Robert Powell, Maia Morgenstern si Vlad Ivanov -, ca parte din dialogul intre arte pe care il promoveazăa acest eveniment.

Vlad Ivanov va avea doua momente, primul in cadrul concertului sustinut de Philharmonia London, pe 5 septembrie, la Sala Palatului,  cand va fi recitatorul lucrării Ecce Homo (Triptychum: Magnificat; Calvarium; Stabat Mater), compuse de cunoscutul tenor Jose Cura, care va fi si dirijor.  

Cel de-al doilea moment cu actorul roman Vlad Ivanov va fi pe 23 septembrie, la Ateneul Roman, cand va fi povestitorul suitei Peer Gynt op. 23 de Grieg, interpretata de Filarmonica George Enescu, dirijata de Gabriel Bebeselea.  Spectacolul Peer Gynt a rezultat din colaborarea creativa a doua figuri emblematice ale peisajului cultural norvegian din  a doua jumatate a secolului al XIX-lea: Henrik Ibsen – a creat poemul si Edvard Grieg –  a compus muzica. Grieg a reusit sa construiasca multe fragmente atât de descriptiv, incât se asculta in prezent si de sine statatoare, ca parte din cele doua suite orchestrale, sau in versiunea scenica mai restrânsa, pentru orchestra si narator. 

“Sunt mai mult decât onorat si bucuros să particip la această editie aniversara a Festivalului George Enescu. Este o editie care aduna toate bucuriile si energiile bune ale celorlalte editii. Sigur se vor rasfrânge in sufletele organizatorilor, muzicienilor si spectatorilor.  Cât despre ceea ce simt eu, va voi mărturisi printr-o replica a unui personaj din <Cabotinul>, de John Osborne: <Actorii sunt si ei niste oameni. Oameni… oameni. Numai ca, uneori, ei seamana cu Dumneavoastra spectatorii, mai mult decât semanati Dumneavoastra cu Dumneavoastra insiva>”, a declarat Vlad Ivanov.

Vlad Ivanov este actorul roman care are cea mai importanta cariera internationala in acest moment. A jucat alaturi de Tilda Swinton in „Snowpiercer”, in regia lui Bong Joon-ho, in filmele lui Sergei Loznitsa („In the fog”, „My Joy”), alaturi de Jim Carrey in „Dark Crimes”, dar si la castigatorul premiului Oscar, regizorul Laszlo Nemes, in fimul „Sunset”.

A ajuns insa sa fie remarcat de agentii straini dupa rolurile in filmele lui Cristian Mungiu ( „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” – pentru care a fost nominalizat la Globurile de Aur, „Bacalaureat”, „Povesti din Epoca de aur”), Corneliu Porumboiu („Politist Adjectiv”, „La Gomera) etc

Poate fi vazut in teatru in cateva dintre productiile Teatrului Bulandra.

Maia Morgenstern, una dintre cele mai iubite actrite din România, este recitatorul spectacolului Pierrot Lunaire op. 21 de Arnold Schoenberg luni, 6 septembrie, la Muzeul National Cotroceni, in cadrul seriei Bucurestiul Creativ.

Arnold Schoenberg a creat melodrama Pierrot lunaire pe textele poemelor lui Albert Giraud, pentru voce si mic ansamblu instrumental, care punea in valoare stilul vocal expresionist „Sprechstimme” (de vorbire cântata).

Morgenstern conduce Teatru Evreiesc de Stat, dar dincolo de managementul companiei a jucat de-a lungul anilor pe cele mai importante scene din Romania, in coordonarea unora dintre cei mai importanti regizori romani din toate timpurile ( Lucian Pintilie, Andrei Serban, Alexandru Tocilescu), a fost protagonista unor filme care sunt de referinta in cinematografia romana (“Balanta”, “Cel mai iubit dintre pamanteni”), iar la nivel international – desi a jucat in multe productii straine – ramane Fecioara Maria din The Passion of the Christ” in regia lui Mel Gibson. Anul trecut a lansat o carte cu tenta biografica, „Nu sunt eu”, pe care a transformat-o si intr-un emotionant spectacol de teatru.

Robert Powell, celebru pentru rolul sau din filmul lui Franco Zeffirelli, Jesus of Nazareth (1977), va fi naratorul in Potopulde Stravinsky, pe 1 septembrie, la Sala Palatului, precum si in Claude Debussy – O viată pasională, care va avea reprezentatii la Bucuresti si la Sibiu.

Integrata in stilul hibrid care a continuat in secolul XX, Stravinsky a conceput „Potopul” initial ca spectacol de televiziune, care cuprinde secvente de dialog vorbit, de cântec si de balet.

„Organizarea Festivalului Enescu 2021 in timpul unei crize globale ca cea pe care o traim nu este doar o responsabilitate imensa, pentru care felicit organizatorii, colegii mei artisti si publicul larg, ci si un act de dragoste – dragoste pentru cultură, dragoste pentru muzică, dragoste pentru oameni. Importanta desfăsurării unui act de cultură de asemenea amploare precum Festivalul Enescu din acest an nu poate fi in niciun fel exagerată. Sunt incântat să fiu invitat in Festival si nu mă pot gândi la un loc mai bun pentru a fi in septembrie 2021 decât Bucurestiul”, a declarat Robert Powell.

Detalii despre spectacole si bilete aici

Citește în continuare