Skip to content

(galerie foto) Un artist francez a realizat un grafitti biodegradabil la 2000 de metri inaltime in Alpii elvetieni. Lucrarea este dedicata celor demoralizati de pandemie.

Ultimul an a oferit artistilor care creeaza arta in spatiul public oportunitatea sa iasa in evidenta mai mult ca niciodata. Saype, artistul francez cunoscut pentru graffiti-urile uriase pe care le realizeaza in natura, a creat o noua lucrare care poate fi vazuta de la 2000 metri inaltime.

Intitulat „O noua sansa la viata”, tabloul lui Saype se afla la 1500 de metri inaltime, pe varful Moleson din Alpii Elvetieni. Singurul loc din care poate fi vazut in intregime este pe un varf muntos alaturat care este cu 500 de metri mai ridicat, la 2000 de metri inaltime.

Proiectul monumental isi propune sa incurajeze o abordare mai contemplativa a vietii, fiind inspirat de momentele magice din copilarie precum jocul cu baloanele de sapun. In cazul lui Saype, baloanele se amesteca in nori si creeaza iluzia optica a unui joc nemarginit.

Supranumita de criticii de arta „Fresca pe iarba”, noua lucrare a fost finalizata pe 25 august si este dedicata celor demoralizati de pandemia Covid-19 pe care ii indeamna sa priveasca aceasta perioada ca o noua sansa la viata din care pot invata sa priveasca totul prin ochii unui copil, cu mirare si curiozitate.

Toate graffitiurile realizate de Saype sunt biodegradabile si au de fiecare data cate un mesaj social. 

Intr-o declaratie acordata Reuters, Saype a spus: „Cred ca trecem printr-o perioada foarte grea si avem nevoie de o senzatie de usurare, de usurinta. Cred ca norii sunt sinonimi cu visele si cu imaginatia, cand eram copii ne placea sa ne imaginam forme in nori. Cred ca acesta este un moment in care trebuie sa respiram si sa ne imaginam lumea de maine cu o anumita usurinta, prin reverie.”

Saype primeste deseori sustinere din partea institutiilor culturale europene si internationale deoarece creatia este este biodegradabila, foloseste o vopsea realizata din pigmenti naturali precum carbune si creta. 

Saype s-a nascut sub numele de Guillaume Legros in 1989 in Belfort, Franta si locuieste in prezent in Bulle, Elvetia.

S-a autoeducat si a inceput sa picteze la varsta de 14 ani prin graffitiuri. S-a remarcat destul de repede in lumea artei deoarece lucrarile sale sunt realizate si expuse in spatiul public sub conceptul de Land Art, integrand conceptul creativ in spatiul natural. La varsta de 16 ani a avut prima expozitie intr-o galerie iar de atunci lucreaza constant atat in atelierul personal dar si oriunde este chemat sa isi puna amprenta. 

In 2016 a creat cea mai mare pictura de Land Art realizata pana atunci in lume: 10.000 de metri patrati in Leysin, Elvetia.

Recordul a fost depasit in anii urmatori cand a semnat un graffiti biodegradabil intins pe 15.000 de metri patrati pe Champs de Mars din Paris, langa Turnul Eiffel. Include un mesaj social de sustinere pentru asociatiile care lupta in salvarea imigrantilor din Marea Mediterana. 

Cel mai cunoscut proiect al sau este „Beyond Walls” (Dincolo de ziduri), se intinde pe o perioada de 3 ani si isi propune sa creeze cel mai mare lant uman din lume. Saype deseneaza maini care se saluta si se ajuta una pe cealalta pentru a inspira ideea de toleranta in respectarea drepturilor omului. Lucrarile create se intind din Paris la Berlin, Ouagadougou, Yamoussoukro, Istanbul sauCape Town.

In 2019, editia franceza a publicatiei Forbes l-a numit in randul celor mai influenti tineri sub 30 de ani din domeniul cultural. 

Pentru a vedea si alte lucrari create de Saype, il puteti urmari pe contul de Instagram.

Citește în continuare