Skip to content

Astra Film Festival a avut programate peste 200 de evenimente. Filmele pot fi vizionate online pana pe 19 septembrie

A 28-a editie Astra Film Festival –  Festivalul International de Film Documentar de la Sibiu, care va avea loc in perioada 5-12 septembrie 2021, pregateste peste 200 de evenimente cinematografice, tema centrala a editiei fiind „Alerta de colaps climatic”. Vor fi proiectate 71 de filme din 33 de tari, dintre care 46 sunt premiere (4 premiere mondiale, 4 premiere internationale si 38 de premiere nationale), selectate din peste 3000 de productii cinematografice realizate in ultimii doi ani in intreaga lume. Ca si anul trecut, cinefilii pot urmari o parte dintre filmele din festival din barca, pe lacul din interiorul Muzeului Astra.

Am avut de ales dintr-o abundenta de productii finalizate probabil anul trecut. Am avut privilegiul de a observa cum a reactionat lumea la provocarile din ultima perioada. Vorbim despre o multitudine de subiecte si de abordari, unele mai arzatoare, mai zgomotoase, altele mai de savurat in tihna. Si toate merita sa fie pe marele ecran, sa aiba parte de toata atentia noastra. Vedem inca o data Festivalul ca pe o ocazie de sarbatoare a maiestriei cu care acesti cineasti talentati reusesc sa decupeze realitatea din jurul lor si sa o expuna prin film”, a declarat Dumitru Budrala, directorul-fondator al  Astra Film Festival.

Filmul din deschiderea festivalului („Acum stii”, Franta – 2021, regia Emmanuel Cappelin – premiera nationala) porneste de la premiza ca schimbarile climatice vor arunca lumea in colaps.

In acest documentar poetic si tulburator, patru renumiti cercetatori din domeniile schimbarilor climatice si al energiei regenerabile arata cum gasesc adevar, haos si speranta in munca lor. Cea mai grea intrebare este „Ce sens mai are tot ce faci cand s-ar putea sa fie prea tarziu?” Aceasta intrebare il provoaca pe regizorul Emmanuel Cappelin sa isi reevalueze toate asteptarile despre lumea inconjurătoare, iar publicul este invitat sa faca la fel.

La Astra Film vor fi patru sectiuni competitionale puternice: Voci Emergente ale Documentarului, Europa Centrala si de Est, Romania si DocSchool. Primele doua sectiuni prezinta in exclusivitate filme in premiera. In total, 84% dintre filmele care vor fi proiectate la Sibiu sunt premiere mondiale sau nationale. 

Sectiunea speciala Romania este dedicata documentarelor romanesti, prin subiect sau prin autor, si cuprinde in acest an 10 filme care provoaca spectatorii la o intelegere mai profunda a realitatilor sensibile ale societatii romanesti. 

#NEWTOGETHER (r. Carmen Lidia Vidu) | Austria, Romania, FRAGIL(E) (r. Ioana Mischie) | Romania, HYMN FROM THE HIVE (r. Jacopo  Marzi) | Romania, MY UNCLE TUDOR (r. Olga  Lucovnicova) | Belgia, Portugalia, Ungaria, OCCASIONAL SPIES (r. Oana Giurgiu) | Romania, STELA, IN THE NAME OF THE FATHER (r. Anca Hirte) | Romania, THE CERTAINTY OF PROBABILITIES (r. Raluca Durbaca) | Romania, THE MISSING ONE (r. Rares Ienasoaie) | Franta, THE SHAWKAT MISTERY (r. Ágnes Maksay) | Romania, US AGAINST US (r. Andra Tarara) | Romania.

Este al patrulea an de cand exista la Astra Film Festival sectiunea competitionala Voci Emergente ale DocumentaruluiFilmele selectate apartin unor cineasti aflati la inceput de drum (primul, al doilea sau al treilea film):

A BLACK JESUS (r. Luca Lucchesi) | Germania, A MAN AND A CAMERA(r. Guido Hendrikx) | Olanda , FOR YOUR COMFORT AND YOUR SAFETY (r. Frédéric Mainçon) | Franta,HANDS OF GOD (r. Barna László) | Ungaria, Romania,I’LL STAND BY YOU (r. Virginija  Vareikyte, Maximilien Dejoie) | Lituania, Italia, Elvetia, KODOKUSHI  (r. Ensar Altay) | Turcia, NIGHT NURSERY (r. Moumouni  Sanou) | Burkina Faso,OUR CHILD (r. Marina Belobrovaja) | Elvetia.

Sectiunea competitionala dedicata filmelor de non-fictiune cu teme si subiecte ancorate in spatiul Blocului Estic a fost lansat de Astra Film Festival in urma cu 21 de ani. 

Desi au trecut 30 de ani de la caderea comunismului, ecourile lui sunt foarte prezente in aceasta parte a lumii si continua sa ii preocupe pe cineastii documentaristi. Toate cele 10 filme selectate pentru această sectiune sunt, de asemenea, premiere.

HOMO SOVIETICUS (r. Ivo Briedis) | Letonia, Lituania, Republica Ceha, LANDSCAPE ZERO (r. Bruno Pavić) | Croatia,LAST KNIGHTS OF THE RIGHT SIDE (r. Michal Edelman) | Polonia, NUN OF YOUR BUSINESS (r. Ivana MarinićKragić) | Croatia, Serbia, RAMPART (r. Marko Grba Singh) | Serbia, ROSES. FILM-CABARET | (r. Irena Stetsenko) | Ucraina, TAMING THE GARDEN (r. Salome Jashi) | Elvetia, Georgia, Germania, THE LAST TAPE FROM BOSNIA (r. Albert Solé) | Spania, WHERE THE WORLD ENDS (r.  Anna Savchenko) | Belgia, Norvegia, Lituania, Croatia,WOLVES AT THE BORDERS (r. Martin  Páv) | Republica Ceha.

Alte teme din programul AFF Sibiu se refera la relatiile de cuplu, nasterea si moartea, granitele dintre oameni, individualismul, situatiile neasteptate si povestile extraordinare ale unor oameni remarcabili.  O alta tema foarte delicata, abordata de cateva filme din programul AFF Sibiu, se refera la impactul pe care il are procrearea artificiala asupra celor implicati. 

Inseminarea artificiala a devenit ceva banal in zilele noastre, dar asta nu inseamna ca implicatiile etice, morale, emotionale nu pot fi ravasitoare. Unul dintre filme este despre cazul real al unui medic celebru in anii ’70 – ’80, cand lucrurile nu erau reglementate ca in prezent. Dr. Karbaat a inseminat peste 65 de femei cu propria sperma. Iar azi, o serie de adulti au aflat ca au zeci de frati si de surori de care nu aveau habar, iar mamele povestesc abuzurile la care au fost supuse („Copiii amagirii”, Olanda – 2021, regia Miriam Guttman – premiera internationala).

Există de asemenea mai multe filme care prezinta intimitatea cuplurilor si incearca sa raspunda la intrebari despre ingredientele unei vieti de cuplu implinite („Intre noi fie vorba”, Polonia, 2021, regia Dorota Proba – premiera nationala). Sau cum incepe o relatie absolut neasteptata, intre doua calugarite catolice, de la manastiri diferite, care se indragostesc, se retrag din lumea bisericeasca si merg pe o insula ca sa traiasca impreuna („Fac ce vreau in manastirea mea”, Serbia, Croatia – 2021, regia Ivana Marinić Kragić – premieră nationala). 

Sau cum se transforma o relatie atunci cand fiecare dintre cei doi isi descopera convingeri politice sau religioase complet diferite („Radiografia unei familii”, Iran, Elvetia, Norvegia – 2021, regia Firouzeh Khosrovani – premiera nationala).

O alta tema abordata este individualismul. Filmul „Kodokushi”(Turcia – 2021, regia Ansar Altay – premiera europeana) prezinta modul in care este gestionat fenomenul persoanelor care mor singure in Japonia. Un alt film, „Post mortem Berlin” (Germania – 2021, regia Anton von Heiseler – premiera nationala) arata cat de departe s-a ajuns intr-un crematoriu din Berlin, unde sicriele sunt duse pe ultimul drum de roboti, intr-un spatiu industrial dezumanizant.

Vor fi totodata filme care abordeaza tema granitelor care pot sapa rani adanci si pot crea situatii dramatice pentru oamenii care au avut ghinionul sa ramana de partea nepotrivita a liniei de demarcatie.

In „La capatul lumii” (Belgia, Croatia, Lituania, Norvegia – 2021, regia Anna Savchenko- premiera mondiala) sunt povesti cutremuratoare de la granita dintre Lituania si Belarus. Pe vremuri era o granita fluida intre douatari sovietice, iar acum separa comunitati, familii si vieti, pentru ca unii au avut ghinionul ca granita din fundul gradinii sa-i lase in interiorul unei dictatori, in vreme ce rudele si vecinii traiesc in lumea libera. 

Granita mortii” (Romania – 2021, regia Catalin Apostol) face parte din aceasta serie, cu o poveste despre gardul de sarma ghimpata care era pazit de graniceri instruiti sa mitralieze orice incercare de evadare spre libertate.

Biletele si abonamentele pentru evenimentele AFF Sibiu pot fi achizitionate  de pe site-ul astrafilm.ro si de pe platforma Eventbook, iar programul complet al festivalului Astra Film Sibiu este disponibil aici.

Astra Film Festival continua online. Astfel, iubitorii filmului care nu au resuit sa vada productiile prezentate la Astra Film Festival, au ocazia sa le vizioneze online, pâna in data de 19 septembrie 2021, ora 23:59. Vor fi disponibile 43 de titluri din selectia oficiala, inclusiv sapte dintre cele premiate la AFF2021.

Pretul pentru vizionarea unui film este 15 lei, iar abonamentul care permite vizionarea tuturor celor 43 de filme costa 150 de lei. Fimele pot fi vazute pe platforma AFF Online care poate fi accesata doar de pe teritoriul României prin browserele Google Chrome, Mozilla Firefox si Microsoft Edge. Filmele pot fi vizualizate online ori de câte ori doreste utilizatorul care a achizitionat biletul sau abonamentul, pâna la finalul AFF Online 2021. Pentru detalii despre programul AFF Online si bilete accesati https://www.astrafilm.ro/ro/filme-online

Citește în continuare