Skip to content

(galerie foto) 80 de imagini de pe covorul rosu de la Venetia. Cele mai spectaculoase aparitii de peste week-end: Olivia Colman, Kristen Stewart, Maggie si Jake Gyllenhaal, Penelope Cruz, Benedict Cumberbatch, Javier Bardem, Jessica Chastain si Timothee Chalamet.

La 78-a editie a Festivalului de Film de la Venetia 2021, care se intinde intre 1 si 11 septembrie si face parte din Bienala de Arta de anul acesta, reuneste cele mai mari nume din cinematografia mondiala.

Va invitam intr-o calatorie prin evenimentele notabile care au avut loc la Venetia in week-end, cele mai spectaculoase aparitii de pe covorul rosu si cele mai noi lansari cinematografice. Este vorba despre filme independente dar si productii de la Hollywood care vor intra in cursa pentru Oscar, festivalul devenind o rampa de lansare pentru cele mai premiate filme ale anului.

Doua dintre ultimele patru filme care au castigat mult-ravnitul trofeu „Leul de Aur” au fost ulterior recompensate cu Oscarul pentru „Cel mai bun film” – „Shape of Water” si „Nomadland”. In plus, productii precum „La La Land”, „Joker” si „A Star is Born” au avut premiera tot in laguna italiana.

Juriul competitiei oficiale din acest an va fi prezidat de Bong Joon Ho si va fi completat de regizoarea Chloe Zhao, actrita franceza Virginie Efira, regizorul italian Saverio Costanzo, actrita si producatoarea canadiana Sarah Gadon, regizorul roman Alexander Nanau si actrita si cantareata britanica Cynthia Erivo.

Regizorul Paul Schrader s-a aflat alaturi de o parte din distributia noului sau film, „The Card Counter” pentru premiera de la Venetia: Oscar Isaac, Tiffany Haddish si Tye Sheridan. Scenariul spune povestea unui fost interogator militar – rol interpretat de Isaac – care se transforma intr-un pasionat de jocuri de noroc pornit intr-o misiune de razbunare, in timp ce isi infrunta fantomele trecutului sau.

Una dintre cele mai asteptate premiere cinematografice ale Festivalului de Film de la Venetia 2021 a fost „Mana lui Dumnezeu” (È stata la mano di Dio) in regia lui Paolo Sorrentino care a mai castigat un trofeu in 2016 cu „The Young Pope” si este unul dintre marii favoritii ai juriilor din festivaluri. Regizorul italian a castigat 2 premii la Cannes din 8 nominalizari, un trofeu Oscar, un BAFTA, un Glob de Aur (toate trei pentru „La Grande Bellezza”), inclusiv un premiu Gopo.

Sorrentino a fost prezent pe covorul rosu alaturi de Filippo Scotti, actorul din rolul principal si o serie de colaboratori frecventi care s-au remarcat si in alte productii ale sale, inclusiv Toni Servillo, Luisa Ranieri, Biagio Manna, Sofia Gershevich, Teresa Saponangelo si Marlon Joubert.

Regizoarea Shirin Neshat a lansat „Land of Dreams”, o satira politica despre pozitia americanilor fata de imigranti, alaturi de actorii Matt Dillon, Christopher McDonald, Rebecca Comerford, William Moseley si Nicole Ansari-Cox. Din distributia filmului mai face parte si Isabella Rosellinni care a lipsit de la Venetia.

La inceputul week-endului a avut premiera si „The Power of Dog”, film regizat de Jane Campion.

In „The Power of Dog”, actiunea se desfasoara in Montana sub forma unui western in care Benedict Cumberbatch joaca rolul lui Phil Burbank, un fermier care se intoarce impotriva fratelui sau, jucat de Jesse Plemons, in momentul in care isi aduce acasa noua sotie, interpretata de Kirsten Dunst. 

Filmul este o adaptare a romanului omonim publicat de Thomas Savage in 1967, iar Cumberbatch, la origine britanic, vorbeste in engleza americana cu accent regional, o provocare care l-ar putea propulsa in cursa pentru Oscar. Actorul a fost prezent la Venetia alaturi de echipa filmului si de sotia sa, Sophie Hunter.

Cel mai asteptat blockbuster lansat la Venetia este „Dune” in regia lui Denis Villeneuve, care ar fi trebuit sa fie lansat anul trecut dar a fost amanat din cauza pandemiei.

Timothee Chalamet si Zendaya au fost doua dintre tinerele staruri de la Hollywood care au avut mai multe aparitii spectaculoase pe parcursul week-endului. In timp ce Chalamet s-a urcat in picioare pe barca si a facut poze cu sutele de fani care il asteptau in fata hotelului, in ciuda interdictiilor din partea organizatorilor de a avea publicul interactionand cu vedetele, Zendaya a purtat rochii spectaculoase de la Balmain, Valentino si Dion Lee.

Noul „Dune” a fost regizat de Denis Villeneuve pe un scenariu pe care l-a scris alaturi de Jon Spaihts si Eric Roth. Povestea are la baza romanul scris de Frank Herbert in 1965 care a creat o franciza de succes si a devenit cea mai bine vanduta carte de science fiction din toate timpurile.

Din distributie mai fac parte John Brolin, nominalizat la Oscar pentru „Milk”, Javier Bardem, castigator al unui Oscar pentru „No country for old men” si nominalizat de alte doua ori pentru „Biutiful” si „Before night falls”, Jason Momoa cunoscut pentru rolul lui Aquaman din universul DC si „Game of Thrones”, Oscar Isaac din franciza „Star Wars”, Rebecca Ferguson, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Stephen McKinley Henderson, Chang Chen, David Dastmalchian, Sharon Duncan-Brewster si Charlotte Rampling.

Kristen Stewart si regizorul Pablo Larrain au demarat campania pentru Oscar a filmului „Spencer’. Actrita a fost imbracata exclusiv in tinute Chanel, fiind ambasadorul casei de moda de aproape 5 ani.

Filmul „Spencer” spune povestea a trei zile decisive petrecute de Printesa Diana (rol interpretat de Kristen Stewart) la Castelul Sandringham, acolo unde Familia Regala Britanica isi petrece anual sarbatorile de Craciun. Titlul productiei este imprumutat din numele de familie al Printesei dinainte de casatorie – Lady Diana Spencer. 

Jake Gyllenhall a fost alaturi de sora lui, Maggie Gyllenhall pentru debutul regizoral al acesteia care ii are in distributie pe Olivia Colman, Dakota Johnson, Ed Harris si Peter Sarsgaard.

Povestea filmului este o adaptare a romanului “Fiica ascunsa” de Elena Ferrante si o are in centrul actiunii pe Leda (jucata de Olivia Colman), profesoara de limba engleza divortata de multi ani, aflata singura intr-o vacanta pe litoral, care devine captivata de o tanara mama si fiica ei, in timp ce le priveste la plaja. Pe langa Colman, din distributie mai fac parte Peter Sarsgaard care in realitate este sotul lui Gyllenhaal, in film joaca rolul sotului Ledei, Jessie Buckley, Dakota Johnson, Ed Harris, Paul Mescal si Alba Rohrwacher.

Regizorul Gaston Duprat a fost alaturi de Antonio Banderas si Penelope Cruz pentru proiectia filmului „Competencia Oficial”, un scenariu despre un milionar care angajeaza un regizor faimos pentru a-i realiza un succes de box office.

Jessica Chastain, Oscar Isaac au aparut pe covorul rosu alaturi de Michael Ellenberg, producator executiv si Agai Levi, regizorul si scenaristul seriei „Scenes from a Marriage” (Ep. 1 si 2) care a avut premiera in week-end si pe HBO Go.

La finalul week-endului s-a lansat si „Last Night in Soho” in regia lui Edgar Wright, povestea de groaza a unei designerite de moda aflata la inceputul carierei, care intra in necazuri in momentul in care se trezeste peste noapte in corpul unei cantarete din anii ’60.

In rolurile principale din „Last Night in Soho” joaca Thomas McKenzie si Anya Taylor-Joy, alaturi de ei sunt Matt Smith, Rita Tushingham, Terence Stamp dar si regretatele actrite Diana Rigg si Margaret Nolan care au decedat anul trecut in septembrie, respectiv octombrie, fiind ultimele filme in care au jucat.

Asa cum a obisnuit in ultimii ani, Madalina Ghenea a fost de asemenea prezenta pe covorul rosu la Venetia. Actrita va aparea in curand in „House of Gucci” in regia lui Ridley Scott, in rolul Sophiei Loren.

Fotografii: Profimedia Images

Citește în continuare