Skip to content

De maine, 25 de filme sunt disponibile in cadrul Pelicula, festivalul dedicat filmelor din America de Sud. In deschiderea festivalului este filmul “Buena Vista Social Club”, iar cei mici se pot bucura de “Coco”

Cea de-a 6-a editie a Película, singurul festival de film si cultura ibero-americana din Romania, isi invita anul acesta spectatorii intr-o calatorie cinematografica speciala, prin intermediul celor 25 de filmele din America Latina, mai exact Brazilia, Argentina, Costa Rica, Mexic, Chile, Paraguay, Peru, Columbia, Cuba si Uruguay, alaturi de titluri din Spania si Portugalia, in perioada 8-12 septembrie 2021.

Productia ce deschide cea de-a 6-a editie a Película este documentarul nominalizat la Oscar, printre cele 21 de premii castigate la festivaluri internationale de prestigiu (BAFTA, European Film Awards), Buena Vista Social Club (r. Wim Wenders, 1999), ce ii urmareste pe renumitul chitarist Ry Cooder si pe fiul sau, Joachim, in timpul calatoriei lor in Cuba, de-a lungul careia se reunesc cei mai buni muzicieni ai tarii pentru a inregistra un album. Printre artistii inclusi in proiect se numara cantaretul Ibrahim Ferrer si pianistul Rubén González. 

Festivalul reia anul acesta Compi, sectiunea competitionala, cu 5 productii premiate din Brazilia, Argentina, Costa Rica, Mexic si Portugalia: Valentina, filmul de debut al regizorului brazilian Cássio Pereira dos Santos, Karnawal (r. Juan Pablo Félix), selectionat in 2020 la Festivalul International de Film de la Toronto, Clara Sola, lungmetrajul de debut al Nathaliei Álvarez Mesén, prezentat anul acesta la Cannes in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs, 50 o dos ballenas se encuentran en la playa (r. Jorge Cuchi), castigatorul premiului pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul International de Film de la Cairo si Listen, debutul in lungmetraj al regizoarei portugheze Ana Rocha, premiat in 2020 la Festivalul de Film de la Venetia.

Sectiunea RETRO PELICULA prezinta 4 productii apreciate din anii trecuti, programate pentru prima data in festival: El 5 de talleres (r. Adrián Biniez, 2014), nominalizat in 2014 la festivalurile de film de la Venetia si Zurich, drama Las Herderas (r. Marcelo Martinessi, 2018), cu nu mai putin de 36 de premii si 39 de nominalizari la festivaluri internationale prestigioase (Premiul Fipresci si Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin in 2018, Cel mai bun film latino-american la Festivalul de Film de la San Sebastián, Premiul special al juriului la Festivalul International de Film de la Seattle), filmele lui Samuel Kishi, castigator al doua premii la Festivalul de Film de la Berlin in 2019, Los Lobos, si Somos Mari Pepa, castigator al sectiunii de debut la Festivalul de film de la Miami, si Whisky (r. Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll, 2004), castigator al Un certain Regard la Festivalul de la Film de la Cannes in 2004 si al Trofeului Transilvania la TIFF, in 2005.

Ninipeli, sectiunea dedicata celor mai mici spectatori ai Película, aduce lungmetrajul COCO (r. Adrian Molina, Lee Unkrich, 2017), castigator al doua premii Oscar, pentru Cel mai bun film de animatie si pentru Cea mai buna melodie originala, printre alte peste 100 de premii la festivaluri internationale de film (BAFTA, Globurile de Aur, Grammy, Teen Choice Awards), si un calup de scurtmetraje animate din America Latina, care atrag atentia asupra unor probleme prezente in societate.

De asemenea, va fi disponibil si The Tango Lesson (r. Sally Potter, 1997), nominalizat la Premiile BAFTA pentru Cel mai bun film strain, un film in premiera la Película, ce aduce in prim-plan o femeie ce descopera acest dans care atinge o lume intreaga. Printre proiectiile speciale din cadrul festivalului se mai numara documentarele El Agente Topo, in regia cineastei Maite Alberdi, prima regizoare din Chile nominalizata la Oscar pentru Cel mai bun film documentar, in care un detectiv privat din Chile angajeaza pe cineva sa lucreze drept „cartita” la o casa de batrani, unde un client al sau ii suspecteaza pe ingrijitori de abuzuri asupra batranilor si Piazzolla, los anos del Tiburon (r. Daniel Rosenfeld, 2018), in care, pentru prima data, arhivele secrete ale muzicianului bandoneonist Astor Piazzolla sunt dezvaluite lumii chiar de fiul sau, intr-un portret unic al compozitorului legendar care a revolutionat tangoul. Filmul a fost prezentat unui numar foarte restrans de spectatori in editia de anul trecut a festivalului.

In Spatiul Verde Stop Arena, zilnic, intre 17:00 și 19:00, un DJ va intretine atmosfera cu ritmuri de bossanova, salsa si rumba reinterpretate iar seara zilei de sambata aduce demonstratii de tango argentinian si concerte de muzica argentiniana sustinute de Habanegra si Jose Almar.

Duminica, spectatorii se pot bucura de demonstratii de tango argentinian si dansuri cubaneze, iar concertele vor fi sustinute de Gabriela Costa si Alex Man (muzica braziliana) si  Yury Meza (muzica peruviana).

Pentru copii vor fi ateliere in intervalul 17:00 – 20:30, unde cei mai mici spectatori ai Películei pot participa la workshop-uri de coronite din flori, de codite colorate si de facepainting inspirat din sarbatoarea mexicana Dia de Los Muertos. Accesul copiilor sub 10 ani este gratuit.

Zona de lounge a Librăriei Humanitas aduce la Película Fiesta o selectie de autori din Columbia, Peru, Portugalia; Mexic, Argentina, Brazilia, Chile, Cuba si Spania dar și povești din America Latina: pe 11 septembrie cu scriitorul Marius Chivu, autorul cartii “Trei saptamani in Anzi” si pe 12 septembrie cu calatoarea Diana Pavlenco.

Festivalul va avea loc anul acesta intre 8 si 12 septembrie la Bucuresti, in spatiile cu traditie si prietene ale Película, Cinema Elvire Popesco si Institutul Cervantes, dar propune si activitati si proiectii in aer liber, in zilele de 11 si 12 septembrie, la Verde Stop Arena, si se va desfasura pentru prima data la Cluj-Napoca, intre 17 si 19 septembrie, la Cinema Victoria. Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.peliculafiesta.ro si pe pagina de Facebook a festivalului.

De asemenea, daca nu puteti ajunge la festival, Película va continua online pentru ca o selectie de filme, in perioada 13 – 19 septembrie, pe platforma Cinesquare (www.cinesquare.net). Pentru evenimentele fizice, biletele sunt disponibile pe Eventbook .

Citește în continuare