Skip to content

Un fotograf finlandez recreeaza lebede si elemente vegetale suprarealiste din „pictura cu lumina”.

Hannu Huhtamo, un fotograf de origine finlandeza se foloseste de lumina pentru a crea imagini dinamice cu un efect vizual spectaculos.

Artistul utilizeaza o tehnica numita „light painting” – pictura cu lumina – pentru a da forma elementelor. „Light painting” este un procedeu fotografic bazat pe expunere lunga a imaginii, iar durata de fotografiere poate dura de la cateva secunde la ore intregi.

Pentru a crea astfel de fotografii, artistul are nevoie de un mediu intunecat, fiind realizate de cele mai multe ori noaptea. Fotografiile sale demonstreaza rabdarea pe care un artist poate sa o aiba pentru a obtine lucrari impresionante, in cele mai multe cazuri realizeaza formele unor creaturi fantastice in padure sau flori pe linia apei. 

Titlul cele mai recene imagini realizate de Huhtamo este „Serenity” si reprezinta doua lebede plutind pe un lac, iar in timp ce lucra la ea a folosit o camera de filmat pentru a documenta intregul proces, fiind inregistrat de sotia sa, Sanna. Mai jos puteti urmari cum Huhtamo se foloseste de lumina pentru a crea formele aparent suprarealiste. Desi artistul a intuit imaginea pe care a modelat-o folosindu-se de lumina, el nu a vazut exact ce a desenat pana cand expunerea imaginii nu a fost finalizata. 

De origine din Helsinki, Finlanda, Hannu Huhtamo lucreaza cu „light painting” din 2008 si creeaza forme simetrice, elemente vegetale si fauna locala.

„Tot ce se vede in fotografii este ceea ce s-a intamplat in timpul expunerii” spune Huhtamo. „Este ceva magic. Cand trasez liniile trebuie sa fiu in intregime concentrat pe miscarile corpului. Desi e greu si provocator, la final am o satisfactie uriasa. Felul acesta de experiente ma fac sa-mi depasesc limitele din ce in ce mai mult. Si in continuare consider ca aceasta tehnica este cea mai buna pentru a ma exprima ca artist.”  

In functie de cat de detaliata sau complicata este compozitia, o pictura luminoasa poate dura pana la o saptamana pentru a invata miscarile pentru a reda imaginea dorita. 

Fiecare desen porneste de la o schita inainte de a recurge la instrumentele de lumina. Tehnica de „light paining” combina coreografia cu desenul, astfel artistul lucreaza in sectiuni sau pasi, iar cand ajunge la locatie este bine pregatit si stie ce miscari are de facut pentru a crea anumite linii si forme. 

Cand se afla in momentul de lucru cu lumina, Huhtamo gaseste procesul ca fiind meditativ si introspectiv. Aparatul de fotografiat folosit de artist este setat pentru a crea o compozitie unitara cu desenul de lumina si mediul natural. In acest fel, artistul spera ca fiecare imagine creata sa devina o iluzie a unui element natural care ar putea fi prezent in scena. 

Citește în continuare