Skip to content

(galerie foto) MET Gala 2021: Peste 120 de tinute si costume spectaculoase din cea mai importanta seara din lumea modei

Aseara a avut loc Gala MET 2021, cea mai spectaculoasa noapte din lumea modei in care designerii se intrec sa imbrace vedete in tinute prin care vor atrage atentia asupra brandului lor.

Evenimentul din acest an i-a avut ca gazde pe Anna Wintour, Tom Ford, Adam Mosseri, CEO-ul Instagram si patru vedete ale generatiei Z care s-au remarcat in domeniul lor de activitate: actorul Timothée Chalamet, jucatoarea de tenis Naomi Osaka, cantareata Billie Eilish si poeta Amanda Gorman (care a devenit cunoscuta dupa ce a recitat versuri in cadrul ceremoniei de inaugurare a presedintelui american Joe Biden).

Ca in fiecare an, invitatii si-au bazat tinutele pe tema expozitiei de costume sau de moda care va fi deschisa la Muzeul Metropolitan din New York, evenimentul fiind un pretext pentru a atrage oamenii sa viziteze muzeul. In 2019, tema a fost „Camp: Notes on fashion” si a speculat ideea nenaturalului, a artificiilor si exagerarilor din moda. Vedetele s-au imbracat in aproape orice, de la un candelabru la pene, aripi si chipuri umane realizate din ceara. In 2018, tema a fost „Corpurile ceresti: moda si imaginatia catolica” iar invitatii au purtat voaluri, pelerine, cruci si broderii inspirate de hainele preotilor catolici si de icoane.

Anul acesta, toate vedetele prezente au fost nevoite sa urmeze tema galei: „Independenta Americana” si sa aprobe tinutele anterior cu organizatorii. Tema aleasa a fost inspirata din expozitia „In America: lexicul modei” care va fi deschisa pe 18 septembrie si isi propune sa exploreze autenticitatea stilului american in toate formele sale.

Subiectul expozitiei a fost adaptat pentru a se adresa publicului tanar care este interesat de responsabilitate sociala si de acceptare a oamenilor indiferent de gen, greutate, culoare, rasa, orientare sexuala sau aspect fizic. Astfel, Andrew Bolton, curatorul expozitiei, a declarat pentru Vogue ca atentia galei a fost directionata asupra designerilor americani care sunt atenti la aceste subiecte sensibile. Pe 5 mai 2022 va fi deschisa o continuare a expozitiei din toamna care se va numi „In America: o antologie a modei” iar pe 2 mai 2022 va avea loc si o noua gala MET care va celebra momentul.

Tema „Americana” este inspirata din simbolurile care sunt cel mai des asociate culturii americane, de la faimosul steag cu 7 linii rosii, 6 linii albe si 50 de stele albe pe un fundal albastru, pana la faimoasele moteluri de pe autostrazile care traverseaza desertul, palariile de cowboy, tinutele din denim, creatiile Pop-Art ale lui Andy Warhol sau amestecul de glam si sport. Toate acestea au putut fi vazute pe covorul rosu, realizate literalmente sau reinterpretate in mod creativ.

Asa cum a fost cazul pentru orice eveniment din ultimele luni, cea mai spectaculoasa aparitie pe covorul rosu i-a apartinut rapperului Lil Nas X care a purtat o capa regala purtata de 5 oameni. Dupa ce s-a dezbracat de ea, a dezvaluit un costum medieval auriu si, dupa ce l-a dat jos si pe acela, a ramas intr-o salopeta mulata pe corp, incrustata cu pietre care straluceau in nuante aurii. Toate tinutele au fost realizate de casa de moda Versace.

Majoritatea tinutelor au fost in nuante de rosu, alb, albastru dar cele mai multe rochii au avut nuante de argintiu sau auriu. Ca tendinta principala s-au remarcat manecile bufante, rochiile din tafta si o anume simplitate in modul in care au fost croite si accesorizate rochiile sau costumele. 

Una dintre aparitiile neasteptate ale serii a fost Naomi Osaka care a ales sa aduca un omagiu parintilor sai si a avut elemente inspirate din culturile japoneza, americana si haitiana. Tenismena a aratat precum un personaj din benzile desenate manga in timp ce Billie Eilish, cunoscuta pentru tinutele sport cu aer rebel, a purtat o rochie bej uriasa, din tulle, extrem de eleganta si diafana. 

Cea mai asteptata aparitie a serii a fost Rihanna care a fost considerata, in ultimii ani, cea mai memorabila aparitie a galelor MET. Anul acesta a aparut alaturi de iubitul ei, rapperul ASAP Rocky si a purtat o geaca supradimensionata care o acoperea pana in zona decolteului unde purta diamante pretioase, tinuta fiind asemanatoare unei paturi uriase.

Dupa covorul rosu, invitatii la Gala MET 2021 au luat parte la o cina cu un meniu care a fost in intregime vegan.

Meniul a fost realizat de cei mai cunoscuti 10 bucatari si influenceri din New York, printre care Chef Junghyun Park de la restaurantul Atomix, Chef Emma Bengtsson de la Aquavit, maestrul patiser Thomas Raquel de la Le Bernardin, Fabian von Hauskede la Wildair si Sophia Roe, care au peste 300.000 de urmaritori pe Instagram dar si Fariyal Abdullahi, Nasim Alikhani, Lazarus Lynch, Erik Ramirez si Simone Tong.

In esenta, gala MET este un eveniment de strangere de fonduri pentru Institutul de Costume al Muzeului Metropolitan de Arta. Este organizat de redactor sef al revistei Vogue, Anna Wintour, si de obicei este programat sa coincida cu deschidere expozitiei anuale de moda a muzeului.

Un bilet la Gala MET costa intre 30.000 si 50.000 de dolari. O masa rezervata pentru invitatii aprobati de Wintour costa intre 275.000 si 500.000 de dolari. In anul 2015, compania Yahoo a platit 3 milioane de dolari pentru doua mese, de fapt mecanismul invitatilor functioneaza astfel: mogulii din lumea modei cumpara majoritatea biletelor si invita vedetele sa stea la masa lor si sa le poarte creatiile. Banii stransi din bilete si donatii sunt folositi pentru a sprijini Institutul de Costume din cadrul MET care ii poarta numele Annei Wintour din 2014, reusind sa aduca peste 180 de milioane de dolari pentru muzeu.

Au fost peste 300 de invitati din moda, televiziune, film, sport, tehnologie si mediul afacerilor, puteti vedea cele mai spectaculoase aparitii mai jos.

Mai jos puteti vedea cele mai spectaculoase aparitii de la MET Gala din cei 45 de ani ai evenimentului.

Citește în continuare