Skip to content

In culisele serialului HBO SCENES FROM A MARRIAGE cu regizorul HAGAI LEVI. “Cele doua femei cu care am fost casatorit – si, in general, femeile din viata mea – nu au fost niciodata femei ca Marianne din original”.

Primul episod din miniseria HBO „Scenes from a marriage/ Scene dintr-o casnicie”, de Hagai Levi („In Treatment”, „Our Boys”, „The Affair”), este disponibil pe HBO GO.

Adaptarea serialului clasic suedez al lui Ingmar Bergman ii are in rolurile principale pe Oscar Isaac (Show me a hero) si pe Jessica Chastain (nominalizata la premiul Oscar pentru rolul din Zero Dark Thirty).

Scenes from a marriage examineaza notiunile originale despre dragoste, ura, dorinta, monogamie, casnicie si divort, prezentate din perspectiva unui cuplu american contemporan.

Bazata pe serialul lui Ingmar Bergman, miniseria HBO de 5 episoade este scrisa si regizata de Hagai Levi, iar producatori executivi sunt Hagai Levi, Michael Ellenberg, Lars Blomgren, Amy Herzog, Jessica Chastain, Oscar Isaac, Daniel Bergman si M. Blair Breard.

Mira (Jessica Chastain) e increzatoare, ambitioasa, dar nemultumita de casnicia ei. Jonathan (Oscar Isaac) e un profesor de filosofie cerebral si impaciuitor, dornic sa-si mentina relatia intacta. Productia analizeaza intreaga complexitate a relatiei lui Jonathan si a Mirei, care sunt constienti de faptul ca mariajul lor nu este periclitat de un singur eveniment sau o singura problema.

Un nou episod va fi disponibil pe HBO GO in fiecare luni.

Hagai Levi isi aduce aminte cu claritate primul moment in care a vazut seria revolutionara de televiziune a lui Ingmar Bergman Scenes from a Marriage. S-a dovedit a fi, in timp, cea mai mare influenta asupra creatiilor lui, inclusiv In Treatment si The Affair.

Dar Levi nici n-a visat vreodata ca va fi rugat intr-o zi – chiar de catre fiul lui Bergman, Daniel – sa scrie si sa regizeze propria lui versiune a unei serii care a avut un impact atât de mare asupra vietii sale creative.

„L-am vazut la 18 ani si nu imi dadeam seama exact la ce ma uitam. Am crescut intr-un kibbutz foarte mic si religios, asa ca nu am fost expus la niciun fel de arta, mai ales televiziune, pâna când nu am crescut putin”.

„Intr-o zi m-am dus la clubul din kibbutz, singurul loc in care puteam sa ne uitam la televizor – si la un singur canal, oricum – si am vazut Scenes from a Marriage. Nu stiam nimic despre el sau despre Bergman. Dar m-am uitat si am avut acest sentiment foarte rar si foarte clar: ‘lucrul asta este arta’”.

In 2013, Daniel Bergman, care este in consiliul director al Fundatiei Ingmar Bergman, care depune munca de tip curatorial pentru arhiva legendei cinema-ului suedez si care detine drepturile pentru scenariile acestuia, a decis ca a venit momentul potrivit pentru o noua versiune a Scenes from a Marriage.

Seria originala a fost difuzata in 1973 in Suedia si ii avea in rolurile principale pe Liv Ullmann si Erland Josephson, drept Johan si Marianne, un cuplu casatorit care divorteaza dupa ce el are o aventura, dar cei doi nu pot renunta unul la celalalt si de-a lungul anilor, continua sa se intâlneasca.

„Vazusem In Treatment si am ramas marcat de focusul pe chipuri, pe personaje: e vorba de doi oameni care-si vorbesc unul altuia, fara drame externe si cu o singura locatie”, spune Daniel Bergman. „Lui Hagai i-a iesit atât de bine incât il simteam drept alegerea naturala pentru o noua versiune a lui Scenes. Asa ca i-am scris si, din fericire, i s-a parut o idee buna”.

Levi a fost incântat, dar si intimidat de provocarea de a crea o versiune contemporara. „M-am uitat la Scenes from a Marriage si avea doar doi oameni care vorbeau – despre asta e vorba – si cu toate acestea are atât de multa putere. Si a fost un adevarat imbold pentru mine sa incep sa ma gândesc sa dau admitere la o scoala de film”.

„Aceasta drama a fost o adevarata inspiratie pentru mine sa creez Be Tipul, care a devenit In Treatment, dar si o inspiratie pentru The Affair. Dar pâna când am fost abordat de familia lui Bergman, nu mi-as fi imaginat vreodata sa fac Scenes from a Marriage”.

Levi a folosit intervalul de sapte ani dintre mailul de la Bergman si productia seriei moderne Scenes pentru a se gândi la care va fi abordarea lui pentru aceasta drama. Cheia pentru a incepe constructia versiunii lui a aparut atunci când s-a decis sa inverseze rolurile de gen din original.

In povestea lui Bergman, Johan este cel care aduce cei mai multi bani in casa, un misogin care se asteapta ca sotia lui, Marianne, sa aiba grija de copii, sa gateasca si sa aiba grija de casa. Atunci când anunta ca pleaca la Paris cu amanta lui, o Marianne in stare de soc il ajuta sa isi faca bagajele.

In adaptarea lui Levi, Mira (Chastain) este femeia de afaceri ambitioasa care se simte neimplinita in relatia cu Jonathan (Isaac), un intelectual, profesor universitar in filosofie, care lucreaza de acasa si are grija de fiica lor, Ava. Atunci când mariajul lor se destrama, Jonathan este cel disperat sa il salveze.

Pe masura ce povestea se desfasoara in versiunea lui Levi, iubirea, ura, dorinta, monogamia, fidelitatea si dilemele eterne ale casniciei sunt reliefate incisiv, la fel ca in original. Dar, de data aceasta, o femeie care incearca sa aiba parte de tot in viata, care jongleaza cu presiunile carierei in timp ce este si mama, prezinta mariajul prin prisma unui cuplu contemporan american.

„Inversarea genurilor a fost cheia pe care o cautam. De-a lungul anilor avusesem aceasta idee, dar a existat acest moment specific in care ii povesteam editoarei mele de scenariu despre toate ideile pe care le-am avut de-a lungul anilor si trecusem la ideea urmatoare si ea a zis: ‘hei, stai putin, asta suna interesant’”.

„Si ce am facut a fost sa ne intoarcem la scenariul original si l-am citit impreuna cu voce tare, inversând genurile, dar pastrând acelasi dialog si brusc ceva s-a intâmplat – brusc a devenit un barbat foarte interesant cu o latura feminina, daca putem spune asta, si este foarte sensibil, si o femeie foarte puternica si apoi imediat totul a devenit interesant”.

Un alt element important a fost descoperirea unui mod de a face ca versiunea lui de Scenes from a Marriage sa fie personala pentru el si in acel fel, credea el, putea sa devina ceva cu care sa empatizeze un public contemporan.

Levi – el insusi divortat de doua ori – recunoaste ca s-a folosit mult de experientele personale pentru a crea versiunea moderna a Scenes. Originalul lui Bergman, scris si produs la inceputul anilor ‘70, este o reflexie a altor vremuri, mai ales in ceea ce priveste atitudinea misogina a lui Johan fata de Marianne si faptul ca ea ii accepta comportamentul, cel putin la inceput.

„Cele doua femei cu care am fost casatorit – si, in general, femeile din viata mea – nu au fost niciodata femei ca Marianne din original”.

„Erau foarte puternice, independente, câteodata chiar dure, iar eu nu am fost niciodata acest mascul alfa cu idei misogine despre cum trebuie sa-i trateze pe cei din jur. Asa ca, doar pe acest nivel, povestea a devenit mult mai apropiata de viata mea decât drama originala. Apoi, evident, am mers cu ea si mai departe si am decis ca Jonathan sa fie un fost evreu ortodox, la fel ca mine”.

„Imi aduc aminte ca ma gândeam ca, pe de o parte, Scenes are actiunea plasata in America, nu in tara mea de origine si nu in limba mea, dar, pe de alta parte, aveam destule elemente pentru a face povestea sa fie a mea”.

Versiunea de Scenes from a Marriage a lui Levi, cu cinci episoade a caror actiune are loc pe parcursul a cinci ani, este despre durerea separarii, si este, la esenta, o poveste de dragoste. „Câteodata o vedeam ca pe o poveste de dragoste intr-un fel, pentru ca acei doi oameni nu pot sa se separe unul de celalalt”.

„Sunt ca suflete pereche si chiar si atunci când vor sa se desparta unul de celalalt, pur si simplu nu pot. Si de fiecare data când se intâlnesc se intâmpla iar – nu se pot abtine sa nu se atinga”.

„Stiti ca de fapt am scos unul dintre episoade – originalul avea sase episoade si eu am scos unul dintre ele si pe al treilea l-am transformat in al doilea, pentru ca voiam sa pornesc povestea mai devreme. Si unul dintre efectele acestei decizii a fost ca a devenit mai mult Scenes from a Divorce decât Scenes from a Marriage. Exista mai putina expozitiune cu viata lor de cuplu casatorit si mai mult continut legat de ce se intâmpla când se destrama, dar chiar si asa este o poveste de dragoste”.

Desi Scenes from a Marriage are in distributie o mâna de actori de top in roluri secundare in episoadele 1 si 5, este de fapt o piesa la patru mâini care se bazeaza pe interpretarile senzationale ale Jessicai Chastain, in rolul Mirei, si a lui Oscar Isaac, in rolul lui Jonathan, pe masura ce acestia redau cu meticulozitate acel du-te vino al certurilor brutale si ale schimburilor pline de afectiune.

Cei doi actori din rolurile principale au dat totul, spune Levi. „Am avut o luna si jumatate de repetitii cu actorii pe o scena si apoi in platouri. Asa ca aceea a fost o experienta diferita”.

„In televiziune, mai ales in serialele americane, ai o cantitate limitata de timp – poate apuci sa repeti unele scene-cheie, daca ai noroc, si cam atât – dar in acest caz am avut mult timp la dispozitie pentru a explora materialul in profunzime”.

„Citeam scenariile iar si iar, repetându-le si vorbind despre el. Si ce a ajutat a fost ca Oscar si Jessica se cunosc foarte, foarte bine. Au lucrat impreuna in trecut si au studiat la Julliard, asa ca se stiau inca de pe atunci si din anii care au trecut de atunci. Asa ca acest lucru a creat o intimitate imediata in timpul repetitiilor si apoi in timpul filmarilor”.

„Sunt incântat si recunoscator, de asemenea, pentru ca simt ca s-au dat pe ei insisi si ca au avut incredere in mine. Sunt complet implicati in acest proiect si chiar au mers in niste locuri intunecate, si mai mult de atât nici ca puteam sa cer”.  

Citește în continuare