Skip to content

Efecte ale singuratatii: un supermarket ofera posibilitatea unei case de marcat unde poti petrece timp vorbind cu vanzatorul si inchirierea de persoane care sa te asculte sau sa te insoteasca

Efectele singuratatii sunt din ce in ce mai pronuntate, mai ales de cand a inceput pandemia si valul de restrictii globale, nu doar locale. Pentru a ajuta persoanele care sufera de singuratate, au aparut mai multe initiative globale.

In Olanda si Belgia, un lant de supermarket-uri ofera posibilitatea unei case unde poti petrece timp vorbind cu vanzatorul.

Acestia au introdus 200 de case disponibile pentru conversatii („chat registers”) in magazinele sale pentru clientii care nu se grabesc si doresc sa poarte o discutie in timpul platii.

Initiativa este menita sa combata singuratatea, in special la populatia varstnica a tarii. Supermarketul a introdus prima astfel de casa de marcat in 2019 si a primit reactii pozitive de la clienti. Acum, cele 200 de case noi vor face parte din programul „One Against Loneliness”, sponsorizat de guvern, care, printre altele, a stabilit o linie telefonica 24/7 pentru singuratate. In functie de cerere, acestia au promis si niste colturi de discutii, unde se va putea servi cafea.

In Olanda, a devenit o preocupare permanenta grija pentru batranii singuri. De curand, o casa de ingrijire medicala le-a oferit studentilor locuinte fara chirie in schimbul petrecerii a 30 de ore pe saptamana ca „vecini buni” rezidentilor varstnici.

Pe acelasi prinicipiu, a aparut si in Japonia o persoana care isi castiga existenta printr-un serviciu in care se inchiriaza pe sine pentru a nu face nimic, doar sa insoteasca persoana care il inchiriaza.

Experienta costa 10.000 de yeno (80 de euro), la care se adauga cheltuielile pentru calatorii si mese, pentru a-l inchiria pe Shoji Morimoto, 37 de ani, din Tokyo, ca sa nu faca nimic.

Morimoto si-a oferit serviciile pentru prima data in iunie 2018, dupa ce a postat un tweet pe care scria: „Ma ofer pentru inchiriere, ca persoana care nu face nimic. Ti-e greu sa intri singur intr-un magazin? Iti lipseste un jucator din echipa ta? Ai nevoie de cineva care sa-ti pastreze un loc? Nu pot face altceva decat lucruri usoare.”

Desi initial isi oferea serviciile gratuit, Morimoto percepe acum taxe pentru a reduce volumul de cereri si pentru a descuraja pierderile de timp si spune ca vede trei sau patru clienti pe zi – si a ajuns la aproximativ 3.000 de cereri de cand si-a lansat serviciile, noteaza The Independent.

Oamenii il inchiriaza din diverse motive, spune el, dar majoritatea sunt plictisiti sau singuri si pur si simplu vor sa fie ascultati.

Si in Romania exista DepreHub, o linie telefonica deschisa pentru persoanele care se simt singure si depresive. Liniile telefonice de suport psiho-emotional sunt 0374.456.420 (pentru adulti si varstnici) si 0374.461.461 (pentru adolescenti), deschise 24/7.

Citește în continuare