Skip to content

Fostul apartament al Printesei Diana din Londra a devenit obiectiv turistic.

Apartamentul londonez in care locuia Diana Spencer inainte de a deveni Printesa de Wales a fost comemorat cu o placa albastraoficiala, care atesta faptul ca a devenit obiectic turistic.

Placa a fost prinsa pe cladirea Coleherne Court de pe strada Old Brompton din Kensington pe 29 septembrie 2021. Pe placuta scrie: „Lady Diana Spencer, mai tarziu Printesa de Wales, a locuit aici 1979-1981”.

Plăcile recunosc o serie de politicieni, artiști, scriitori și alte personalități istorice importante, inclusiv Virginia Woolf, Winston Churchill și Freddie Mercury.

„Diana a avut si inca mai are un loc foarte special in inimile londonezilor si suntem incantati sa vedem placa ei albastra asezata formal ca monument pentru munca ei pentru altii”, a declarat Andrew Boff, presedintele London Assembly, in timpul ceremonie de dezvelire.

Printesa Diana a locuit aici timp de doi ani, cumparand apartamentul cu bani mosteniti de la strabunica ei. Pretul a fost de 50.000 de lire sterline.

Diana s-a mutat la Londra la 18 ani si a lucrat ca bona si la gradinita. Ea a inceput sase intalneasca cu Printul Charles, mostenitorul tronului britanic in 1980 si au fost logoditi un an mai tarziu.

Pe masura ce profilul sau public a crescut, Coleherne Court a fost asediata in mod regulat de fotografi care sperau sa surprinda fotografiile viitoarei printese. Dupa ce Diana s-a logodit cu Printul Charles, mama sa a vandut apartamentul, care si astazi esteo resedinta privata. 

„Lady Diana Spencer, mai tarziu Printesa de Wales, este una dintre cele mai iconice figuri din istoria britanicarecenta”, se arata intr-o declaratie emisade English Heritage, o organizatie caritabila care administreaza peste 400 de cladiri, monumente si situri istorice din Anglia. „Casatoria ei tulburata cu Printul Charles si relatiile ulterioare au facut obiectul unei actiuni febrile si intruzive a presei, dar a castigat o reputatie de durata in afara vietii sale personale pentru munca ei caritabila si umanitaraextinsa”. Aceste placi sunt asezate pe cladiri din Anglia care sunt conectate la figuri istorice importante si sunt intretinute de English Heritage.

Placa albastra este al doilea memorial semnificativ pentru Diana dezvaluit in 2021, anul in care ar fi implinit 60 de ani. In iulie, fiii ei, Printul William si Printul Harry, au dezvaluit impreuna o statuie a mamei lor in gradina de la Palatul Kensington.

La ceremonia privata de dezvelire a statuii care o infatiseaza pe printesa Diana cu doi copii, o fata si un baiat, au mai participat Rupert Gavin, presedintele arhivelor istorice regale, si Jamie Lowther-Pinkerton carea  facut parte din echipa de lucru a printesei Diana din campaniile sale umanitare, dar si membri ai familiei printesei Diana, contele Spencer, Lady Sarah McCorquodale si Lady Jane Fellowes, sculptorul Ian Rank-Broadley, peisagistul Pip Morrison.

Statuia in bronz, care o prezinta pe Diana cu bratele in jurul a doi copii, a fost comandata de printii William si Harry in 2017 pentru „a-i recunoaste influenta in Marea Britanie si in întreaga lume” si pentru a marca 20 de ani de la disparitia ei.

La baza statuii, sunt gravate numele printesei iar in fata ei, in pavaj, este scris un fragment din poemul „The Measure of A Man”, de Albert Schweitzer, care a fost citit la ceremonia de comemorare din 2017.

Citește în continuare