Skip to content

5 premiere de teatru in aceasta saptamana: Gigi Caciuleanu, Ada Milea, Claudiu Romila, Andrei Hutuleac si Alina Hiristea monteaza spectacole noi la TNB, Bulandra, Nottara, unteatru si Arcub

Cu o capacitate redusa la 50% si doar public care se prezinta cu dovada vaccinarii sau a trecerii prin boala de curand, stagiunea curenta a teatrelor bucurestene prezinta cinci premiere in aceasta saptamana.

Coregraful Gigi Caciuleanu prezinta noul spectacol „Kiritza sau jocul de-a…” in avanpremiera si premiera pe 13 si 14 octombrie la orele 20:00 la Sala Studio a Teatrului National Bucuresti.

Inspirat de piesele lui Vasile Alecsandri, spectacolul este descris ca o piesa de teatru coregrafic care ii are in distributie pe Oana Berbec, Lari Giogrescu, Ileana Olteanu, Ciprian Nicula, Florin Calbajos, Mihai Muntenita, Costina Cheyrouze, Crina Semciuc, Fulvia Folosea, Aylin Cadir, Ionut Toader, Eduard Adam, Axel Moustache, Petre Ancuta, Victoria Dicu si Mihai Calota.

Personajul Kiritza, pe care Gigi Caciuleanu o caracterizeaza drept „o Kiritza cu pretentii de emancipare, agitandu-se in mijlocul unui “patchwork” tesut din fragmente alese ale emblematicelor piese apartinand lui Vasile Alecsandri” este interpretat de Oana Berbec. 

Momentan, biletele pentru cele doua reprezentantii sunt epuizate, dar spectacolul se regaseste in program si saptamana viitoare, iar biletele le puteti achizitiona de aici.

La Nottara, douazeci si doua de personaje din cele mai cunoscute piese shakespeariene se intalnesc datorita magiei unui alt personaj al marelui Will, Prospero, care, secondat de Ariel, schimba, prin vraja compasiunii, cursul povestilor in spectacolul „Urzeala lui Prospero”, regia Claudiu Romila, cu premiera miercuri, 13 octombrie 2021.

Firul care dezleaga vechile urzeli incarcate de violenta este cel al puterii vindecatoare a Femeii. Catarina cea indaratnica, acum imblanzita, vrea sa o salveze pe Desdemona de gelozia ucigasa a lui Othello si il intreaba pe Hamlet daca o poate ajuta, dar acesta o sfatuieste sa o caute pe Lady Macbeth. Impreuna, cele doua vor pleca la Londra sa-i ceara ajutorul lui Richard III.

Un metatext teatral, in care personajele vorbesc despre autorul care le-a zamislit, dar si despre Romania si care, desprinse de contextul propriilor piese, nu isi mai implinesc soarta, pentru ca ceva se schimba in marea tesatura: Ofelia nu mai moare, nici Romeo, nici Julieta, cei damnati se caiesc, binele triumfa. 

Distributia este formata din personajele Prospero, Macbeth, Regele Lear, Romeo, Iago – Claudiu Romila; Ariel, Ofelia, Emilia – Teodora Calagiu; Catarina – Nuami Dinescu; Carciumareasa, Desdemona, Lady Macbeth, Julieta –  Dana Porlogea; Petruchio, Hamlet, Launcelot, Othello – Vlad Galatianu si Richard III, Groparul, Bufonul, Mos Gobbo – Mircea Teodorescu. Biletele pentru spectacol sunt disponibile aici.

unteatru pune in scena o avanpremiera surpriza, cu distributia din care face parte Alin Florea, Corina Moise, Sorin Miron si Nicoleta Hancu, in regia lui Andrei Hutuleac, pe 13 octombrie 2021.

Descrierea spectacolului surpriza mentioneaza „Texte care aluneca din carti vechi descusute, actori care alearga spre sala de repetitii, croitorii masurand din priviri personajele carora oamenii le dau nastere. Agitatie, emotie, asteptare, pentru un inceput. Fiecare spectacol e o noua viata pe care o capata un text. Acolo unde replica devine atotstapanitoare”. Informatii despre bilete sunt disponibile aici.

Ada Milea este pentru prima data in rolul de regizor, spectacolul pe care il pune in scena avand la baza „Furtuna” lui Shakespeare, pe scena Teatrului Bulandra.

Premiera spectacolului „Furtuna” are loc pe 15 si 17 octombrie 2021, cu Catalin Babliuc (Caliban, Antonio, Ferdinand), Lucian Iftime (Prospero, Regele, Stephano), Silvana Negrutiu (Miranda, Trincoola), Anca Sigartau (Ariel) si Maria Veronica Varlan (Ariel) in distributie.

Despre spectacol, Ada Milea povesteste ca ”Este o versiune muzicala a celebrului text shakespearian. Spectatorul e invitat in “insula de sunete” construita de Ariel si poate urmari cum realitatea personajelor se schimba pana cand acestea “nu isi mai dau seama ce e vis si ce nu”. In jungla de microfoane, cabluri, instrumente si proiectii video, unii actori joaca mai multe roluri: Caliban devine Antonio, apoi se transforma in Ferdinand, iar Regele e, de fapt, un Prospero urmarit de acelasi cutit criminal.” Biletele pentru spectacol sunt disponibile aici.

Piesa multipremiata de teatru contemporan Nunzio este cea mai noua montare pe scena ARCUB, pusa in scena de regizoarea Alina Hiristea, in interpretarea actorilor Mircea Andreescu si Ion Grosu, pe 15 si 16 octombrie 2021.

Spectacolul de teatru Nunzio este o poveste contemporana care exploreaza un subiect de actualitate, cel al empatiei si al solidaritatii umane, cu trimitere la realitatea esentiala, la ceea ce este dincolo de perceptiile lumesti.

Nunzio exprima puterea noastra de a-i vindeca pe ceilalti, prin propriul exemplu, prin candoare, discretie si acel senzor tainic de umanitate care poate fi activat in fiecare dintre noi. Nunzio ne aminteste de marea forta a compasiunii umane ascunsa intr-un batran incercat de viata ce nu si-a pierdut copilaria, exprimata intr-un mod neo-cehovian.

Prima piesa scrisa de actorul si autorul italian Spiro Scimone, Nunzio a fost distinsa cu titlul „Autori Noi” in anul 1994 si cu Medalia de Aur pentru dramaturgie in 1995, din partea Institutului Italian de Drama (I.D.I.).

Piesa originala a fost scrisa in dialectul messinez, iar Nunzio introduce un nou limbaj teatral si cucereste publicul si critica din lumea intreaga. In montarea de la ARCUB, in regia Alinei Hiristea, Nunzio pune accent pe tragi-comicul situatiilor prin tuse tragice contracarate de pusee de ludic, care apar precum plantele prin crapaturile din asfalt, cu o vitalitate uimitoare, la ambele personaje. Detalii despre bilete, aici.

Citește în continuare