Skip to content

(galerie foto) Povestea celor peste 1000 de costume din noul film „Dune”, inspirate de Goya, Giotto, Balenciaga si piata de condimente din Maroc. Costumul purtat de Rebecca Ferguson este „cel mai scump costum realizat vreodata”.

Zilele trecute a intrat in cinematografe noul film „Dune” in regia lui Denis Villeneuve si a fost descris de majoritatea publicatiilor de specialitate drept un „spectacol vizual” in care fiecare cadru este un tablou perfect. Desi filmele SF nu ajung de obicei in cursa pentru Oscar pentru actorie sau regie, productia care il are pe Timothee Chalamet ca protagonist este desemnata drept una dintre favorite pentru categoriile: cea mai buna imagine si cele mai bune costume. 

Cu un scenariu bazat pe cartea lui Frank Herbert din 1965, noul Dune este numit o „psihodrama” care spune povestea lui Paul Atreides, jucat de Timothee Chalamet, un tanar atras intr-un razboi interplanetar intre case rivale din viitorul indepartat.

Familia sa, Casa Atreides, primeste controlul asupra planetei desertice Arrakis, cunoscuta sub numele de Dune, care era condusa de Casa machiavelica Harkonnen. Planeta Dune gazduieste poporul Fremen si este sursa celei mai puternice comoditati din galaxie, „Spice”. Pe masura ce familia Atreides paraseste planeta verde Caladan pentru Dune, presupusa oportunitate nu se dovedeste a fi de bun augur pana la urma.

Filmul abordeaza temele imperialismului, starile alterate ale constiintei si lupta pentru petrol intr-o lume arida, supraincalzita care reflecta in multe feluri situatia de pe Pamant. De altfel, decorurile au fost influentate de razboaiele din Golful Persic si din Afghanistan.

Costumele filmului „Dune” au fost o provocare atat de mare incat a fost nevoie de designeri de costume care sa conduca un departament in care au lucrat zeci de asistenti. In total au fost create peste 1000 de costume care erau incadrate in lumi diferite si trebuiau gandite atat separat dar si impreuna deoarece personajele urmau sa se intalneasca si fiecare haina contribuie la tablourile perfecte create de Villeneuve si directorul de imagine Greig Fraser (nominalizat la Oscar pentru „Lion”).

Jacqueline West si Robert Morgan (cunoscut pentru „Inception” si „Maleficent: Mistress of Evil”) au fost cei doi designeri de costume ai noului „Dune” si au lucrat indeaproape cu Villeneuve care le-a spus ca „toate costumele trebuie sa arate ca si cum ar fi dintr-o alta lume, fiecare piesa trebuie sa aiba stil si complexitate”.

Alegerea lui Jacqueline West in acest proiect – cunoscuta anterior pentru „The Revenant”, „The curious case of Benjamin Button” si „Quills” care i-au adus nominalizari la Oscar – a fost una inteligenta si strategica deoarece are un masterat in istoria artei medievale, perioada care a fost sursa principala de inspiratie vizuala pentru „Dune”. 

Au fost create 200 de costume pentru soldati diferitelor armate, acestea includ detalii minutioase care pot fi observate cu atentie numai pe marele ecran. Villeneuve a insistat sa nu foloseasca efecte speciale asupra costumelor, astfel au fost create sa arate cat mai spectaculos pe camera.

Jacqueline West povesteste intr-un interviu acordat publicatiei People ca „Harkonnen au fost inspirati din arahnide, insecte si furnici uriase. Casca fiecaruia este precum cea a unei furnici gigant iar texturile sunt cele ale insectelor. „

Unele dintre cele mai costisitoare costume au fost cele numite „stillsuit”, costume intregi care acopera tot corpul personajelor care locuiesc pe planeta Arrakis. Fiecare costum a fost personalizat pentru actorul care l-a imbracat si a fost decorat cu accesorii si talismane cusute manual pentru a oferi indicii discrete despre istoricul personajului respectiv. Pentru fiecare actor au fost realizate matrite si a durat 2 saptamani pentru a construi fiecare costum, fiind gandit pentru a pastra umiditatea corpului in interior.

Desi seamana cu niste armuri, in scenariu, hainele au scopuri practice – tuburile care inconjoara trupului extrag apa din haine si de pe suprafata corpului si o recicleaza in apa potabila.

Costumele „stillsuit” au fost create de artistul conceptual Keith Christensen care a lucrat in trecut si pentru „Black Panther”. West a povestit despre el ca „a fost obsedat cu cartile Dune. Primul desen pe care l-a realizat pentru un stillsuit a fost perfect. L-a nimerit din prima.”

La prototipurile de stillsuits a mai lucrat si Jose Fernandez, cunoscut pentru costumele supereroilor Marvel. Ulterior, acestea au fost asamblate si decorate intr-un atelier din Budapesta.

Paleta de culori a filmului este formata din tonuri neutre pe care Morgan si West au creat-o din diferitele mostre de nisip pe care echipajul le-a adus, la cererea lor, din perioada de pre-productie din Iordania. Nuantele alese sunt armonizate cu mediul inconjurator. 

In acelasi timp, lumea malefica a Casei Harkonnen si a liderului Baron Harkonnen jucat de Stellan Skarsgard, a fost inspirata de personajul interpretat de Marlon Brando in „Apocalypse Now”. L-au imbracat in halate din matase neagra asemanatoare camasilor de noapte pentru a-i oferi aerul unui fantome rauvoitoare. Au folosit „straturi si texturi de haine negre cu luminozitati diferite: unele care absorb lumina si altele care o reflecta. Ai putea lua aceeasi bucata de panza si va arata in 10 feluri diferite daca o voi privi in 10 momente diferite.”

Pentru personajul Bene Gesserit, inspiratia a venit din cartile de tarot si din misticismul romanului lui Frank Herbert. West spune ca „am folosit Marea Preoteasa din cartile de tarot si am combinat elemente din multe alte carti de tarot: Regina Baghetelor, Regina Cupelor. Am lucrat dupa Tarotul din Marsilia care are un aspect medieval. De altfel, eu numesc filmul acesta mod-eval pentru ca m-am inspirat foarte mult din arta medievala pentru a crea o lume care o ia de la zero in viitor.”

Cel mai dezbatut costum al filmului este rochia de tip bijuterie pe care o poarta Lady Jessica – interpretata de Rebecca Ferguson.

Intr-un interviu acordat Imagine FX, Jacqueline West a povestit ca „noi il numim cel mai scump costum creat vreodata. Pe masura ce Bryony Tyrrell, unul dintre costumierii nostri a lucrat la ea, il vizitam pentru a vedea cum progreseaza si mi se pare constant ca nu se misca deloc. Insa la final, cand a pus toate piesele impreuna, a fost o capodopera medievala. E superb.”

Pentru ca fiecare haina si accesoriu trebuia gandit astfel incat personajele sa se poata misca, alerga si lupta in ele, fiecare veriga din lanturile purtate de Lady Jessica a fost creata si montata manual. A durat cateva luni iar inspiratia a venit din picturile lui Francisco Goya si Giotto, pictori despre care criticul de arta John Berger a scris ca ar fi putut fi regizori sau directori de imagine. Cei doi artisti l-au influentat pe Cristobal Balenciaga, creatiile acestuia fiind una dintre influentele principale citate de West care spune ca „sunt de o simplitate aproape spirituala.”

In cazul lui Chalamet, desi ar parea imbracat in haine din arhivele Alexander McQueen sau Bottega Veneta, blazerul cu guler ridicat, tunica neagra si manusile de piele sunt inspirate din stilul familiei Romanov si din filmul „Fahrenheit 451”.

Intr-un interviu acordat GamesRadar, West a explicat ca „i-am creat haine in nuante de verde-sticla pentru ca vine de pe o planeta verde unde au avut resurse de apa si vegetatie bogata. Ulterior, pe masura ce dinastia lor incepe sa dispara, se transforma in Romanovi, in special in forme.”

Morgan a adaugat ca „Lumea lor avea un verde regal si tot ceea ce lipseste pe Arrakis: plante, apa, maretie, spectacol. Am stabilit palete de culori diferite pentru fiecare lume si familie in parte pentru a le separa si pentru a-ti oferi senzatia ca te uiti la ceva complet diferit din punct de vedere vizual.”

Alte influente pe care le veti regasi in costume provin din piata de condimente din Maroc, filmul „Lawrence of Arabia”, picturi islamice si imagini cu nomazi care locuiesc in desert. 

Mai multe detalii despre costumele din noul Dune veti gasi si in cartea „The Art and Soul of Dune” care documenteaza procesul de creatie al acestora si dezvaluie inclusiv schitele designerilor. Cartea a fost lansata zilele trecute, poate fi cumparata de aici. Intre timp, in Los Angeles a fost deschisa o expozitie care prezinta costumele de aproape, mai jos puteti urmari un tur virtual al acesteia.

Citește în continuare