Skip to content

Primul monument public in bronz al lui Mircea Cantor se afla intr-o cladire de birouri la Lyon, in Franta.

Mircea Cantor a anuntat expunerea primului sau monument public in bronz, o sculptura de 10 metri lungime si 3 metri inaltime, gandita pentru a fi asezata pe un perete. Materialul a fost turnat la Baia Mare, la atelierul de sculptura Faurart.

Lucrarea se numeste „Linii de fuga”(Lignes de Fuite) si pastreaza stilul grafic al artistului, recunoscut pentru desenele sale murale. Lucrarea lui Mircea Cantor este expusa in holul unei cladiri de birouri din Lyon, Franta.

O monografie cu viata si activitatea artistului a fost publicata la Paris, in 2019, de Editions Dilecta.

„Mircea Cantor doreste sa ofere lumii o opera simbolica inspirandu-se din diverse campuri ale cunoasterii pentru a conferi sens existentei umane. Fundamentele muncii sale ar putea fi rezumate prin cateva cuvinte: traditie, umilitate, estetica, independenta, rigoare si morala”, este prezentarea artistului din textul de prezentare a monografiei.

Unul dintre cei mai cunoscuti artisti romani pe plan international, Mircea Cantor este pictor, regizor, sculptor, desenator si artist al avangardei conceptuale. In prezent, Mircea Cantor isi imparte timpul intre Paris si Cluj Napoca. In Franta, a primit deja cateva premii importante, cum este Premiul Marcel Duchamp si a expus in cateva locuri prestigioase, ca Centrul Georges Pompidou sau Muzeul Vanatorii si al Naturii de la Paris. Mircea Cantor este decorat cu ordinul de Ofiter de Arte si Litere, Franta (2019) si Ordinul National al Meritului in rang de Cavaler, Romania (2019).

Acesta a avut prima expozitie in 1999, iar printre expozitiile sale personale s-au numarat: „Ciel Variable”, Frac Champagne-Ardennes, Reims (2007) – cu un corespondent in Romania, la Muzeul National de Arta Contemporana, “Cer variabil”, „The Title Is the Last Thing”, Philadelphia Museum of Art (2006) sau „Burn to be Burnt”, GAMEC, Bergamo (2006). Lucrarile sale sunt expuse in cele mai mari muzee din lume, la Centrului Pompidou din Paris, Muzeul de Arta Moderna din New York, Museo Nacional Reina Sofia din Madrid, Castello di Rivoli din Torino, Muzeul de Arta din Philadelphia, Fundatia Louis Vuitton la Paris si Colecția Rennie din Vancouver, printre altele.

In 2017, si-a facut debutul in scenografie cu piesa “Micul Print” in regia lui Alexandru Dabija la Teatrul de Comedie din Bucuresti. Doi ani mai tarziu, a fost artist invitat special pentru anul 2019 la Opéra Nationale de Paris cu ocazia aniversarii a 350 de ani. Tot in 2019, a realizat o comanda speciala pentru La Poste, Franța – doua timbre cu desenele sale pentru Aniversarea Operei din Paris – 350 ani. Lucrarea a fost editata in 500.000 de exemplare si disponibila pe tot teritoriul Frantei.

Citește în continuare