Skip to content

Cercetatorii au dezvoltat o cafea in laborator. „Cafeaua celulara” este sub forma de pudra si poate fi preparata in mod obisnuit

O echipa de cercetatori din Finlanda au dezvoltat o noua tehnica ce permite productia cafelei in laborator, explicand inovatia lor ca fiind un raspuns sustenabil si durabil comparativ cu plantatiile propriu-zise de cafea.

Procesul prin care au ajuns la acest preparat este rezultatul unui grup de celule obtinute dintr-o planta de cafea, in conditii de temperatura, lumina si oxigen strict controlate intr-un bioreactor. Pudra obtinuta poate fi preparata exact la fel ca si cafeaua obisnuita.

”Este cu adevarat cafea, pentru ca in produs nu exista altceva decat materie de la cafea”, a declarat doctor Heiko Rischer, de la institutul finlandez de cercetari tehnice VTT, pentru agentia de presa AFP. Ideea produsului a venit pentru a permite evitarea problemelor de natura ecologica asociate cafelei, a carei productie globala se ridica la aproximativ 10 milioane de tone de boabe.

Unul dintre argumentele cercetatorului este legat de incalzirea globala, care face ca plantatiile existente sa fie mai putin productive si, astfel, ii determina pe fermieri sa defriseze mai multe suprafete de padure tropicala in vederea dezvoltarii unor noi culturi. Dincolo de clima, cercetatorul a mai ridicat si problema transportului si a combustibililor fosili utilizati in acest proces.

Cafeaua dezvoltata de cercetatori utilizează aceleasi principii ale agriculturii celulare, folosite si in  carnea cultivata in laborator, ce nu implica sacrificarea animalelor. Acest tip de carne a fost autorizat in 2020 pentru vanzare de catre autoritatile din Singapore, o premiera la nivel mondial.

De-a lungul timpului, au mai existat initiative de bauturi care inlocuiau cafeaua propriu-zisa: ness-ul, cicoarea si nechezolul sunt printre bauturile consumate in Romania.

Ness-ul este un tip de cafea solubila, fara zat, inghetata, maruntita si deshidratata, un proces ce nu include chimicale. Taria acestei cafele este data de faptul se prepara dintr-un sortiment de cafea, numit cafeaua robusta, care creste mai ales in Africa si are o aroma mai puternica si este mai ieftina decat multe dintre sortimentele din care se face cafeaua obisnuita.

Cicoarea este folosita de multi ani ca inlocuitor fara cofeina al cafelei, fiind preparata dintr-o planta  perena, din aceeasi familie cu papadia. Cafeaua de cicoare este preparata din radacina acestei plante, care este prajita si apoi fiarta.

Nechezol este numele dat de romani unui surogat de cafea numit oficial cafea cu inlocuitori, impus pe piata in ultimii ani ai regimului comunist in Romania. Cafeaua naturala disparuse din comertul socialist in anii ’80, datorită limitarii drastice a importurilor. 

Denumirea de nechezol reflecta umorul popular deoarece cafeaua cu inlocuitori continea doar 20% cafea si restul de 80% inlocuitori, cele mai cunoscute fiind nautul si ovazul, folosite si ca furaj pentru cabaline.

Nechezol, derivat din verbul a necheza, reflecta ironic starea celui obligat sa consume mancare pentru cai, iar sufixul „-ol”, folosit, de regula, pentru a forma numele unor compusi chimici, avea o aur pseudostiintifica, fiind o aluzie directa la Elena Ceausescu.

Citește în continuare