Skip to content

Administratorul muzeului Luvru va deschide un muzeu mobil maritim pe cel mai mare catamaran construit vreodata. Ambarcatiunea costa 32 de milioane de dolari si va porni in turneu prin Mediterana in 2023.

Francezul Frédéric Jousset, administrator al Muzeului Luvru si fondator al organizatiei non-profit Art Explora, planuieste sa lanseze primul muzeu mobil si maritim din lume. In parteneriat cu muzeele Luvru din Paris si Abu Dhabi, Jousset, a obtinut finantare pentru a construi un catamaran estimat la 32 de milioane de dolari care va porni in turneu de-a lungul Mediteranei incepand cu anul 2023.

Vasul va fi numit Artexplorer si in momentul actual se afla in stadiul de asamblare in orasul La Spezia din Italia. Fundatia Art Explora planuieste sa ridice ancora din Marsilia in septembrie 2023 si sa-si continue traseul prin Mediterana. 

”Marea a fost un element crucial in razboaiele ce s-au purtat si in comertul de bunuri, deci de ce sa n-o folosim ca un suport de accesibilizare a culturii? Ideea de a construi un muzeu care sa nu fie ancorat de un spatiu fizic si care sa poata calatori oriunde ar putea insemna reinventarea conceptului de expozitie.” spune Frédéric Jousset intr-o declaratie de pe site-ul proiectului. 

Vasul de 300 de tone va avea o lungime de 46,5 metri si o capacitate de 2.000 de vizitatori zilnic. A fost proiectat de arhitectii-ingineri Axel de Beaufort si Guillaume care au confirmat ca va fi cel mai mai catamaran creat vreodata.

Artexplorer va fi construit dupa principii ce tin de protejarea mediului inconjurator, fiind menit sa atraga atentia atat asupra consumului cultural cat si asupra crizei climatice. La bord, in spatiul de bun venit va fi difuzat un documentar despre Art Explora, iar in galeria centrala va fi realizata o expozitie de arta digitala despre reprezentarile femeilor in Marea Mediterana. Expozitia se va numi „Icons”si va fi curatoriata de catre Noëmi Daucé, arheolog si curator de la Muzeul Luvru Abu Dhabi, utilizand lucrari din colectiile celor 2 sedii ale Luvrului.

Vasul va avea si 5 cabine pentru oaspeti care vor putea locui temporar la bord. ”Nu sunt gandite ca ateliere de lucru, ci mai degraba ca o invitatie de a gasi inspiratie la bord”, spune Jousset. 

Accesul pe Artexplorer va fi gratuit, iar vizitatorii sunt incurajati sa se inscrie in avans prin Academia Art Explora, o platforma digitala noua care gazduieste cursuri de istoria artei in engleza si franceza unde se pot gasi si videoclipuri educationale realizate in colaborare cu Universitatatea Sorbona. 

Doua machete in miniatura ale catamaranului Artexplorer sunt expuse la Luvru in Paris si la Expo 2020 in Dubai, unde Art Explora a fost selectata pentru a participa in cadrul pavilionului francez. Expozitia din Dubai se presupune ca va atrage peste 25 de milioane de vizitatori in cele 6 luni. ”Ce expunere mai buna am putea avea pentru a ne promova misiunea?” adauga Jousset. 

Fundatia antreprenorului francez se ocupa in prezent de planuirea traseului si se afla in cautare de noi destinatii care ar putea fi accesibile pe mare.

Pe langa cele 15 opriri confirmate deja, unele expozitii vor avea durate mai lungi si vor fi insotite de evenimente cu program specific organizate alaturi de institutii culturale locale in pavilioane de tip pop-up. Scopul lor este sa promoveze si sa incurajeze cultura si artistii locali.

Pe langa vasul Artexplorer, Jousset urmareste sa creeze un spatiu urias de expunere, Hangar Y, prin transformarea unui spatiu de depozitare dintr-o aeronava si construirea in parteneriat cu Centrul Pompidou a muzeului mobil MuMo dintr-un camion de mari dimensiuni. ”In viitor am putea transforma chiar si un tren intr-un muzeu calator”, adauga el. 

Art Explora s-a lansat ca fundatie non-profit in 2019 cu misiunea de a facilita accesul la arta.