Skip to content

Aprinderea luminilor de Craciun la Londra, peste un milion de LED-uri, s-a sincronizat pentru toate cartierele din centru. Thomas Edison a gandit si prima instalatie luminoasa pentru Craciun, nu doar becul incandescent.

Daca in mod traditional Oxford Street era zona care aprindea prima data luminile de Craciun la Londra, acum autoritatile au decis ca 20 de strazi din West End, inclusiv Regent Street, Bond Street si zone din Mayfair si Piccadilly sa se sincronizeze, formand astfel cea mai mare instalatie de Craciun din lume, cu peste un milion de LED-uri.

Presa britanica noteaza ca luminile de Craciun vor ramane aprinse pana la inceputul lunii ianuarie 2022.

Oxford Street, cea mai cunoscuta strada comerciala principala din centrul Londrei, a fost decorata cu lumini festive de Craciun inca din 1959.

Luminile de Craciun au fost instalate initial ca raspuns la cele instalate pe Regent Street, o alta strada comerciala din apropiere, care avea lumini de Craciun inca din 1954. Luminile au fost platite de proprietarii de magazine si de consiliul local si au fost instalate pentru a oferi cumparatorilor un sentiment de sarbatoare care nu putea fi gasit nicaieri altundeva. Traditia a fost intrerupta la inceputul anilor 1970 din cauza problemelor economice, dar luminile s-au intors in anii 1980 in urma campaniei comerciantilor locali.

Traditional, vedete cunoscute aprindeau luminile in centrul Londrei, Kyle Minogue, Spice Girls sau Craig David fiind printre invitati de-al lungul timpului, iar evenimentul era urmat de un concert, ceea ce nu a fost posibil in acest an.

In povestea evenimentului care precede aprinderea luminilor s-au implicat de-a lungul timpului si unele dintre institutiile culturale aflate pe aceste artere. De exemplu, Royal Opera House a avut un moment din „Spargatorul de nuci” in 2016, pe strazile din Covent Garden, iar Muzeul Victoria and Albert a avut pe strada Carnaby o instalatie luminoasa inspirata de expozitia care arata revolutia muzicala si rebeliunea de la sfarsitul anilor 1960 din Marea Britanie.

Thomas Edison a fost primul care a gandit si prima instalatie luminoasa pentru Craciun, nu doar becul incandescent.

In 1880, in preajma Craciunului, Thomas Edison si-a inconjurat laboratorul cu lumini, lucru nemaiintalnit pana atunci. Doi ani mai tarziu, Edison a aratat publicului si prima instalatie de brad, conform mentiunii lui Brian Murray din cartea sa, „Christmas Lights and Community Building in America”. Pana atunci, oamenii puneau lumanari aprinse in brazii de Craciun pentru a celebra sarbatoarea.

Noua inventie a creat si noi obiceiuri, care a devenit o adevarata traditie in locurile publice, dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial.

Citește în continuare