Skip to content

Luiza Zan lanseaza albumul „Night and Day” printr-un concert la Sala Radio. Evenimentul are loc si online

Una dintre cele mai cunoscute voci de jazz din Romania, Luiza Zan, lanseaza albumul „Night and Day” printr-un concert la Sala Radio programat pentru joi, la ora 19:00. Ea va urca pe scena alaturi de Big Band-ul Radio, iar concertul va fi dirijat de compozitorul Ionel Tudor.

In concert vor fi prezentate piesele incluse pe noul album, precum „Cherokee”, „Almost Like Being In Love”, „How High the Moon”, „Black Coffee”, „The Lake” si „Angel Eyes”.

CD-ul cuprinde creatii semnate de Luiza Zan, alaturi de partituri cunoscute ale genului. Titlul albumului este dat de piesa „Night and Day” a compozitorului american Cole Porter, despre care el spunea ca a fost inspirata de o chemare islamica la rugaciune, pe care a auzit-o in timpul unei calatorii in Maroc.

„Sunt un critic dur cu mine insami. Nu imi ascult de obicei productiile discografice, de teama ca le-as putea submina valoarea, prin viziunea mea perfectionista. Insa albumul de fata reda perfect emanatia energetica a fiecarui om prezent in sala in seara concertului; fiecare suflu al fiecarui instrument din big band, fiecare respiratie a fiecarui om din public se simte pe acest album, datorita maiestriei inginerului de sunet, domnul Calin Gibescu, a profesionalismului si entuziasmului Big Band-ului Radio si priceperii manuirii baghetei dirijorale a maestrului Ionel Tudor”, spune Luiza Zan despre albumul sau aparut la Editura Casa Radio.

Muzica Luizei Zan este rezultatul unei combinatii de influente: new jazz inspirat de Billie Holliday, Ella Fitzgerald, Kurt Elling, Dianne Reeves si mai ales Nat King Cole, soul & funk inspirate de Aretha Franklin, Chakka Khan, Erykah Badu, hip hop şi R&B, de D‘Angelo, Angie Stone si Bilal.

In 2014, Luiza Zan a obtinut premiul al II-lea la Shure Jazz Voice Competition, in cadrul festivalului de jazz din Montreux (Elvetia), cel mai vechi festival din Europa si unul dintre cele mai aclamate din lume. Anul 2004 i-a adus o alta recunoastere importanta in cariera sa – premiul I la festivalul Cerbul de Aur, sectiunea interpretare, alaturi de trupa Slang.

De-a lungul timpului, Luiza Zan a cantat cu nume importante ale muzicii autohtone, ca Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Romeo Cosma, Ion Baciu Jr., Mihai Iordache, Alex Man, Abert Tajti, Liviu Butoi, Nicolas Simion, Arthur Balogh, Catalin Milea, Sebastian Burneci, Vlad Popescu, Emil Bazga, Big Band-ul Radio, precum si cu muzicieni straini, intre care Rick Condit, Dave Stamps, Petras Geniusas, Corrine Chapelle, Gyarfas Istvan, Berkes Balazs, Peter Sarik, UNC Jazz Lab 1, McNeese State University Big Band.

Totodata, Luiza Zan a compus si muzica de film – pentru productiile „Carambol, Circul Vesel” (HBO) si „Maria” (documentar selectat la Festivalul de la Locarno 2013).

Muzica ei a fost apreciata si pe scenele de teatru din Romania. A compus muzica pentru spectacolele „Napasta” (r. Radu Afrim), care se joaca la Teatrul National Bucuresti si in care este si protagonista, şi „Trei Rupturi” (r. Radu Afrim), care se joaca la Teatrul „Andrei Muresanu” si in care Luiza Zan are o aparitie live pe durata intregului spectacol.

Luiza Zan a absolvit cursurile Universitatii de Arte „George Enescu” din Iasi si, ulterior, a experimentat ea insasi ipostaza de pedagog – intre anii 2008 si 2010 a predat jazz vocal la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si intre anii 2010 si 2014 a sustinut cursul de jazz vocal in cadrul taberei de muzica IconArts. A studiat  jazz cu saxofonistul american Rick Condit si cu pianistul american Armen Donelian.

Concertul va fi transmis in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical si in streaming live pe Internet, pe site-urile celor doua posturi de radio.

Accesul in Sala Radio va fi permis doar pe baza certificatului verde. Biletele sunt disponibile online pe iabilet.ro.

Citește în continuare