Skip to content

„House of Gucci” este acum disponibil pe HBO MAX in Romania. Personajul lui Lady Gaga schimba 54 de tinute pe parcursul filmului, cate un costum la fiecare 3 minute. Povestea costumelor spusa de designerul Janty Yates, premiata cu un Oscar pentru „Gladiatorul”.

UPDATE: Filmul „House of Gucci” este acum disponibil pentru vizionare pe platforma HBO MAX in Romania.

Unul dintre primele lucruri pe care publicul le asteapta de la un film precum „House of Gucci” este sa prezinte o adevarata parada a modei, un spectacol al costumelor care sa celebreze una dintre cele mai puternice forte creative din lumea modei.

Filmul regizat de Ridley Scott spune povestea de iubire cu final tragic dintre Patrizia Reggiani si Maurizio Gucci intr-un stil specific italian dar americanizat printr-o lentila a Hollywood-ului, adica totul este mai glamour si mai dramatizat decat povestea reala. Aspectul costumelor din film este cu atat mai interesant cu cat scenariul acopera 2 decenii care surprind moda anilor ’70, ’80 si ’90 cu siluetele, culorile si tendintele specifice fiecarei perioade.

In privinta paradei de moda, designerul de costume Janty Yates a creat un adevarat spectacol vizual, fiind deja cunoscuta si premiata pentru drame de epoca – are un premiu Oscar pentru costumele din „Gladiatorul” (2000) si a mai lucrat pentru „Kingdom of Heaven” (2005), „Robin Hood” (2010), „Exodus: Gods and Kings” si cea mai recenta productie regizata de Ridley Scott, „The Last Duel” a carei actiune se desfasoara in Evul Mediu.

Yates a avut acces nelimitat la toate arhivele Gucci, lucru care confirma partial ideea vehiculata in presa americana ca productia cinematografica ar fi, de fapt, un proiect al brandului italian pentru a celebra cei 100 de ani de existenta. 

In acelasi timp, din cauza faptului ca arhiva Gucci era in proces de a fi mutata in perioada filmarilor – fapt despre care ati citit si pe Urban.ro aici – Yates a reusit sa creeze numai 20 de tinute Gucci pentru film. 

Casa de moda este detinuta in prezent de grupul Kering al omului de afaceri François-Henri Pinault, sotul actritei Salma Hayek care are si ea un rol semnificativ in film. Grupul Kering mai detine branduri precum Saint Laurent, Bottega Veneta, Balenciaga, Alexander McQueen si Brioni, astfel filmul include costume realizate atat de Gucci dar si de celelalte case de moda din portofoliul lui Pinault, in special Saint Laurent pentru costumele purtate de barbati.

Yates a mai fost norocoasa si prin faptul ca i-a avut ca actori principali pe Lady Gaga, a carei relatie cu lumea modei si mai ales cu brandurile italiene este bine-documentata de-a lungului timpului, pe Jared Leto care este ambasador al brandului Gucci de cativa ani si pe Adam Driver care a devenit recent imaginea Burberry.

Personajul Patrizia Reggiani jucat de Lady Gaga poarta 54 de tinute pe parcursul a 2 ore si 37 de minute. In medie, schimba un costum la fiecare 3 minute.

Designerul Janty Yates a tinut cont de datele biografice ale personajelor care au inspirat filmul. In realitate, Patrizia Reggiani prefera creatiile lui Yves Saint Laurent in locul celor de la Gucci, astfel pentru Lady Gaga au fost create o serie de tinute de la casa de moda franceza: „Patrizia Reggiani nu purta Gucci aproape niciodata. Purta Yves Saint Laurent. Purta Dior. Si bineinteles, gentile, curelele si accesoriile erau Gucci pentru ca erau cei mai buni pe segmentul de marochinarie. Insa Gucci in anii ’70 era destul de conservator cu multe nuante de maro. Tom Ford a fost cel care a intrerupt linia de marouri si burgundiuri si a schimbat stilul.”

In plus, Gaga si-a pus la dispozitie arhiva personala de haine si accesorii, fiind utilizate o parte dintre acestea. Yates a declarat pentru publicatia Variety ca „Am creat tinute pe care Saint Laurent le-a realizat in anii ’70. Am acoperit 3 decenii, din anii ’70 pana in anii ’90. Tirellei Costumi din Roma ne-a deschis arhivele sale, de asemenea si ne-a fost de mare ajutor.”

Intre 60 si 65 la suta din costumele din film au fost create de echipa de croitori condusa de Yates si Dominic Young. In jur de 30 % au fost piese vintage iar 10% au provenit de la Rinascente.

Intr-un interviu acordat publicatiei WWD, Yates a confirmat ceea ce s-a vehiculat deseori despre Lady Gaga: „este foarte foarte colaborativa si nu lasa nimic la intamplare. Am facut sute de ore de probe de costume cu ea si obisnuia sa fie implicata in tot ce alegeam. Intr-o zi de probe reuseam sa avem 3-4 costume cu tot cu genti, pantofi, accesorii, bijuterii. Gaga ne spunea: „as vrea sa am buzele mai puternice aici.” sau „nu vreau sa port costumul acesta astazi. Il voi purta dar nu astazi.” sau „Am vazut o rochie Saint Laurent vintage pe care vreau sa o port cand ma duc sa ma intalnesc cu Paolo (n.r. personajul jucat de Jared Leto).”

In privinta lui Ridley Scott, el a avut cu totul o alta viziune pentru personajul Patriziei Reggiani. Si-a dorit sa arate precum Gina Lollobrigida si i-a cerut lui Yates sa cerceteze stilul acesteia. In secventa in care poarta rochia rosie decoltata din satin, Scott i-a cerut sa o scurteze imediat dupa ce Gaga a ajuns pe platourile de filmare imbracata in costum: „Am urcat-o pe o cutie de lemn si am taiat imediat 45 de centimetri din rochie.”

Despre implicarea lui Lady Gaga, Yates a dezvaluit ca artista a venit cu ideea ca Maurizio (Adam Driver) sa ii ofere Patriziei o esarfa rosie Hermès de Craciun. In plus, ea si-a dorit sa poarte un trench Burberry insa Adam Driver si-a dorit acelasi lucru pentru personajul sau. Astfel, Gaga a gasit o solutie sa poarte paltonul intors pe dos, cu imprimeul in carouri la vedere. Yates si echipa ei au gasit un model vintage in mediul online si l-au cumparat.

In privinta accesoriilor purtate de Gaga, Yates a utilizat alte 2 branduri din portofoliul Kering: Boucheron si Bulgari. Acestora le-au fost adaugate bijuterii de costum inchiriate de la Pikkio din Roma. Inclusiv inelul urias pe care l-a purtat in ziua nuntii a fost o piesa speciala. Designerul a povestit pentru WWD ca „Patrizia purta mereu bijuterii iar Lady Gaga nu a vrut sa finalizam nicio proba fara sa avem fiecare element pus la punct, inclusiv fiecare bijuterie. In acelasi timp, nu a vrut sa repete nicio tinuta si nicio bijuterie. Dupa ce am filmat cu un costum, nu a vrut sa poarte din nou niciun element din el.”

Pentru personajul lui Maurizio jucat de Adam Driver, inspiratia a venit din zona brandului Savile Row. Mostenitorul Gucci arata mereu impecabil, costumele erau taiate si croite la milimetru. Acelasi lucru era valabil si pentru Aldo Gucci jucat de Al Pacino.

Yates a explicat procesul de lucru pentru costumele purtate de Driver si Pacino: „Am lucrat cu propriul meu croitor din New York pe care il cheama Len Logsdail. In trecut, a facut in jur de 60 de tinute pentru mine, pentru personajul lui Denzel Washington din American Gangster. Asa ca i-am cerut sa faca 40 de sacouri, veste si pantaloni pentru Adam. In timp ce Len era la a doua proba cu Al Pacino, fiind nevoit sa zboare de la New York in Los Angeles pentru proba, a lesinat pe strada si i-au gasit o tumoare la stomac. Astfel, brandul Zegna a intrat in joc si a creat 14 costume pentru Adam si Al Pacino. L-am dus pe Al la Zegna in Milano cand am inceput filmarile si am facut probele acolo. Dupa aceea, Len a revenit si am avut atat de multe costume pentru barbati. „

Toate cravatele care apar in film – in jur de 60 – sunt din colectiile vechi de la Gucci, fiind cumparate de pe eBay si Etsy. Dupa ce le-a strans pe toate, Yates a hotarat cum sa le imparta intre personaje. Ulterior, a comandat 60 de camasi pentru Adam si 30 pentru Al Pacino, toate fiind create de Anto in Beverly Hills care a urmat instructiuni specifice. Pantofii au fost inchiriati de la Pompei, un depozit de incaltaminte special pentru costume din Roma.

La randul lui, Al Pacino a fost rasfatat in „ceme mai scumpe si mai frumoase materiale pentru sacouri. A avut 14 costume in nuante de bej, burgundiu si navy, cu detalii fine in gulere si in nasturi.” Insa a existat un accesoriu la care Al Pacino a tras linie. Yates si-a dorit ca acesta sa poarte o palarie de tip Panama insa Pacino a refuzat: „A spus: dar parul meu arata atat de minunat! Asa ca nu am folosit-o.”

Inclusiv Driver si-a impus punctul de vedere in privinta costumelor: „Am vrut ca personajul lui Maurizio sa aiba un crescendo in costumele lui, sa fie o tranzitie de la sacourile Savile Row la ceva mai relaxat, mai ales in ultima parte cand este cu noua lui iubita. Pana in anii ’90, obisnuia sa poarte costume din catifea pe care Adam nu si-a dorit sa le imbrace. Insa eu mi-am dorit sa fie mai relaxat pentru ca avea o iubita mai tanara, pe Paola, pe care trebuia sa o impresioneze.”

Un alt personaj memorabil din film este Paolo, jucat de Jared Leto. Stilul acestuia era destul de specific si memorabil, fiind un mare fan al nuantelor pastelate.

Pentru costumele purtate de Jared Leto, Yates a apelat la brandul Cesare Attolini care apartine unei alte familii celebre din Italia, din zona Napoli. In trecut, acestia au creat costume pentru presedinti de state si lideri mondiali importanti. Printre altele, au creat si costumul din velura roz purtat de Jared Leto in transformarea spectaculoasa prin care a trecut cu ajutorul machiajului si al elementelor prostetice. Materialul costumului a fost cumparat de Yates si prelucrat de casa de moda napoletana.

Anul trecut, costumele au fost expuse in New York si Los Angeles pe manechine dedicate fiecare personaj, cu accesoriile potrivite. 

Printre piesele vestimentare cele mai spectaculoase din expozitia de la Fashion Institute of Design and Merchandising Museum din Los Angeles se numara rochia rosie din satin si rochia de mireasa purtata de Lady Gaga care a fost recreata dupa modelul original purtat de Patrizia Reggiani. Cea din urma a fost realizata pe o perioada de 8-10 saptamani, toata dantelaria fiind cusuta in intregime manual.

Expozitia din Los Angeles a inclus si o serie de momente din film si fotografii din timpul procesului de filmare.

Citește în continuare