Skip to content

De 1 decembrie, aveti o noua sansa sa vizionati documentarele istorice „Maria – Inima României” si „Regele Mihai: Drumul catre casa”. HISTORY Channel marcheaza astfel Ziua Nationala a României

 

De 1 decembrie, aveti o noua ansa sa vizionati documentarele istorice „Maria – Inima României” si „Regele Mihai: Drumul catre casa” pe History Channel.

Documentarul-eveniment „Maria – Inima României” va fi transmis de la ora 15:15, si in reluare de la ora 22:00. Acesta prezinta povestea unei foarte importante epoci din istoria României, vazuta din perspectiva Reginei Maria, aflata in centrul luptei pentru realizarea Marei Uniri din 1918 si pentru crearea României moderne.

Nepoata a Reginei Victoria, ea s-a casatorit cu Printul Mostenitor al României in 1893. Vom vedea cum a condus tara in timpul ororilor Primului Razboi Mondial, pâna la victoria de la Conferinta de Pace de la Paris din 1919.

Filmul nu evita aspectele mai putin stralucitoare ale vietii Reginei. Fiul sau, Carol, si-a dispretuit parintii si când a devenit Rege a alungat-o pe Maria de la curte. Iar când comunistii au ajuns la putere, in 1945, au sters-o din istorie.

Filmul a fost realizat pe parcursul a 2 ani cu filmari in 9 tari si o documentare realizata in 14 arhive nationale. Ofera sansa publicului de a auzi vocea originala a Reginei si de a vedea filmari si imagini originale ale epocii, colorizate cu ajutorul tehnologiei moderne si prin implicarea unei echipe interdisciplinare de experti pentru a surprinde cât mai exact realitatea acelor vremuri.

Destinul sau, al uneia dintre cele mai cunoscute femei din Europa epocii interbelice, a fost influentat de evenimente intâmplate in palatele regale din România, in saloanele Parisului, pe strazile New York-ului, la Kremlin si chiar in Vestul Salbatic.

Cel de-al doilea documentar prezentat este „Regele Mihai: Drumul catre casa”.

El va fi difuzat la ora 16:15, in reluare la ora 21:00. Filmul prezinta povestea nespusa a curajosului Rege Mihai al României care, la doar 23 de ani, isi risca viata sfidându-l pe Hitler in al Doilea Razboi Mondial, pentru a fi ulterior exilat din patria sa de comunistii impusi de Kremlin.

„Regele Mihai: Drumul catre casa” preia povestea dramatica a exilului unui tânar adesea solitar, tinut in marele joc de sah dintre Vest si Rusia Sovietica. A fost prins in incercarile CIA de a infiinta o rezistenta armata in România, iar mai târziu, a fost spionat in exil de agentii temutei Securitati a lui Ceausescu.

Filmat si produs in România, Marea Britanie si Elvetia, documentarul este o continuare a mult apreciatei productii „Razboiul regelui” (titlu international „Regele care l-a pacalit pe Hitler”), care a avut premiera la TV in 2016 si a fost difuzat in 42 de tari, fiind transmis inclusiv de catre HISTORY Channel si HISTORY2.

Documentarul prezinta interviuri cu familia Regelui, consilieri si prieteni apropiati Regelui Mihai, dar si un interviu nedifuzat pâna acum cu sotul reginei Elisabeta a II-a, Printul Philip, acordat in 2016 la Buckingham Palace cu doar câteva luni inainte de retragerea sa din viata publica.

Valoarea istorica a filmului este imbogatita cu inregistrari din arhiva de familie filmate chiar de Regele Mihai, documente recent desecretizate din arhivele Securitatii si CIA, precum si cu relatarile istoricilor occidentali si români, printre care profesorul Dennis Deletant, cel mai important autor si istoric occidental specializat in istoria României, profesor emerit al University College London, si Dr. Matei Cazacu, autor al mai multor carti de istorie româneasca si istoric la Centre National de la Recherche Scientifique in Paris. Diana Mandache, in prezent cel mai prolific biograf al Familiei Regale a României, si-a adus contributia din punct de vedere editorial si al cercetarii. Filmul o include si pe jurnalista si autoarea britanica Tessa Dunlop.

Ambele filme sunt narate de aclamatul actor Marcel Iures si sunt produse de Chainsaw Film Productions.

Citește în continuare