Skip to content

Povestea calendarului de advent. Calendarul a devenit un obiect comercial atat pentru copii, cat si pentru adulti, marile branduri avand campanii creative cu simbolul asociat Craciunului

Calendarul de Advent a aparut la inceputul secolului al 19-lea, cand germanii luterani au inceput sa numere primele 24 de zile din luna decembrie, pana la sarbatoarea Craciunului. Felul in care acestia numarau zilele pana la Craciun varia de la trasarea unei linii cu creta pe usa, pentru fiecare zi trecuta; altii desenau in fiecare zi cate un desen cu tematica religioasa, apoi o agatau pe perete, sau prin aprinderea unei lumanari in fiecare zi.

Istoricii mentioneaza ca primul calendar de Advent dateaza din 1851, iar primul calendar tiparit a fost facut la Hamburg, in 1902. Alte surse mentioneaza ca primul calendar tiparit a fost facut de preotul Gerhard Lang, pornind de la un model pe care il facea mama lui, care in fiecare an ii pregatea 24 de fursecuri pe care le punea in saculeti de panza inscriptionati cu cifre de la 1 la 24 si cusuti pe o plansa din carton. El este cel care a gandit varianta actuala a calendarului de Advent, cu 24 de imagini mici, asa cum il stim astazi.

Traditia calendarului de Advent a disparut in timpul celui de-al doilea razboi mondial pentru a se face economie la hartie si carton. Dupa razboi, in 1946, Richard Sellmer din Stutgart a readus in atentia tuturor calendarul de Advent comercial.

Totodata, traditia a fost adoptata si in Transilvania, in special de catre familiile de sasi. Calendarele de Advent cu ciocolata au aparut de abia in 1958 si se pastreaza pana in ziua de astazi.

La inceput, fiecare calendar continea doar cadouri dulci, mai ales cu ciocolata, dar cu timpul, au fost introduse tot felul de alte surprize. De asemenea, fenomenul a luat amploare si multe branduri de dulciuri, in special, au preluat obiceiul.

In prezent, calendarele de Advent pot fi cumparate gata facute, sau create dintr-o multime de materiale aflate la indemana acasa sau cumparate din magazinele de hobby, pot fi simple sau complexe, in functie de timp si pricepere.

Anul acesta, cel mai exclusivist calendar de Advent este oferit de Tiffany&Co, brandul de bijuterii, care costa 150.000 dolari.

Calendarul Tiffany&Co este un mini cufar, cu desenul lui Jean-Michel Basquiat, “Equals Pi” (1982), si 24 dintre cele mai impresionante bijuterii ale lor.  Reprezentantii Tiffany&Co au anuntat ca bijuteriile din cufar pot fi personalizate, iar detaliile despre acest produs sunt disponibile aici.

Citește în continuare